Lee Konitz saapuu Turkuun ja Helsinkiin

Kuvat:

22.11.2016 16:54


Lee Konitz ja Jeff Denson ovat myös levyttäneet yhdessä.

Turussa ja Helsingissä konsertoiva alttosaksofonisti Lee Konitz on todellinen legenda, joka yli 70 vuotta kestäneen aktiiviuransa aikana on työskennellyt lukuisten jazzin kehitykseen vaikuttaneiden keskeisten muusikoiden kanssa Lennie Tristanosta ja Miles Davisista lähtien. Ikä ei ole kuitenkaan kangistanut miestä, vaan hän on jatkuvasti tehnyt uusia levyjä ja kiertueita.

Lokakuussa 89 vuotta täyttänyt Konitz on esiintyy Turun Sigyn-salissa 30. marraskuuta. Seuraavana päivänä, torstaina 1. joulukuuta on vuorossa Koko Jazz Club Helsingissä. Konitzin kanssa soittaa basisti Jeff Densonin trio, jossa pianistina on Kari Ikonen.

Helsingissä ensimmäisen kerran jo lähes 60 vuotta sitten käynyt Konitz soitti viimeksi Suomessa heinäkuussa 2010. Silloin hänellä oli kaksi konserttia Porin Teatterissa, missä hänen kvartetissaan soitti Bad Plus-yhtyeessä tunnetuksi tullut pianisti Ethan Iverson.

Chicagossa 1927 syntynyt Konitz oli 1940-luvulla mm. Claude Thornhillin isossa orkesterissa, minkä jälkeen hän aloitti yhteistyön tuolloin jazzia omilla ehdoillaan modernisoineen pianisti Lennie Tristanon kanssa. Yksi pitkäaikainen yhteistyökumppani oli tenoristi Warne Marsh, joka myös kuului aikanaan Tristanon opetuslapsiin.

Uran varhaissaavutuksiin kuuluu myös osallistuminen Miles Davisin Birth of The Cool-sessioihin 1949-1950.

Tavaramerkikseen jo varhain kehittämällään kuulaalla soundilla soittava Konitz on ehtinyt työskennellä tyylillisesti hyvinkin monenlaisten muusikoiden kanssa. Useimmiten Konitz on työskennellyt pienillä kokoonpanoilla. Poikkeus tästä oli hänen 1970-luvun jälkipuoliskolla toiminut nonettinsa.

Konitz on ollut myös erittäin tuottelias levyttäjä. Hän on omissa nimissään tehnyt lähes 150 albumia, joista monet on äänitetty Euroopassa täkäläisten muusikoiden kanssa. 2000-luvulla hänen kumppaneinaan ovat olleet mm. Brad Mehldau, Bill Frisell ja Charlie Haden.

Takaisin
Translate »