JASO – Swingin juhlaa 4o vuotta

Kuvat: Matti Korhonen

06.06.2018 20:07


Jaso Big Band Vallijameissa 2013

Ready…

Jazz-legendamme Jukka Haavisto kutsui kesäkuussa 1978 Groovyn estradille nelisenkymmentä tuon ajan jazzaria soittamaan ja tallentamaan esityksiään nauhalle. Mukana oli myös toisen legendan- Kalle Kaartisen– tilaisuuteen kokoama big band. Muusikoista useat olivat 1950 – 60 lukujen mainioiden tanssibändien puhaltaja-eliittiä ja Mäyränkolon aktivisteja, osa siirtyneinä markkinoinnin ja mainonnan tehtäviin.

Steady…

Kaikilla heistä soittamisen taito ja musiikin palo olivat tallella. Monilla oli aiempaa kokemusta big band-sektioista mm. Radion tanssiorkesterin nauhoituksista ja konserteista. Soittaminen isossa bändissä täysmiehitetyin foni-,  pasuuna- ja trumpettirivistöineen ja komppiryhmineen haastoi jatkamaan. Ohjelmistossa oli  1940 -50 lukujen swingiä  a la Miller, Ellington, Basie. Niitä täydensi kotimaisten säveltäjien ja sovittajien (mm. Lindström, Lasanen, Lehtinen ja Henriksson) kirjoittama tarjonta. Mallia saatiin myös UMOn toimista.

Go JASO, Go…

Ensimmäisen live-yleisönsä innostuneen vastaanoton big band sai markkinointialan Ideapäivillä ja vuoden 1979 alussa jazzklubi Groovyssa.  Sektioiden kokoonpanot vakiintuivat. Soittajanimistä suurin osa mahtuu oivasti suomalaisjazzin ”kuka kukin on” kunnialistaan. Oli Kaartista, Rannikkoa, Nordströmiä, Saxelinia, Leanderia, Kalliota, Fårsellia, Pethmania ja Terämaata. Bändin kapellimestariksi ja taidevastaavaksi kutsuttiin ”big band maestro” Raimo Henriksson. Toiminnan taustaorganisaatioksi perustettiin 1979 yhdistys, Big Band Jazz Society ry. Tiekartta kohti nyt vietettävää juhlakonserttia oli avattu.

JASO 2018

Jaso 40 vuotta swingiä

JASO on konserteissaan pysynyt ”swing-lestissä”. Vierasta sille ei ole ollut myöskään monipuolisen tanssittavan ohjelmiston laadukas esittäminen. Omien kapellimestarien ohella big band -soittoa on hiottu mm. Mel Lewis`in ja hänen sektioleadiensä sekä Count Basie pasunisti Jiggs Wighamin johdolla.

 

 

Henrikssonin jälkeen bändiä on johtanut 2013 lähtien vahvalla osaamisellaan Ari Jokelainen. Hänen myötään JASO on perinneswingin ohella ottanut ohjelmistoonsa uudempaa  ja mm. Thad Jones`in arraamaa musiikkia.

Vallijamit-konsertissa ohjelmisto on läpileikkaus JASON omasta ja tietenkin soitetun ja lauletun swingin rikkaasta klassikkoaineistosta.

Vallijamit konsertin laulusolisteina ovat Sonja Lumme ja Mikael Konttinen. He vakuuttavat kuulijansa kuten useat aiemmatkin JASOn kanssa esiintyneet taiteilijat ovat tehneet. Helena Siltala, Bianca Morales, Marle Mikkola, Rauni Pekkala ovat olleet ”vakkareita” vuosikymmenien varrella. Solistivieraiden kirjo on sekin mahtava: mm. Eino Grön, Marion Rung, Lea Laven, Pepe Willberg, Markku Aro ja monia muita kotimaisen solistikaartimme A-luokkalaiisa.

Sonja ja Mikael hallitsevat tyylikkään taidokkaasti jazz-vokalismin musiikillisia rikkauksia. Esitykset hehkuvat naislaulun väriloistoa. He taitavat ”Ellat, Beatlesit, Frankit, Natit ja Lindströmit” hioen niistäkin parasta ja  sykähdyttävää.  Eivätkä upeat tanssi-iskelmätkään tai  omat originaalitkaan eikä euroviisuilutkaan ole heille vierasta genreä.

Saattaapa lauletussa ohjelmistossa olla myös paikallinen yllätysteos: nyt on tulilinjalla taavettilaisen kauppiaan Paavo Naumasen nimimerkillä Teppo Selki säveltämä ja tekstittämä  humppafoxi ”Takaisin Taavettiin”.

Taavetin linnoitus

Ja niin tekee JASOkin n esiintymällä jälleen ja tällä kertaa juhlavuotensa yhtenä huippukohtana Vallijamien konserttilavalla.

Juhlakonserttien sarjaa aloiteltiin jo Imatran Big Band-areenalla . Sunnuntaina lokakuun 7 päivänä 2018 juhlasoitto täyttää tunnelmallaan Helsingin Savoy-teatterin.  Sitä ennen on ehditty olla jo Helsingissäkin ”ihan pihalla”, eli Espan lavalla elokuun 16 päivänä 2018.

Ready steady go – Lähtölaukaus  (säv. R. Henriksson) JASOn 40 v juhlintaan on ammuttu. Tervetuloa kuulolle!

 

Taavetti 14.7.2018 kello 15.00  
”JASO – Swingin juhlaa 4o vuotta” –konsertti  17.  Vallijamit, Taavetin linnoitus, Linnalantie 33, 54500 Taavetti

JASO Big Band, kapellimestari Ari Jokelainen, laulusolisteina  Sonja Lumme ja Mikael Konttinen

Teksti : Ari Jokelainen, Risto Oinaala

 

 

 

Takaisin
Translate »