Vellu Halkosalmi & TJO yhteistyössä Quincy Jonesin kanssa

Kuvat: Olli Sulin

14.05.2013 21:21


TJO:n keskittynyt treeni-ilta Halkosalmen johdolla

Turku Jazz Orchestra nostaa tänä keväänä esiin jazzmaailman suurelle yleisölle hieman vieraaksi jääneen suuruuden Quincy Jonesin. Samalla TJO:n oma kapellimestari, pasunisti Jari Hongisto, asettuu rivimuusikoksi orkesteriinsa ja tahtipuikko siirtyy kapellimestari/säveltäjä/sovittaja Veli-Matti ”Vellu” Halkosalmen käteen.

– On erittäin tärkeätä, että olen välillä myös soittajan roolissa orkesterissamme. Näin bändimme valmiuskyky paranee, kun se saa uusia taiteellisia näkemyksiä ja ehdotuksia myös muiden kapellimestarien kautta, myhäilee Hongisto.

TJO:n saksofonisti Pekka Välimäki kertoo orkesterin muokkaavan ohjelmistoaan moni-ilmeiseksi ja laaja-alaiseksi. Siihen TJO:lla on hyvät valmiudet, sillä miehityksestä löytyy monen eri tyylilajin osaajia.

Vellu Halkosalmi nuotteineen

Halkosalmi ja haastatteluaamuna Quincy Jonesilta saatu ”Birth of a Band” -nuotti

Nuotit hukassa

Helsingistä treeneihin saapuva Halkosalmi on innoissaan uudesta projektista. Ja kun tietää taustat, ei voi kuin ilolla ihmetellä, miten kaikki palaset ovatkaan loksahtaneet paikoilleen!

Mutta aloitetaanpa alusta. Halkosalmi kertoo fanittaneensa Quincy Jonesin musiikkia jo lähes 20 vuotta. Quincy on tullut suurelle yleisölle tutuksi lähinnä pop-musiikin tuottajana. Hän on tehnyt yhteistyötä esim. Michael Jacksonin, Paul Simonin ja Aretha Franklinin kanssa. Hänen musiikillinen kotinsa on kuitenkin jazzissa ja Halkosalmen mukaan Quincy painii samassa sarjassa Duke Ellingtonin ja Count Basien kanssa.

– Quincy Jones on rytmimusiikin kenties tunnetuin moniosaaja kautta historian. Suuri yleisö ei varmaankaan tunne Quincyn big band-musiikkia siitä yksinkertaisesta syystä, että big bandit kautta maailman eivät ole sitä pystyneet esittämään puuttuvien nuottien takia, toisin kuin vaikkapa Ellingtonin tai Basien ohjelmistoa. Quincy on multilahjakkuus ja sovittajan ominaisuudessa erittäin kova luu. Quincyn musiikin ansioksi lasken sen, että se onnistuu olemaan yhtä aikaa sekä taidetta että populääriä. Ei ole helppoa luoda yksinkertaisuuden ja monitahoisuuuden liittoa, mutta Quincyn musiikissa se on läsnä, toteaa Halkosalmi.

tjo-pekka valimaki, vellu halkosalmi-os

”Nyt tarkkana, kaverit!” Ohjaamassa Pekka Välimäki ja Vellu Halkosalmi

 

Tarkkaa kuuntelua ja nuotintamista

– Olin jo pitkään suunnitellut tekeväni Quincyn musiikista tribuuttiprojektin. Koska en tästä enää nuorru ja Quincykin täytti äskettäin 80 vuotta, päätin, että nyt se tapahtuu! Halkosalmi kertoo.

Halkosalmi sanoo etsineensä nuotteja kauan ja hartaasti, mutta käsiin jäi lähinnä koulubändiversioita, joita oli kaupallisuussyistä muokattu helppolukuisemmiksi. Taitavana muusikkona ja käytännön miehenä Halkosalmi päätti etsimiseen kyllästyttyään kuunnella sävelmät levyiltä ja kirjoittaa ne nuoteiksi itse.

– Tein tiedusteluja eri big bandien suuntaan ja koska niin moni vilkutti vihreää valoa, aloin helmikuussa kirjoittaa transkriptioita valitsemistani kappaleista. Olen tehnyt transkriptioita paljon jo aikaisemmin, joten se on minulle aivan tuttua hommaa. Esimerkiksi ” Charlie Parker with strings” -levyn sovituksista ei ole koskaan ollut nuotteja saatavilla, ainoastaan musiikkiäänitteet. Tein niiden pohjalta transkriptiot Jukka Perkolle, sillä hän halusi esittää kappaleet alkuperäisasussaan, Halkosalmi selvittää.

Halkosalmen lahjakkuudelle on ollut kysyntää myös Hollannissa. Hän on kirjoittanut transkriptioita kuuluisalle Metropole Orchestralle (Metropole Orkest), jota johtaa Vince Mendoza. Bändi koostuu 56 soittajasta ja se poikkeaa tavanomaisesta big bandista siinä, että mukana on normaalin big band -kokoonpanon lisäksi jousisto, puupuhaltimia, käyrätorvi, harppu sekä kaksi lyömäsoittajaa.

– Valtava määrä maailmanluokan tähtiä on vieraillut solistina MO:ssa, joka on tällä hetkellä maailman johtava suuri kevyttä musiikkia soittava orkesteri. Sattumoisin olin skype-yhteydessä amerikkalaiseen basisti-kapellimestari John Claytoniin, joka johti heidän tammikuista levytystään.  Olin tutustunut häneen jo kymmenisen vuotta sitten ja jälleen kerran esitin hänelle mieltäni hiertävän kysymyksen Quincyn puuttuvista nuoteista. Kuinka ollakaan, hän sanoi näkevänsä Quincyn seuraavalla viikolla ja lupasi selostaa huoleni hänelle, kertoo Halkosalmi.

