Tuomas A. Turunen rakentaa tarinoita elämästään

Kuvat:

26.02.2018 20:49


Tuomas A. Turunen (© Matthieu Guinard)

Jazzpianisti Tuomas A. Turunen on julkaissut uuden sooloalbuminsa Ornaments of Time arvostetulla saksalaisella Skip Records -levymerkillä. Ensimmäiset levynjulkaisukonsertit Suomessa kuullaan maaliskuussa Turusen vanhassa kotikaupungissa Joensuussa ja Helsingissä.

– Uusi albumini on tähänastisista henkilökohtaisin. Sen sävellykset kertovat elämääni ravistelleista tapahtumista, esimerkiksi poikani syntymästä. Musiikissani ei ole sanoja, mutta uskon, että pystyn tavoittamaan erilaisten elämäntilanteiden tunnelmia soitollani, Turunen kertoo.

Turunen on menestynyt maailmalla erityisesti ruotsalais-suomalaisen Emil Brandqvist Trion pianistina. Saksalainen uutistoimisto DPA kuvailee kokoonpanoa yhdeksi tämän hetken parhaista jazztrioista Euroopassa. Saksassa läpimurtonsa tehneen yhtyeen musiikkia on kuunneltu suoratoistopalveluissa jo yli miljoona kertaa. Trio kuuluu Skip Recordsin artisteihin.

– Meni kauan, ennen kuin uskalsin tunnustaa, että taiteilijana tarvitsen myös kaupallisten osaajien tukea. Skip Records on tehnyt todella hienoa työtä Emil Brandqvist Trion kanssa. Tutun levy-yhtiön kanssa oli helppo lähteä rakentamaan omaa soolouraa tämän albumin myötä, Turunen kertoo.

Tuomas A. Turunen asuu Ranskassa eikä siksi ole kovin usein nähty kotimaisilla lavoilla.(© Olli Sulin)

Helmikuun alussa julkaistu Ornaments of Time on saanut erittäin myönteisen vastaanoton muun muassa Suomessa ja Saksassa. Esimerkiksi Suomijazz antoi albumille täydet viisi tähteä.

Turunen herätti kaksi vuotta sitten ansaittua huomiota ainutlaatuisella konseptillaan, jossa hän esittää viinejä kuvailevia sävellyksiään tasting-konserteissa. Nämä konsertit jatkuvat Euroopan suurissa viinimaissa. Turunen esittää tänä vuonna viinisävellyksiään suurella italialaisella jazzfestivaalilla sekä Marseillen Hors Les Vignes -viinifestivaalilla.

– Olen säveltänyt 5-vuotiaasta asti. Säveltäminen tuntuu luontevalta, olipa kyse sitten viinien kuvailusta tai oman elämän kaleidoskooppisesta heijastelusta.

Nykyisin Ranskassa asuva Tuomas A. Turunen on julkaissut 17 albumia eri kokoonpanoilla ja konsertoinut 20 eri maassa. Hän sai tuomariston erikoispalkinnon Montreux’n jazzfestivaalin pianokilpailussa vuonna 2010.’

 

Joensuu, Konservatorion sali 7.3. klo 19
Herlsinki, Hakasalmen huvila 10.3. klo 19 

 

 Tuomas A. Turusen biografia 

Kontiolahtelaislähtöinen Tuomas A. Turunen (s. 1980) aloitti pianonsoiton ja säveltämisen viiden vuoden ikäisenä. Hän oli itseoppinut 14-vuotiaaksi asti, kunnes kiinnostus jazz-musiikkiin vei konservatorio-opintojen pariin. Julkisia esiintymisiä Tuomas oli kuitenkin antanut jo 10-vuotiaasta asti.

Hän opiskeli Joensuun konservatorion pop-jazz-linjalla vuosina 1994–2000. Musiikin ohella Tuomas oli kiinnostunut myös tieteistä: 20-vuotiaana hän aloitti matematiikan opinnot Jyväskylän yliopistolla. Hän opiskeli musiikkia samanaikaisesti Jyväskylän konservatoriolla suorittaen muusikon ammattitutkinnon 2001-2004.

Tuomas sulautui nopeasti Jyväskylän aktiivisiin musiikkipiireihin ja esiintyi säännöllisesti paikallisella jazz-klubilla sekä alueen musiikkifestivaaleilla. Samoihin kokoonpanoihin kuului kaupungin senhetkisen jazz-genren nousevia nimiä, kuten Olavi ja Kalevi Louhivuori, Aili Ikonen ja Johanna ”Yona” Pitkänen.

Matematiikka jäi pikkuhiljaa taka-alalle, ja vuonna 2004 Tuomas muutti Ruotsiin aloittaakseen piano-opinnot Göteborgin yliopiston musiikkikorkeakoulussa. Göteborgissa Tuomas sai opettajikseen ruotsalaisia jazzin huippunimiä kuten Lars Jansson ja Anders Jormin. Lisäksi hän pääsi työskentelemään useiden lahjakkaiden pohjoismaisten muusikoiden kanssa, minkä myötä alkunsa saivat lukuisat kokoonpanot, mm. Emil Brandqvist Trio, Skalle & Sharon, Kauhukakara ja Tttrio.

Tuomas oli edennyt 17-vuotiaana aloittamassaan korealaisessa itsepuolustuslajissa mustalle vyölle, ja oli yksi Ruotsin ensimmäisten Han Moo Do -klubien perustajista ja ohjaajista. Itämainen filosofia ja elämäntavat vaikuttivat näinä vuosina merkittävästi Tuomaksen musiikilliseen ilmaisuun ja instrumentin harjoittelurutiineihin.

Tuomas valmistui Göteborgista musiikin maisteriksi 2009, jonka jälkeen hän aloitti täyspäiväisen työskentelyn muusikkona, säveltäjänä ja yrittäjänä. 2013 solmittu levytyssopimus Emil Brandqvist Trion ja saksalaisen Skip Records -levy-yhtiön välillä on vaikuttanut merkittävästi Tuomaksen uran kansainvälistymiseen.

Vuonna 2016 trio saavutti Saksassa ECHO-jazz-ehdokkuuden sekä paikan Deutschen Schallplattenkritik -komitean palkintolistalla. Vuonna 2017 yhtye esiintyi mm. Soulin pohjoismaisella kulttuurifestivaalilla Etelä-Koreassa, Galway-jazzfestivaalilla Irlannissa sekä Jazzahead-festivaalilla Bremenissä. Tällä hetkellä Tuomaksen esiintymishistoria kattaa satoja konsertteja 20 eri maassa ympäri maailmaa.

Tuomas on julkaissut sävellyksiään ja sovituksiaan 17 albumilla. Ansiolistalta löytyy lisäksi useita myönnettyjä sävellysapurahoja, Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jazzstipendi vuodelta 2009 sekä tuomariston erikoispalkinto Montreux Jazz Festivaalin pianokilpailussa 2010.

Takaisin
Translate »