Validi Karkian 200. klubikeikka tuo Gary Lucasin Poriin

Kuvat:

27.06.2017 11:52


Gary Lucas - Kuva: Caroline Conejero.

Yhdysvaltalainen kitarataituri Gary Lucas (s.1952) on ehkä kansainvälisesti tunnetuin ja arvostetuin avant-rokin ja psykedeelisen ”underground” musiikin kitaran ”vinguttaja” tänä päivänä maailmassa.  Hän on levyttänyt yli 30 sooloalbumia tähän mennessä ja säveltänyt musiikkia filmeihin ja televisiolle. Hänen soittamisessaan tulee voimakkaasti esille särmikäs arkailemattomuus hulluus ja haasteellisuus, mikä menee suoraan suoneen, luihin ja ytimiin.

Gary Lucas tunnetaan ehkä parhaiten tasan 20v. sitten traagisesti menehtyneen Jeff Buckleyn biisintekijäkumppanina ja kitaristina sekä uransa alkutaipaleilta 1960-luvun lopulta Captain Beefheartin Magic Bandin jäsenenä. Häntä on kehuttu monin ylisanoin uransa aikana maailmalla. Rolling Stone -lehti muiden muassa luonnehti häntä ”yhdeksi parhaimmista ja omaperäisimmistä amerikkalaisista kitaristeista” ja Bruce Springsteen hehkutti häntä ”ilmiömäiseksi kitaristiksi”. New York Times on kirjoittanut, että ”Gary Lucas soittaa kitaraa tavalla, millä Salvador Dalí maalasi, häikäisevällä teknisellä taidolla, häijyn ilkikurisella huumorilla höystettynä ja täydellisesti uuteen muotoon taiteen perusaineksia muokaten”.

Gary Lucas keikkailee jatkuvasti ympäri maailmaa sekä yksin että pitkäaikaisen Gods and Monsters yhtyeensä kanssa. Hän on nyt Euroopassa kiertueella ja tulee ensi kertaa Suomeen yhdelle ainoalle keikalle suoraan Tanskasta juhlistaakseen porilaisen Validi Karkian 200. klubikeikkaa ensi sunnuntaina 2.7.2017 klo 16.00 alkavassa akustisessa soolokonsertissa.

Gary Lucas seikkailee monen tyylilajin fuusiossa, mistä löytyy myös jazzin näkökulmaa. Hän on ehkä omimmillaan sähköisen progressiivisen rockin olemassa olevien rajojen äärimmäisyyksiä hakevana kokeilijana. Merkillepantavaa hänen soitossaan on liikkuminen kokeilevan musiikin avantgardistisilla alueilla, missä hän vastakkainasettelee ja kyseenalaistaa perinteiset vakiintuneet sävelrakenteet dalimaisilla surrealistisilla näkemyksillään. Kaikesta huolimatta hänen taiteellinen luovuus tulee esille ja kuuluu erityisesti hänen akustisissa sooloesityksissä.

Vuosikymmenten saatossa hän on ehtinyt esiintyä ja levyttää kymmenien tunnettujen artistien kanssa. Jazzlähtökohtaisesti voidaan mainita mm. sellaisia nimiä kuin Steve Swallow, Joe Lovano, Dave Liebman, Steve Bernstein’s Sex Mob, Medeski Martin and Wood, Lukas Ligeti ja John Zorn, vain muutamia nimiä mainitakseni. Itselleni on hänen levytyksistään jäänyt mieleen noin 10 vuoden takaiset Down the Rabbit Hole yhdessä sveitsiläisen kitaristin Gérald Zbindenin kanssa ja The Exploding Note Theory italialaisen basisti Danilo Gallon kanssa.

Gary Lucas on monipuolinen, persoonallinen ja näkemyksellinen kitaravelho, jolla on käsissään taito yksinään virittää akustisen kitaran äänimaailman soimaan kuin yhden miehen pieni orkesteri. Tästä tulemme varmasti saamaan oivan näytteen sunnuntaina akustisen kitaroinnin muodossa.

Jyrki Laihon luotsaama rohkean ja eklektisen ohjelmiston Validi Karkia -klubi on reilun kuuden vuoden aikana esitellyt jazz-/folk-/avantgarde-/jne.-genreistä 400 esiintyjää, joissa on ollut yli 1100 muusikkoa 21 eri maasta.

Porin kaupunginkirjasto sunnuntaina 2.7.2017
Validi Karkia -klubi #200:
Gary Lucas (USA)
Ovet aukeavat 15.30 ja konsertti alkaa klo 16.00
Liput ovelta 25€, ennakkoon 22€
(varaukset: kukkesand at hotmail.com/044-5060773)

Takaisin
Translate »