Ranskalaispianisti Stephan Oliva soolokiertuella Suomessa

Kuvat:

15.04.2014 14:02


Stephan Oliva

Elokuvan ympärille kietoutuvan pianosoolotrilogian kolmas osa tekee kunniaa Jean-Luc Godardin elokuvien musiikille.

Keväisellä Suomen kiertuellaan Stephan Oliva esiintyy 22.-29. huhtikuuta kahdeksalla eri paikkakunnalla. Oliva soittaa pääkaupunkiseudulla 28.4. Keravan Seurakuntasalissa Kerava Jazzin järjestämässä konsertissa. Seurakuntasalin erinomainen täyspitkä Steinway -flyygeli takaa niin pianistille kuin yleisöllekin ensiluokkaiset olosuhteet. Näin juhlava konsertti toimii kuin ranskalaisena aperitiivina tulevalle Kerava jazz -tapahtumalle 23.-24.5., jossa nautitaan jazzien pääateria…

Vaguement Godard (Godardia hämyisästi) on Stephan Olivan elokuvan ympärille kietoutuvan pianosoolotrilogian kolmas osa. Illusions- levymerkin tuottajan, Philippe Ghielmettin ja ranskalaisen pianistin kanssa yhteistyössä toteutuu hanke muodostuu kunnianosoituksesta yhdelle elokuvasäveltäjälle (Bernard Herrmann), yhdelle elokuvagenrelle (Film noir) ja yhdelle elokuvaohjaajalle (Jean-Luc Godard).

Sarjan ensimmäinen osa, Ghosts of Bernard Herrmann, ilmestyi 2007. Se on vapaamuotoinen ja kuvitteellinen sovitus amerikkalaisen säveltäjän, Bernard Herrmannin, orkesterimusiikista. Se julkaistiin vähin äänin, mutta se sai kriitikoilta ylistävän vastaanoton eikä sitä ole enää saatavilla.

Vuonna 2010 ilmestyvässä Film Noirissa pianisti tarttuu tuon elokuvalajin kultakauteen (40- ja 50-luku) sijoittuvan, kolmentoista elokuvan teemoihin ja musiikkijaksoihin. Tämäkin levy ihastuttaa lehdistön ja yleisön.

Marraskuussa 2013 ilmestynyt Vaguement Godard piirtää musiikillisen muotokuvan tekijästä, joka loi uudestaan elokuvan ja vei Uuden aallon huippuunsa. Aiheensa rikkaudesta lumoutuneena Stéphan Oliva improvisoi pianolla useita Jean-Luc Godardin elokuvia, mm. Viimeiseen hengenvetoon, Elää elämäänsä, Hullu Pierrot, Pieni sotilas, Keskipäivän aave, Alphaville, Pelastukoon ken voi, Intohimo… Hän käsittelee useiden, Godardin elokuviin musiikkia säveltäneiden teoksia, mm. Georges Delerue, Michel Legrand, Antoine Duhamel, Martial Solal.

Kaikki kolme albumia ovat jazzmusiikin tunnetuimpiin äänittäjiin kuuluvan, Gérard de Haron La Buissonne-studiossa tallentamia. Jokainen niistä on tehty yhdessä päivässä, jonka päätteeksi järjestetty konsertti on taltioitu arvostetun studion intiimissä tunnelmassa.

Stephan Olivan konsertit Suomessa 22.-29.4.

22.4. Salo, kulttuuritalo KIVA klo 19

23.4. Turku, Turun seudun musiikkiopisto klo 19

24.4. Loviisa, Keskus Centralen klo 19 / järj. Free Okapi

25.4. Vilppula, Koivuniemi klo 18 / järj. Mänttä-Vilppula Jazz & Blues ry

26.4. Joensuu, Konservatorion sali klo 18 / järj. Jazzkerho Joensuu -76 ry.

27.4. Jämsä, Pokura klo 16

28.4. Kerava, Seurakuntasali klo 19 / järj. Kerava Jazz ry

29.4. Loimaa, Taidetalo klo 19

Takaisin
Translate »