Live Nation panostaa tänä vuonna jazziinkin

Kuvat: Live Nation

11.04.2014 15:26


Pat Metny (oik)) ja hänen Unit Group-kokoonpanonsa

Rockin ja popin megatähtien areenakonserttien järjestäjänä profiloitunut Live Nation tuottaa tänä vuonna runsaasti myös vähemmän kaupallisten artistien konsertteja. Tarjolla on nyt esimerkiksi jazzia, jota edustavat Pat Metheny, Al Jarreau ja Gary Burton.

Monien konserttien promoottorina toimiva Johan Hollstén kertoo tällä hetkellä olevan runsaasti artistitarjontaa.

– Mekin haluamme testata markkinoita erilaisen marginaalisemman musiikin kysynnälle. Tosin mitään jättipotteja näistä useimmista ei ole odotettavissa.

Onko konsertteihin ollut kysyntää ennakkomyynnssä?

– Meidän mielestämme odotetusti, toain kaikista emme odota aivan  loppuunmyytyä salia. Toivomme silti tietysti jatkuvuudenkin kannalta mahdollsimman paljon yleisöä  löytävän valtavirrasta poikkeavan musiikin konsertteihinkin. Hollstén sanoo.

Pat Metheny kehuu yhtyettään

Lähiajan jazzkonserteista ensimmäisessä esiintyy lukuisia suosikkiäänestyksiä voittanut ja 20 Grammy-palkintoa saanut kitaristi Pat Metheny. Hän on musiikillinen kameleontti, joka 40 vuotta kestäneen uransa aikana on soittanut monien erityylisten artistien kanssa monenlaista musiikkia. Methenyn monipuolisuutta kuvaten hänen yhteistyökumppaneidensa joukko ulottuu Ornette Colemanista Joni Mitchelliin ja David Bowieen.

Helsingin Finlandia-talossa 28. huhtikuuta esiintyvä Metheny saapuu 2012 perustamansa Unity Group-kokoonpanon kanssa. Metheny on kehunut haastatteluissaan kokoonpanoaan ja sanonut pystyvänsä sen kanssa kattamaan kaiken, mitä hän on saanut aikaan erilaisten yhtyeidensä kanssa. Unity Groupin jäsenet ovat saksofonisti Chris Potter, kosketinsoittaja Giulio Carmassi, basisti Ben Williams ja rumpali Antonio Sanchez.

 

Vivaldista jazziin mahtuu Ricjard Gallianon ohjelmistoon.

Vivaldista jazziin mahtuu Richard Gallianon ohjelmistoon.

Neljä vuodenaikaa harmonikalla

.

Pian Pat Methenyn jälkeen Helsinkiin saapuu ranskalainen harmonikkavirtuoosi Richard Galliano, joka myös on monissa projekteissaan myös soittanut myös jazzia. Tämän alueen kumppaneita ovat olleet mm. Chet Baker, Ron Carter, Joe Zawinul ja Toots Thielemans.

Helsingin Musiikkitalossa 3. toukokuuta ei kuitenkaan ole tarjolla jazzia, vaan Gallianon ohjelmiston päänumerona on hänen tulkintansa Antonio Vivaldin Neljä vuodenaikaa-konsertosta, josta Galliano on sovittanut sekstetilleen.

Vilvaldin lisäksi konsertissa kuullaan myös Astor Piazzollan kappaleita sekä Gallianon omia sävellyksiä.

Al Jarreau toisen kerran Suomessa.

Al Jarreau toisen kerran Suomessa.

Al Jarreau heinäkuussa Musiikkitalossa

Jazziin muitakin musiikillisia aineksia yhdistävä laulaja Al Jarreau on kesällä kiertueella Euroopassa ja esiintyy Musiikkitalossa 1. heinäkuuta. Maaliskuussa 74 vuotta täyttänyt Jarreau aloitti päätoimisen taiteilijauransa kypsässä 35 vuoden iässä 1970-luvulla. Sitä ennen psykologiksi opiskellut Jarreau oli työskennellyt ammatinvallinan ohjaajana, mutta laulanut jo mm. George Duken trion kanssa

Jarreau sai ripeän alun uralleen, sillä suuri Warner-yhtiö kiinnitti hänet ja ryhtyi tuottamaan levyjä, joilla jazzia maustettiin r&b:n ja viihteen aineksilla. Niinpä miehen levyt saavuttivat heti suosiota ns. suurenkin yleisön keskuudessa. Sittemmin hän on työskennellyt mm. Miles Davisin ja George Bensonin kanssa.

Helsinkiin oman yhtyeensä kanssa saapuva Jarreu esiintyi ensimäistä kertaa Suomessa Espoon April Jazzissa 2009.

Vibrafonin virtuoosi Gary Burton

Gary Burton ja neljä kapulaa.

Gary Burton ja neljä kapulaa.

Jo 1950-1960 -lukujen vaihteessa uransa aloittanut vibrafonisti Gary Burton on soittimensa äänimaailman uudistaja. Hän näet tiettävästi ensimmäisenä ryhtyi soittamaan vibrafonia neljällä kapulalla aiempana käytäntönä olleen kahden sijasta ja avarsi näin merkittävästi vibrafonin ilmaisuasteikkoa.

