JASO – Swingin juhlaa 40 v , Savoy-teatteri 7.10.2018

Kuvat: Matti Korhonen

26.09.2018 19:23


" Jaso 40 v juliste

Ready…

Jazz-legendamme Jukka Haavisto kutsui kesäkuussa 1978 Groovyn estradille nelisenkymmentä tuon ajan jazzaria soittamaan ja tallentamaan esityksiään nauhalle. Mukana oli myös toisen legendan- Kalle Kaartisen– tilaisuuteen kokoama big band. Muusikoista useat olivat 1950 – 60 lukujen mainioiden tanssibändien puhaltaja-eliittiä ja Mäyränkolon aktivisteja, osa siirtyneinä markkinoinnin ja mainonnan tehtäviin.

Steady…

Kaikilla heistä soittamisen taito ja musiikin palo olivat tallella. Monilla oli aiempaa kokemusta big band-sektioista mm. Radion tanssiorkesterin nauhoituksista ja konserteista. Soittaminen isossa bändissä täysmiehitetyin foni-,  pasuuna- ja trumpettirivistöineen ja komppiryhmineen haastoi jatkamaan. Ohjelmistossa oli  1940 -50 lukujen swingiä  a la Miller, Ellington, Basie. Niitä täydensi kotimaisten säveltäjien ja sovittajien (mm. Lindström, Lasanen, Lehtinen ja Henriksson) kirjoittama tarjonta. Mallia saatiin myös UMOn toimista.

Go JASO, Go…

Ensimmäisen live-yleisönsä innostuneen vastaanoton big band sai markkinointialan Ideapäivillä ja vuoden 1979 alussa jazzklubi Groovyssa.  Sektioiden kokoonpanot vakiintuivat. Soittajanimistä suurin osa mahtuu oivasti suomalaisjazzin ”kuka kukin on” kunnialistaan. Oli Kaartista, Rannikkoa, Nordströmiä, Saxelinia, Leanderia, Kalliota, Fårsellia, Pethmania ja Terämaasta.  Bändin kapellimestariksi ja taidevastaavaksi kutsuttiin ”big band maestro” Raimo Henriksson. Toiminnan taustaorganisaatioksi perustettiin 1979 yhdistys, Big Band Jazz Society ry. Tiekartta kohti nyt vietettävää juhlakonserttia oli avattu.

JASO 2018 

JASO on konserteissaan pysynyt ”swing-lestissä”.  Vierasta sille ei ole ollut myöskään monipuolisen tanssittavan ohjelmiston laadukas esittäminen. Omien kapellimestarien ohella big band -soittoa on hiottu mm. Mel Lewis`in ja hänen sektioleadiensä sekä Count Basie pasunisti Jiggs Wighamin johdolla.

Henrikssonin jälkeen bändiä on johtanut 2013 lähtien vahvalla osaamisellaan Ari Jokelainen. Hänen myötään JASO on perinneswingin ohella ottanut ohjelmistoonsa uudempaa  ja mm. Thad Jones`in arraamaa musiikkia.

Marle, Sonja ja Mikael hallitsevat tyylikkään taidokkaasti jazz-vokalismin musiikillisia rikkauksia. Esitykset hehkuvat naislaulun väriloistoa. He taitavat ”Ellat, Beatlesit, Frankit, Natit ja Lindströmit” hioen niistäkin parasta ja  sykähdyttävää.  Eivätkä upeat tanssi-iskelmätkään tai  omat originaalitkaan eikä euroviisuilutkaan ole heille vierasta genreä.

.

Ready steady go – Lähtölaukaus  (säv. R. Henriksson) JASOn 40 v juhlintaan on ammuttu. Tervetuloa kuulolle.

 

JASO 40-juhlakonsertti Savoy-teatteri sunnuntaina 7. lokakuuta 2018 kello 17,00

JASO BIG BAND kapellimestarina Ari Jokelainen

Laulusolistit: Sonja Lumme, Marle Mikkola, Mikael Konttinen

Intrumenttisolisti: Antti Sarpila klarinetti, saksofoni

 

 

Takaisin
Translate »