Hiljaisen viikon konserttisarja kirkoissa: Iro Haarlan sävellyksiä hiljentymiseen

Kuvat: Maarit Kytöharju

08.04.2019 20:59


Iro Haarla

UMO Helsinki Jazz Orchestran ja pianisti-harpisti Iro Haarlan pitkä yhteistyö saa jatkoa pääsiäisen alla, kun UMO Helsingin 16-henkinen big band ja Haarla tekevät kirkkokiertueen Uudellamaalla. Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi vieraillaan Askolassa ja Porvoossa. Sarjaan kuuluu myös kiirastorstain päiväkonsertti Musiikkitalolla.

Erittäin harvoin Suomessa konsertoiva Haarla nähdään kiertueella sekä pianon että harpun ääressä. Konsertit tulevat olemaan harvinaislaatuiset myös soinniltaan ja kuulokuvaltaan, sillä harppu on harvinainen soitin big band -musiikissa. UMO Helsingin kokoonpanossa on mukana myös Haarlan komppipari ja puoliso, basisti Ulf Krokfors.

Silent Music -konsertti on läpileikkaus UMO Helsingin Haarlalta tilaamista sävellyksistä. Konserteissa kuullaan mm. pääsiäisen tapahtumista ja Kristuksen kärsimyksestä kertova Ante Lucem, Sinfoniaorkesterille ja jazzkvintetille sävelletty 4-osainen teos, joka herätti laajalti positiivista huomiota maailmalla. Ohjelmistossa on myös kurkien pitkää muuttomatkaa kuvaava Kurkien taru ja tuulen voimasta inspiroitunut Led by the Wind. Kantaesityksensä saa tätä konserttisarjaa varten sävellettävä, pääsiäisen tunnelmaan sopiva On the Edge of a World harpulle ja big bandille. Moni näistä UMO Helsingin kantaesittämistä sävellyksistä on myöhemmin jäänyt elämään Haarlan omissa kokoonpanoissa ja erilaisina sovituksina, osa levytettynäkin. Konserttisarjan kapellimestarina toimii UMO Helsinkiä paljon luotsannut Mikko Hassinen.

– Musiikillani pyrin tuomaan ihmisille valoa, herättelemään syviä tunteita ja kykyä jakaa mielihyvää toinen toisillemme. Kuvailisin konserttien henkeä ajatuksella hiljentymisestä, syvien sävelkudosten ja tulkintojen kautta kohti valoa kulkevaksi soinnin virraksi. UMO Helsingin kanssa soittaminen kapellimestari Mikko Hassisen johdolla on minulle erityisen kiehtova mahdollisuus toteuttaa näitä ajatuksia, Haarla kuvailee.

Silent Music: UMO Helsinki & Iro Haarla
Kapellimestarina Mikko Hassinen

Pe 12.4. klo 18 Askolan kirkko, Askola
Ma 15.4. klo 19 Porvoon tuomiokirkko, Porvoo
Ti 16.4. klo 19 Espoon tuomiokirkko, Espoo
Ke 17.4. klo 19 Pyhän Laurin kirkko, Vantaa
To 18.4. klo 13 Musiikkitalo, Paavo-sali, Helsinki (kiirastorstai)
Pe 19.4. klo 18  Mikael Agricolan kirkko, Helsinki (pitkäperjantai)

Takaisin
Translate »