Tattoossa tavataan

Kuvat:

19.06.2018 16:35


Ylipää, Rantala, Ikonen ja Numminen

Älä jää pyörimään vanhoihin ympyröihin vaan lähde Haminaan, siellä niitä on kolme. Hamina Tattoo on monipuolinen musiikkitapahtuma, joka järjestetään joka toinen vuosi. Perinne on jatkunut parin vuoden päästä 30 vuotta. Tattoolla on omat vankkumattomat kannattajansa, jotka saapuvat paikalla kerta kerran jälkeen. Tapahtuma käynnistyy perinteellisesti Helsingin Senaatin torilla Mini Tattoon merkeissä. Paikalle maanantaina 30.7. kannattaa tulla hyvissä ajoin ennen kello kahtatoista. Tuomiokirkon rappuset täyttyvät aivan varmasti, kun tämän vuotisen sotilasmusiikkitapahtuman ensitahdit kajahtavat kaikkien soittokuntien voimalla.

Sotilassoittoa Lapissa

Hamina Tattoo on noussut kansainvälisen tason festivaaliksi, johon Hamina Bastion ja sen telttakatos tarjoavat oivalliset puitteet ja akustiikan. Euroopassa muita merkittäviä tattoopaikkakuntia ovat vaikkapa Edinburgh, Basel ja Ystad, joissa Varusmiesoittokunta on tuttu vieras, sillä vastavuoroisuus takaa huippuluokan kansainväliset vierailijat.

Bastionin Tattoo-näytökset ovat vain osa musiikkiviikon ohjelmaa. Luvassa on mm. maksuttomia puistokonsertteja Kesäpuistossa, jonne kannattaa ottaa omat retkituolit mukaan. Konsertit pidetään tiistaista lauantaihin kello 11.00.

Varsinainen biletyspaikka on klubiteltta, jossa isäntänä häärii Jusba Humaljoki yhtyeensä Sousaphonicsin kanssa. Jusba itse soittaa kitaraa ja laulaa, rumpujen takana istuu Thomas Rönnholm, tuttu mies vaikkapa DDT Jazzbandistä ja sousafonia soittaa Miika Jämsä, maailmanmestari muutaman vuoden takaa. Bändi on hankkinut soittokokemusta mm. esiintymällä Rymy-Eetussa, Helsingin ykkösbilemestassa.

Tattoo klubilla esiintyy Sousphonicsin lisäksi vaihtuvia kokoonpanoja. Lavalle nousee big bandejä ja pienempiä yhtyeitä festivaaliin osallistuvista soittokunnista. Tiistai-illan Lapin sotilassoittokunnan viihdeorkesterin tähtisolistiksi nousee Suvi Teräsniska. Keskiviikkona esiintyy Kaartin Combo, tuttu myös Linnan Itsenäisyyspäivän juhlista. Nyt bailataan Jamiroquai-teemalla solistina Heini Ikonen. Keskiviikkona vietetään ilta Junnu Vainion tuttujen ja rakastettujen kappaleiden parissa. Ilmavoimien Big Bandin ja Club fo Fiven settiä on hiottu huippuvireeseen Puolustusvoimat 100 kiertueella. Muista esiintyjistä mainittakoon Royal Military Police Big Band, Quantico Marines Dixie Band ja Helsinki-Cotonou Ensemble.

Varusmiehet

Wanhalla Työskillä soi jazz keskiviikosta lauantaihin teemalla Jazz Palatsi. Vanha hirsistä rakennettu kanttikertaakantti hirsitalo soi kuin kannel ja tarjoaa musiikkielämyksen 200 onnekkaalle.

Konserttien kesto on noin 1 tunti 20 minuuttia. Marssishowsta ehtii Jazz Palatsiin ja toisinpäin. Salin kaikista pöydistä näkee ja kuulee hyvin esiintymislavalle ja baari on auki konsertin aikana.

Jazz Palatsi -illat aloittaa monipuolisena näyttelijänä ja laulajana tunnettu upeaääninen Maria Ylipää Marzi Nymanin, Niko Kumpuvaaran ja Ville Herralan kanssa.

Illan aikana kuullaan mm. chansonia à la Édith Piaf ja Jacques Brel, saksalaista kabareemusiikkia Friedrich Hollaenderin kynästä, suomalaista runoutta Anna-Mari Kähärän säveltämänä sekä otteita Marzi Nymanin säveltämästä laulusarjasta. Torstaina on Iiro Rantalan soolokonsertti. Perjantaina Aili Ikonen jazzkvintetin kera tarjoaa lumoavalla äänellään ja sävellyksillään tarinoita ohikiitävistä hetkistä, unettomista öistä, kiihkeästä janosta ja veteen sekoitetuista väreistä.

Jazzillat päättää lauantaina tohtoritason esiintyjä. Haminaan saapuu Åbo Akademin ja Helsingin yliopiston kunniatohtori, keskiolutbaarien ymmärtäjä, taiteen tekijä Mauri Antero Numminen yhdessä muusikkoveljensä Pedro Hietasen kanssa.

Hamina Tattoo festivaalin pääasia ja ehdoton kruunu ovat ainutlaatuiset marssishow’t Hamina Bastionissa. Täällä maailman parhaiden sotilassoittokuntien akrobaattiset kuviomarssiesitykset ja briljantti soitto kisaavat kansainvälisten univormujen väriloiston kanssa.

Vieraita naapurista

100-vuotiaan Suomen ja tänä vuonna 100 vuotta täyttävien Suomen Puolustusvoimien kunniaksi Hamina Tattoossa nähdään jälleen kaikki kuusi suomalaista sotilassoittokuntaa. Nyt ensimmäistä kertaa Haminassa soittokunnat esittävät yhteisen kuviomarssinsa marssishow’ssa!

Valtioidensa virallisina edustajina Haminaan saapuvat Military Band of H.M Royal Marechaussee Hollannista, Band of His Majesty Kings Guard Norjasta, Band of Her Majesty Royal Marines Iso-Britanniasta, Quantico Marine Corps Band Yhdysvalloista, Representative Band of The Ministry of Defence Venäjältä, Heeresmusikkorps Kassel Saksasta, Etelä-Koreasta Traditional Army Band sekä kaikki Suomen sotilassoittokunnat.

Haminaan lähtöä ei kannata enää kauan miettiä, sillä liput ovat loppumassa. Majoitustilat ovat tämän tyyppisissä tapahtumissa tiukalla, mutta perhemajoitusta tarjoavia ystävällisiä paikkakuntalaisia kannattaa tsekata Hamina Tattoon nettisivuilta. Tattoon vuoksi tuommoiset 100-150 kilometriä ajelee ihan huvikseen vuorokaudessa edestakaisin.

Takaisin
Translate »