Uransa aikana Burtonilla on ollut lukuisia huipputason kokoonpanoja. 1960-luvulla hänen yhtyeessään soittivat mm. kitaristi Larry Coryell ja basisti Steve Swallow, myöhemmin kitaristi Pat Metheny ja skottitenoristi Tommy Smith. Levyjä Burton on tehnyt mm. Chick Corean, Keith Jarrettin, Stan Getzin ja Astor Piazzollan kanssa. Esiintyjäuransa lisäksi Burton opetti vuosikymmenet maineikkaassa Berklee Collegessa.

Useasti aiemmin Suomessa käynyt Burton esiintyy Savoy-teatterissa 29. lokakuuta. Hänen kanssaan soittavat kitaristi Julian Lage, basisti Jorge Roeder ja rumpali Marcus Gilmore.

Kaksi kokeellista kitaristia

Arto Lindsaylla nuoruus Brasiliassa.

Arto Lindsaylla nuoruus Brasiliassa.

Savoy-teatterissa 10. heinäkuuta kuullaan ilmeisen rajoja rikkovaa musiikkia. Tuolloin näet siellä esiintyy kaksi kitaristia, Arto Lindsay ja Mark Ribot, jotka molemmat kuuluivat 1980-1990 -luvuilla New Yorkin ns. Downtown-musiikin keskeisiin vaikuttajiin. Kummatkin soittivat myös Lounge Lizards-yhtyeessä sekä levyttivät noihin aikoihin mm. John Zornin lukuisissa projekteissa.

Brasiliassa nuoruutensa viettänyt Lindsay on soittanut myös brasilialaista musiikkia yhdistellen siihen avantgardistisia aienksia. Tampereen Jazz Happeningissakin esiintynyt Ribot on puolestaan työskennellyt useiden rock-artistienkin kanssa. Hänet mm. tunnetaan Tom Waitsin luottokitaristina.

Musiikkimatkailija Vinicio Capossela

Vinicio Capossela taitaa teatterinkin

Vinicio Capossela taitaa teatterinkin

Italian Tom Waitsiksi usein tituleerattu Vinicio Capossela on musiikissaan yhdistellyt persoonallisella tavalla monien maiden folkia, americanaa ja italialaista iskelmäperinnettä. Mojo-lehdessä Caposselaa onkin kutsuttu Italian omaperäisimmäksi musiikilliseksi matkailijaksi. Kotimaassaan Capossela on suuressa suosiossa, minkä helposti havaitsee monista YouTubessa olevista live-esityksistä.

Esityksissään myös teatterin keinoja viljelevä Capossella on nähtävissä ja kuultavissa Musiikkitalossa 23. marraskuuta.

Oklahoman legenda Leon Russell

Leon Russell taas kunnossa.

Leon Russell taas kunnossa.

Lukuisten rockin suurten nimien kanssa jo 1960-luvulta lähtien työskennellyt pianisti Leon Russell on puolestaan ollut Johan Hollsténin toivelistalla jo pitkään. Oklahomasta kotoisin oleva, studiomuusikkona Los Angelesissa soittanut Russell nousi maineeseen 1960-luvun lopulla, jolloin hän työsti Joe Cockerin Mad Dogs and Englishmen-albumin. Pian hän myös levyjä omissa nimissään ja soitti mm. George Harrisonin kanssa.

Pianotyyliinsä rockin ja kantrin lisäksi juurevaa gospelia yhdistävä Russell oli 1970-luvun hittivuosiensa jälkeen pitkään pimennossa osin elämäntapojensa vuoksi. Paluun parrasvaloihin hän teki 2010. jolloin ilmestyi hänen Elton Johnin kanssa tekemä The Union-albumi. Russell on savoy-teatterissa 4. syyskuuta.

Marianne Faithfull jälleen täällä

Nuoruudessaan lähinnä Rolling Stones-suhteistaan ja huumeriippuvuudestaan tunnettu Marianne Faithufull tunnustettiin vakavasti otettavaksi artistiksi 1970-luvun lopulla, jolloin hän teki punk-rockistakin vaikutteita saaneen Broken English-albumin, jolla hänen käheässä äänessään jo kuului kovan elämän rasitukset.

1990-luvulla näyttelijänäkin toimineen Faithfullin taitelijaura sai uuden ulottuvuuden hänen levyttäessään Kurt Weillin ja Berthold Brechtin lauluja, joita hän esitti menestyksekkäillä kiertueillaan. 2000-luvulla hän on levyttänyt erilaista materiaalia, samoin esiintynyt elokuvissa ja teatterissa. Tuo näyttämökokemus heijastuu myös hänen konserttiensa dramatiikkaan. Suomessa Faittfull kävi viimeksi 2010. Nyt hän esiintyy Musiikkitalossa 9. marraskuuta.

Gaby Moreno ja Jesse Harris.

Lokakuussa Savoy-teatteriin tulee latino-musiikin nuorten tähtien kärkijoukkoon noussut laulajatar Gaby Moreno, joka marraskuussa sai Latin Grammy-gaalassa parhaan uuden artistin palkinnon. Guatemalassa syntynyt ja nykyään jo pitkään Los Angelesissa asunut Moreno ehtinyt esiintyä Roskildessä Van Dyke Parksin johtaman orkesterin säestämänä. Savoyssa Moreno on 22. lokakuuta.

Samassa paikassa 30. syyskuuta esiintyy usalainen lauluntekijä Jesse Harris, jonka kirjoittamiin kappaleisiin kuuluu Norah Jonesin hitti Don’t know why. Kaksitoista omaa albumia tehneen Harrisin kanssa soittaa Black Crowes-yhtyeen rumpali Bill Dobrow,

Takaisin
Translate »