Ville Vihko ja Vellu Halkosalmi

TJO:n pianisti Ville Vihko mietteliäänä, kapellimestari tarkentaa

Yöllinen puhelu 

Parin viikon jälkeen Quincy Jonesin henkilökohtainen sihteeri lähetti Halkosalmelle sähköpostia, jossa hän kertoi Claytonin käyneen toimistolla Halkosalmen asioissa. Viestissä sihteeri kysyi, mitä kappaleita Halkosalmi oli ajatellut ja ennen kaikkea mitä versioita niistä, sillä Quincyllä on samoista kappaleista lukemattomia eri levytysversioita. Halkosalmi lähetti sihteerille biisilistoja ja he vaihtoivat muutamia sähköposteja. Ja kolmisen viikkoa sitten alkoi tapahtua: puhelin pärähti soimaan tiistaiaamuna klo 4!

– Luulin ensin, että kilkutus tuli herätyskellosta. Samalla ihmettelin, kun ulkona oli vielä niin pimeätä, että eihän minun vielä pitänyt herätä! Siinä unenpöpperössä tajusin, että tämähän onkin puhelu! Puhelimesta kuului:” This is Quincy Jones calling, hello!” Hän ei tullut ajatelleeksi, että Suomessa on yö tuohon aikaan, joten hän pyyteli anteeksi ja sanoi soittavansa parempana ajankohtana. Minä siihen herkesin sanomaan:” Älä vaan laita luuria pois, minä tästä hipsin alakertaan, jotteivät muut perheenjäsenet herää!” nauraa Halkosalmi.

Puolen tunnin puhelun aikana kävi ilmi, ettei kenenkään Quincyn avustajista kannata mennä penkomaan hänen arkistojaan, sillä saman kappaleen eri versiot ovat voineet mennä sekaisin keskenään. 80-vuotias Quincy on ainoa ihminen, joka tietää, mikä paperi kuuluu mihinkin sovitukseen. Kului pari päivää ja Quincy soitti uudelleen kertoen löydöistään.

–  Quincy istui holvissaan, jossa hän säilyttää nuotistoaan, penkoi kännykkä kourassa papereita ja näki kovasti vaivaa etsiessään tiettyjä versioita. Ohjelmistossamme on 15 biisiä, joista 10 olen transkriptoinut itse ja lopun kolmasosan konserttimateriaalista olen saanut suoraan Quincy Jonesilta, mistä olen äärettömän kiitollinen! hymyilee Halkosalmi.

Halkosalmi näyttää tietokoneeltaan samana aamuna Quincyltä saamaansa ”Birth of a band” -sävellyksen alkuperäissovitusta. Nuotissa näkyy instrumentin kohdalla poikkeuksellisesti soittajan nimi.

– Duke Ellingtonilla oli tapana merkitä nuottiin soittajan nimi eikä instrumenttia. Esim. tässä ykkösalton kohdalla lukeekin Phil Woods, kakkosaltossa Frank Wess jne. Tätä nuottia katsellessa eteen aukeaa pala jazzhistoriaa ja voi nähdä jazzin” Kuka kukin on ” ,toteaa Halkosalmi.

Jari Hongisto ja Mikko Perälä

TJO:n kapellimestari Jari Hongisto vasemmalla, vierailevana tähtenä käyrätorvessa Mikko Perälä

Unohtumaton Turku

Halkosalmi kertoo Quincy Jonesin vierailleen Suomen Turussa vuosina 1959- 60 tapahtuneella Euroopan-kiertueellaan.

– Quincyllä oli tuolloin mukanaan jazzin Dream Team, maailman parhaista soittajista koottu jazzorkesteri, mutta pahaksi onneksi kiertue oli syvästi tappiollinen. Bändi oli edellisenä iltana soittanut Helsingin Kulttuuritalolla ja tullut Turkuun tarkoituksenaan matkata takaisin Keski-Euroopan suuntaan. Elämänkerrassaan Quincy kertoo istuneensa turkulaisessa hotellissa isänsä syntymäpäivänä. Ovella juoksi vuoron perään bändin jäseniä kinuamassa palkkaansa ennakkoon, jotta voisivat lähettää rahaa kotiin. Jossain välissä Phil Woodsin koira ulosti hotellihuoneeseen kunnon läjät ja hotellinjohto vaati siitä tietysti korvauksia. Quincy kertoo painetta tulleen sinä päivänä niskaan joka rintamalta sellaisella voimalla, että hän ei ole sanojensa mukaan koskaan ollut niin lähellä itsemurhaa kuin Turussa! Ja Quincy-parka ei olisi halunnut tuona päivänä muuta kuin vain lähettää isälleen syntymäpäiväkortin. Kysyinkin siinä puhelimessa jutellessamme, että muistaako hän vielä Turun. Quincy vastasi, että hän ei voi koskaan unohtaa Turkua! Siksi ajattelin, että tehdäänpä nyt korjaava ele, paikataan tämä homma jotenkin. Mutta miten, se jääköön yllätykseksi, kertoo Halkosalmi hyväntuulisesti virnistäen.

TJO:n harjoitukset  Turun Seudun Musiikkiopistolla antavat luvan odottaa huikeaa Quincy Jones-konserttia Vellu Halkosalmen johdolla. Konserttipaikkana la 25.5. klo 19 on perinteikäs elokuvateatteri Domino, Humalistonkatu 7, Turku.

 

Takaisin
Translate »