John Mayall – Suomalainen yleisö on innokas ja palkitseva 

Kuvat: David Gomez

15.02.2019 11:23


John Mayall

Yleisö Tampereella ja Helsingissä saa helmikuun lopussa osansa John Mayallin ja hänen bändinsä konserttityöskentelystä. ”Toivon, että ihmiset pitävät bluesin soimassa”, John sanoo.

Brittiläisen bluesin aatelinen John Mayall saapuu Suomeen esiintymään helmikuussa. Mayall yhtyeineen soittaa Tampereen Pakkahuoneella tiistaina 26. helmikuuta ja seuraavana iltana Helsingin Circuksessa.

Mayall on relevantti bluesartisti 85-vuotiaanakin. Moni vannoo hänen legendaarisen Bluesbreakers-bändinsä nimeen, ja varsinkin Eric Claptonin kanssa tehty ”Beano-levy” (1966) nauttii kulttimainetta. Parahiksi Suomen-keikkojen aikaan ilmestyy Mayallin uusin tuotos, ”Nobody Told Me”.  

– Levy tehtiin taas aidosta rakkaudesta bluesiin, ja koko porukka nautti projektista. Studiossa koettiin varsinaista ilotulitusta. Vierailleet kitaristit, kuten Joe Bonamassa, tekivät hienoa jälkeä, John Mayall kertoi verkkolehti Blues-Finland.comille.

John Mayall yhtyeineen

”Nobody Told Me” -albumin tekovaihe oli antoisa, mutta sitä seurasivat kovat kokemukset. Pian studiosessioiden jälkeen Mayall sairastui pahan kerran ja joutui peruuttamaan keikkoja. Nyt lääkärintodistus on taas virheetön. John keikkaili jo loppuvuodesta 2018 kotiseudullaan Kaliforniassa, ja Euroopan-kiertue alkaa nimenomaan Suomesta.

Mayallin joukoissa Suomeen tulevat luottosoittajat Greg Rzab (basso) ja Jay Davenport (rummut) sekä tuoreena jäsenenä kitaristi Carolyn Wonderland.

– Carolynin panos uudella levyllä ja ensimmäisillä yhteiskeikoillamme oli upea. Olemme itse asiassa tunteneet jo pidemmän aikaa. Pyörimme jatkuvasti jazz- ja bluesfestivaaleilla, ja sillä tavoinhan muusikot toisensa tapaavat, sanoo Mayall.

– Soitimme Gregin ja Jayn kanssa triona jonkin aikaa. Sitten ajattelin, että aika on taas kypsä tuliselle sähkökitaralle. Veto on aika historiallinenkin. Koskaan aikaisemmin minulla ei ole ollut naispuolista soolokitaristia missään yhtyeessäni.

Mayallin blueskorkeakoulussa kitaraoppia ovat saaneet niin Clapton, Mick Taylor, Peter Green kuin Bluesbreakersin viimeisen kokoonpanon kepittäjä Buddy Whittington. Teksasilainen, omalla bändillään Suomessakin soittanut Carolyn Wonderland ei lähde hommiin takki auki.

– On totisesti kunnia saada soittaa Johnin, Gregin ja Jayn kanssa. Lupaan jatkaa treenaamista, jotta pystyn täyttämään paikkani niin hienon miehen ja legendaarisen soittajan kuin Johnin bändissä, hän kommentoi.

John Mayall & The Bluesbreakers vieraili Suomessa jo 60-luvulla. Sittemmin keikat ja kiertueet ovat seuranneet toisiaan. Mayall lopetti Bluesbreakersin vuonna 2008, mutta senkin jälkeen hänet on nähty maassamme. Kesällä 2011 hän esiintyi Järvenpään Puistobluesissa ja pulahti settinsä jälkeen Tuusulanjärveen uimaan.

– Suomeen on melkoinen matka, mutta kyllä keikatkin ovat sitten varsin palkitsevia. Suomalainen yleisö on aina innokasta, kiittää Mayall.

– Varsinaisesti en silti pidä kirjaa yksittäisistä keikoista. Joka kerta kun astun stagelle, tehtäväni on panna parasta ja kommunikoida yleisön kanssa.

Johnin muusikonura levittäytyy peräti seitsemälle vuosikymmenelle. Hän on pysynyt uskollisena bluesille; crossover varsinkin jazzin kanssa toimii, mutta Mississipin kaksitoistatahtinen ja sen eri muodot ovat silti aina ytimessä.

– Toivon, että ihmiset pitävät bluesin soimassa! Kunpa vaan Suomessa ei olisi helmikuussa niin kylmä kuin nyt, Kalifornian lämpöön kotiutunut John Mayall myhäilee.

 

John Mayall 26.2. Tampere Pakkahuone ja 27.2 Helsinki Circus – liput tästä

Takaisin
Translate »