Karnaattisen musiikin mestarit Shashank Subramanyam & Parupalli Phalgun ensi kertaa Suomessa

Kuvat:

29.02.2020 12:14


Shashank Subramanyam & Parupalli Phalgun

Eteläintialaisen karnaattisen musiikin tähdet, huilisti Shashank Subramanyam ja perkussionisti Parupalli Phalgun konsertoivat maaliskuussa Helsingissä. Mestarimuusikoiden ensimmäinen yhteinen konsertti Suomessa on osa Helsinki Jazz ry:n jaZZanti-konserttisarjaa.    

Tämän hetken kenties merkittävin karnaattisen musiikin instrumentalisti Shashank Subramanyam sekä arvostettu perkussionisti Parupalli Phalgun konsertoivat Helsingissä Balderin salissa 20. maaliskuuta, konsertti on osa Helsinki Jazz ry:n jaZZanti-konserttisarjaa.     Suomessa ensi kertaa yhdessä esiintyvän kaksikon musiikki edustaa eteläistä intialaisen klassisen musiikin perinnettä, karnaattista musiikkia.  

Shashank Subramanyam on arvostettu muusikko sekä eteläintialaisen venu-huilun mestari. Jo 6-vuotiaana ihmelapsena uransa aloittanut Shashank on yli 30-vuotisen uransa aikana esiintynyt ympäri maailmaa sekä julkaissut yli 70 albumia. Mittavan artistinuransa lisäksi Shashank on tehnyt uraauurtavaa työtä venu-huilun soiton kehittäjänä ja uudistajana. Shashankin karnaattisen musiikin opettajat olivat laulajia, ja hänen soittotekniikkansa mahdollistaa hänen sointi- ja idearikkaan, ihmisääneen pohjaavan ilmaisunsa.
Monipuolisena ja ennakkoluulottomana muusikkona tunnettu Shashank on perinteisen karnaattisen musiikin lisäksi tehnyt paljon yhteistyötä niin hindustanilaisten muusikoiden kuin länsimaisten
jazzmuusikoidenkin kanssa sekä esiintynyt mm. Wuppertalin ja Shanxin sinfoniaorkeste­rien solistina. Hänet on myös nähty Turun musiikkijuhlilla vuonna 2013, jolloin hän kantaesitti suomalaisten nykysäveltäjien eturiviin kuuluvan Eero Hämeenniemen teoksen yhdessä Meta4-kvartetin ja Sai Giridharian kanssa.

Parupalli Phalgun kuuluu Intian eturivin perkussiomuusikoihin. Nuorena uransa aloittanut Phalgun on säestänyt useita maan johtavia muusikoita, konsertoinut yli 20 maassa sekä levyttänyt musiikkia muun muassa Shashank Subramanyamin kanssa. Hän soittaa instrumentteinaan perinteisiä intialaisia lyömäsoittimia, mridangamia ja kanjiraa.

Konsertissa kuultava karnaattinen musiikki edustaa intialaisen klassisen musiikin eteläistä traditiota. Pohjoisintialaisesta hindustânî-musiikista poiketen karnaattinen musiikki on pitkään saanut kehittyä vaikka voimakkaita ulkoisia vaikutteita, kun taas maan pohjoisessa hindustânî-musiikissa kuuluvat persialaiset ja arabialaiset kulttuurivaikutteet. Karnaattisen musiikin keskiössä ovat râgat, eräänlaiset melodiset aihiot, joiden pohjalta voidaan laatia lukematon määrä erilaisia melodioita. Musiikin rytmiä taas jäsentävät toistuvat metriset rakenteet, tâlat.   

Tapahtumaa järjestävä Helsinki Jazz ry:n Sakari Puhakka sai kipinän karnaattiseen musiikkiin jo 1990-luvulla, kun Etelä-Intian kiertomatka suuntautui myös musiikkikulttuurin pääkaupunkina tunnettuun Chennaihin.

– Siitä lähtien olen vieraillut useasti Chennaissa Marghazi-festivaalilla, tällä hetkellä joka toinen vuosi”, hän kertoo.

– Tämän hetken venu-huilisteista suosikkini on Shashank Subramanyam, jonka konserteissa olen käynyt jo pitkään. Olen myös ystävystynyt hänen kanssaan, ja kun sain tiedon, että hän on tulossa Tanskaan esiintymään, päätin järjestää hänelle konsertin myös Suomeen – ja ensi kertaa perinteisenä karnaattisena konserttina!    

Helsinki Jazz ry syntyi vuonna 1972 Helsingin Yliopiston Akateemisen jazzkerhon perintönä. Tärkeä osa yhdistyksen toimintaa on jaZZanti-konserttisarjan konserttien järjestäminen. Konserttisarjan monipuolinen ja laadukas ohjelmisto käsittää niin perinteisiä jazzyhtyeitä ja vapaan improvisaation taitajia kuin pienkokoonpanoja, sooloja ja duojakin.

 

Shashank Subramanyam: venu-huilut
Parupalli Phalgun: mridangam, kanjira.

Shashank Subramanyam & Parupalli Phalgun – karnaattisen musiikin huippukonsertti.
Pe 20.03.2020 klo 19 Helsinki, Balderin sali
Liput 25 / 20 / 15 €, ovelta ja ennakkoon Digelius Music, Laivurinrinne 2
tai 27,5 / 22,5 / 16,5 € Helsinki Jazz ry:n sivuilta
Konsertin kesto n. 1,5 – 2 tuntia, ei väliaikaa

Takaisin
Translate »