Mats Gustafsson erikoiskeikalle lokakuun lopussa Helsinkiin

Kuvat:

18.10.2019 17:01


Mats Gustafsson

Skandinaavisen free jazzin tunnetuimpiin ja tuotteliaimpiin nimiin lukeutuva Mats Gustafsson esiintyy Helsingissä keskiviikkona 30.10. Vapaan taiteen tilassa. Kyseessä on niin sanottu ”site-specific”-konsertti, sillä Gustafsson innostui soittamaan Vapaan taiteen tilassa erityisesti sen poikkeuksellisen kaikuisuuden vuoksi.

Vuonna 1964 Umeåssa syntynyt Gustafsson on saksofonisti, säveltäjä ja improvisoija, jonka nimi löytyy yli 200 albumin tekijätiedoista. Gustafsson on myös ahkera keikkailija ja hän on kolmekymmentä vuotta kestäneellä urallaan ehtinyt soittaa jo parituhatta konserttia, niistä joitakin myös Suomessa. Viimeksi Gustafssonia kuultiin Suomessa Tampere Jazz Happeningissa 2018 yhdessä Fire! Orchestran kanssa.

Kansainvälisissä improvisointipiireissä Gustafsson on pidetty ja työteliäs kollaboroija, ehkä siksikin hänen soittoaan on kuultu free jazz-levyjen lisäksi myös nykyrock-, noise-, electronica-, ja tanssiteatterikonteksteissa. Hän on esiintynyt ja levyttänyt mm. Sonic Youthin, Peter Brötzmannin, Christian Marclayn, Merzbown ja Otomo Yoshihiden kanssa. Gustafssonin yhtyeitä ovat mainitun Fire! Orchestran lisäksi mm. Gush, The End, Luft, Anguish ja The Thing. Viimeksimainittu kokoonpano teki pop-laulaja Neneh Cherryn kanssa yhteislevyn ”Cherry Thing” vuonna 2012.

Gustafssonin musiikilliset intohimot kattavat myös musiikin julkaisutoimintaa, sillä hänellä on ollut ja on edelleen useita levymerkkejä. Hän pyörittää myös discaholic.com-sivustoa yhdessä wieniläisen Substance-levykaupan väen kanssa. Sivuston avulla on mahdollista löytää harvinaisia vinyylejä erikoisgenreistä.

Konsertin avaa Suvi Linnovaara. Klassisen musiikin koulutuksen saanut Linnovaara on erilaisten projektien ja kanssamuusikoiden myötä päässyt kokeilemaan musiikkityylejä laidasta laitaan ja nauttii tällä hetkellä etenkin vapaasta improvisaatiosta. Juuri nyt Linnovaaraa kiehtovat rumina koetut äänet, äärirajat ja monitaiteisuus. Hän asuu ja työskentelee pääosin Tampereella ja vaikuttaa seuraavissa kokoonpanoissa: AINON, Tikka & Linnovaara, Kemialliset Ystävät, Tuusanuuskat, Duo Granlund & Linnovaara, VILUS.

Vapaan taiteen tila on Taideyliopiston hallinnoima tila Helsingin Sörnäisissä. Konsertin tuottavat yhteistyössä Mental Alaska ry, Äänen Lumo ry ja SOLA-festivaali.

Mats Gustafsson, Suvi Linnovaara
Keskiviikko 30.10. Klo 19-22
Vapaan Taiteen Tila
Vilhonvuorenkuja 15-16, Helsinki
Liput 15e/10e
(Taideyliopistolaisille vapaa pääsy)
https://www.facebook.com/events/2405734246176389/

Takaisin
Translate »