Kolumbus Kris ja Brian Kramer Savonsolmun talvibluesissa

Kuvat:

31.01.2019 16:22


Brian Kramer

Pieksämäellä Hotelli Savonsolmussa kolmattatoista kertaa järjestettävässä Winter Blues Party –tapahtumassa lauantaina 9. helmikuuta esiintyvät Southern Boogie-jyrä Kolumbus Kris ja slide-mestari Andres Roots Virosta sekä ruotsalaistunut jenkkikitaristi Brian Kramer.

Esikuviensa jalanjäljissä   

Sähköistä bluesia ja Southern Boogieta jo yli kolme vuosikymmentä soittanut ja Tallinassa perustettu Kolumbus Kris pitää esikuvinaan bluesartisteista Robert Johnsonia ja Elmore Jamesia mutta myös vaikutteita ovat antaneet niin George Thorogood, Lynyrd Skynyrd kuin ZZ Top –yhtye.

Kolumbus Kris

Suomessa aikaisemminkin vieraillut Kolumbus Kris on keikkaillut ahkeraan kotimaansa lisäksi niin Skandinaviassa kuin Euroopassa aina Amerikan manteretta myöten.

Yhtyeeltä on ilmestynyt useita vanhoja blues-klassikoita sekä omia sävellyksiä sisältäneitä levytyksiää ja yhtye on levyttänyt myös omalla äidinkielellään.

Viimeisin vuonna 2008 julkaistu kolmen CD:n kokoelma pitää sisällään studio ja live- materiaalia vuosilta 1987 – 93.

Ahkeraan keikkaileva yhtye vieraili viimeksi menestyksekkäästi Savonsolmun talviblues-tapahtumassa vuonna 2010 ja sen ohjelmisto koostuu niin rhythm’n’blues –klassikoista kuin omista rockpohjaisista sävellyksistä.

Yhtyeessä soittavat: Urmas Vare; laulu huuliharppu, Aivar Oja; kitara, Jaanus Raudkats; basso, laulu ja Andres Oja; rummut.

Palkittu virolainen slide-kitaristi  

Virolainen slide-kitaristi Andres Roots on yksi maansa ykkösartisteista blues-musiikin sanansaattajana. Tartossa asusteleva slide-kitaristi Rootsin vuoden 2017 levytys Roots Music nousi maansa albumilistan ykköseksi ja palkittiin vuoden bluesalbumina.

Andres Roots ja Anneli Kadakas

Viime vuoden tammikuussa englantilaisen Severn FM-radion kuuntelijat valitsivat Suomessakin ahkerasti kiertäneen kitaristin vuoden bluesmieheksi.

Talvibluesissa Andresin kanssa soittaa rumpali Anneli Kadakas, joka tunnetaan pitkän linjan virolaisista rock-yhtyeistä Rock Hotel, Vennaskond ja Rasta Orchestra.

Kadakasin yli 20-vuotiseen ammattimuusikon uraan mahtuvat myös työskentely rock-legendojen Robert Gordonin ja Chris Speddingin kanssa, jäsenyys kanadalaisen bluesharpisti David Rotundonkiertuebändissä sekä Viron euroviisuvoittajan Dave Bentonin Latin Bandissä.

Roots ja Kadakas soittivat yhdessä jo 1990-luvulla ja tapasivat 20-vuoden tauon jälkeen taas Pärnun FiESTa-jazzfestareiden 30-vuotisjuhlassa vuonna 2016. Tapahtumassa taltioitiin myös live-EP, jolta löytyy viisi heidän kappalettaan.

Triona laulaja Mikk Tammepõldin kanssa Roots & Kadakas voittivat vuoden 2017 syksynä Viron ensimmäisen Blues Challenge-kilpailun – josta Roots nappasi myös parhaan kitaristin palkinnon, ja edustivat Viroa keväällä 2018 Norjassa pidetyssä European Blues Challenge –tapahtumassa.

Ruotsalaistunut jenkkikitaristi. 

Teini-iän sivuutettuaan kotikaupungissaan New Yorkin Brooklynissa kitaristi Brian Kramer alkoi hengailla legendaaristen bluesmestareiden kanssa, poimien vihjeitä ja neuvoja sellaisilta muusikoilta kuin Buddy Guy ja Junior Wells. Huuliharpisti-laulaja Junior Wellsistä tuli jopa niin läheinen että hän vierailee Brianin ensimmäisellä vuoden 1989 levytyksellä Brian Kramer and the Blues Masters feat. Junior Wells – Win or Lose.

Ismo Haavisto

1990-luvulla Kramer kiersi ja jatkoi soittelemista New Yorkin klubeilla ja esiintyi usein bluessuuruus Larry Johnsonin kanssa, kunnes siirtyi ulkomaille etsimään laajempia mahdollisuuksia.

Ruotsiin asettunut Brian alkoi esiintyä useiden vakiintuneiden taiteilijoiden kappaleilla ja hänestä tuli aktiivinen osa Skandinavian klubi- ja festivaali – genreä.

Kramer liittyi kansainvälisesti arvostetun kitaristi-laulaja Eric Bibbin neljälle rannikkokiertueelle niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassa aina Skandinaviaa ja Japania myöten, vieraillen myös hänen levytyksellään.

Brian on jakanut saman lavan, vieraillut ja levyttänyt sellaisten artistien kanssa kuin Taj Mahal, Bob Brozman, Alvin Youngblood Hart, Bobby Rush, Cory Harris, John Mayall, Sven Zetterberg ja Jimmy Dawkins sekä esiintynyt monissa kansainvälisissä tapahtumissa.

Brian Kramer on julkaissut useita levytyksiä omalla nimellään ja isännöi Tukholmassa viikoittaista International Blues Jam – jami-iltaa, joka aloitettiin vuonna 1998 Stampen – jazzklubilla ja pyörii nykyään Engelen – ravintolassa joka lauantai.

Tammikuussa 2015 Brian Kramer tunnustettiin virallisesti Blues Hall Of Fame –mestariksi Master Blues –artistina yhdessä bändin jäsentensä kanssa ja samaisen vuoden heinäkuussa Åmålen Blues –festivaali palkitsi hänet Blues Award Of The Year –tunnustuksella.

Solmun talviblues tapahtumassa Brian Karmer esiintyy duona aisaparinaan suomalainen kitaristi-laulaja Ismo Haavisto.

Kesän tapahtuman ohjelma julki  

Perinteisen tavan mukaan talvibluesin yhteydessä julkistetaan tulevan kesän Savonsolmu Beach & Blues Party 2019-tapahtuman ohjelmisto. Tapahtuma soitetaan 4. – 6.7.2019.

 

 Savonsolmu Winter Blues Party 2019 lauantai 9. helmikuuta 2019 klo 22.00

Liput 10 euroa ja tapahtuman ikäraja on 18 vuotta.

Ohjelmisto sekä lisätiedot löytyvät osoitteesta www.savonsolmublues.com.

Lipuista ja majoituksista voi kysellä Hotelli Savonsolmun vastaanotosta p. 020 7290290 tai osoitteestawww.savonsolmu.fi.

 

Takaisin
Translate »