Akustista musiikkia intiimisti – jaZZannin syksyn aloitukset

Kuvat:

03.09.2018 12:16


Harri Sjöström ja Teppo Hauta-aho (© Sakari Puhakka)

Helsinki Jazzin jaZZanti -konsertit jatkuvat syyskaudella ravintola Laulumiehissä ja WHS Union teatterissa. Tarjolla on tukeva annos kotimaista tuoreempaa jazzia että ripaus ulkomaista osaamista. Kaikki konsertit alkavat tuttuun tapaan kello 19.00. Lippujen hinnat ovat:  18 €, eläkeläiset, työttömät ja Helsinki Jazz ry:n jäsenet 12 €, pariskunnat 12+12 €, opiskelijat 10 €. Lippuja ennakkoon Digelius Music sekä Liveto.fi (hinnat 19,5 / 13,5 / 11,5 €)

Tiistai 11.9.2018  Ravintola Laulumiehet 
Harri Sjöström Up And Out -orkesteri

Up And Out on eräänlainen alkemistien “äänikeittiö”, ”Sound Kitchen”. Jokainen individi tuo mukanaan omat aineksensa jaettavaksi kaikkien kesken ja näistä valmistetaan yhdessä illallinen. Onnekkaassa hetkessä syntyy mitä monivivahteisin menu tai matka taianomaisiin äänien maisemiin ja organismin mysteereihin…
Teppo Hauta-aho: kontrabasso, Veli Kujala: harmonikka, Harri Sjöström: saksofonit, Emilio Gordoa: vibrafoni, Matthias Bauer: kontrabasso ja Dag Magnus Narvesen: rummut.

Hot Heros

Tiistai 18.9.2018 WHS Union teatteri
Hot Heros –  Folkjazz from Finland -levyn julkistuskonsertti

Hot Heros on kolmen lahjakkaan ja monipuolisen muusikon muodostama vapaata ja energistä jazzia soittava yhtye. Orkesterin alkusanat lausuttiin vuonna 2014 New Yorkin keikkamatkalla, jossa Brooklynin kadulla muusikot huomasivat kuluneen ja käytöstä poistetun Hot Heros -kyltin. Hot Heros tarkoittaa kuumia italialaisia voileipiä amerikkalaisittain.
Ensimmäinen levy Fill up with Old Time Salvation sai mainion vastaanoton. Soittajat kutsuttiin esiintymään levyn tiimoilta mm. Venäjälle ja Bulgariaan. Yhteys itään oli luotu.
Nyt ilmestyvän levyn kantavina voimina ovat luottamus kanssamuusikoihin ja sävellysten voimaan.
Folkjazz from Finland sisältää Sippolan ja Rauhalan kansanomaisia kappaleita, joiden innoittajina ovat toimineet soiset erämaajärvet ja synkät ikimetsät sekä leirinuotioilla kerrotut muinaiset tarinat. Metsäpoluilla vaeltaessaan ovat sävelet alkaneet soida ja muodostuneet kudelmiksi, jotka ovat tälle levylle sävelmiksi punottu.
Muutaman sävellyksen tarina seuraavassa:
Sippolan suvussa on useita Amerikkaan siirtolaisina muuttaneita ja heidän myyttiselle matkalleen ja luontoyhteydelleen on omistettu kappale Ameriikan-suomalainen hambo. Rauhalan unessa näkemä lempeä kansanparantaja ja tietäjänainen astuu esiin voimakkaana Kamalkan hahmossa, jonka sävelmä syntyi välittömästi jousitaitajan herättyä. Virsi Kaitajärveltä kuvaa pienen metsäisen lammen tunnelmaa hetkellä kun nuotion loimu ja metsän rauha pysäyttää kiireisen matkamiehen loputtoman ajattelun ja tilalle astuu hetkeksi järven pinnalla kareileva hiljaisuus.
Vaikkakin levyn tuotannollisina inspiraatioina ovat toimineet varhainen suomalainen 1960-70-luvun folkjazz ja kansanperinne on toteutus tekijöidensä näköinen. Sisukas ja rehellinen.
Hämeen mailta on metsä palannut takaisin jazziin.
Sami Sippola: tenorisaksofoni, Ville Rauhala: kontrabasso ja Janne Tuomi: rummut ja perkussiot

QuatuorMachaut (© Olivier Hoffschir)

Tiistai 25.9.2018 ravintola Laulumiehet 
Quatuor Machaut (FR/DE) 

Vuonna 2011 perustettu ranskalaissaksofonikvartetti Quatuor’n lähtökohtana on Guillaume de Machaut’n Notre Damen messu (1360). Siitä on alkanut tutkimusmatka, jossa Ars Nova, nykymusiikki ja improvisaatio muodostavat orgaanisen kudoksen. Quatuorin taiteellinen johtaja, Quentin Biardeau toimii sovittajana sekä säveltää osaa musiikista. Kaikki jäsenet ovat sovittaneet yhdessä jotain osia, improvisaation keinoin. Tämä tutkimusmatka jatkuu edelleen. Jokaisen Quatuor Machaut’n konsertti vie tätä teosta uuteen tilaan, musiikillisesti sekä fyysisesti. Yhtye on esiintynyt hyvin erilaisissa tiloissa: kirkoissa, luostareissa, temppelissä, tehdasrakennuksissa, uima-altaissa, museoissa, kaduilla…Toukokuussa 2015 Noirlacin luostarissa (Abbaye de Noirlac) äänitetty levy on ilmestynyt Ayler Recordsilla samana vuonna. Ansioitunut yhtye valittiin Jazz Migration -ohjemaan v. 2018.
Yhtye kuuluu Tricollectif -ryhmään, joka on tällä hetkellä yksi jazz ja improvisoidun musiikin uuden sukupolven kiinnostavimmista ryhmistä Ranskassa.
Quentin Biardeau: tenorisaksofoni, Simon Couratier: baritonisaksofoni, Francis Lecointe: altto- ja baritonisaksofoni, Gabriel Lemaire: altto- ja baritonisaksofoni
Konsertti järjestetään yhteistyössä Vapaat Äänet -tuotannon kanssa.

Lisätietoja: Helsinki Jazz

 

 

 

 

Takaisin
Translate »