Villa Hakasalmessa tanssittiin 1920-luvun tyyliin

Kuvat: Martti Koljonen

22.03.2019 16:08


Veikko Hakkarainen ja 1920-luvun tyyliin pukeutuneet Ladyt

Salonkiorkesteri Valentino soitti 19.3. komeasti nostalgisissa tanssiaisissa Helsingin suosittujen tanssiravintoloiden, Kämpin ja Opriksen, ohjelmistoa, valsseja tangoja ja fokseja. Aurora Karamzinin Villa Hakasalmeen saapuneet tanssiparit saivat tanssia aikakauden svengaavien hittien tahtiin.

Ohjelma alkoi perinteisesti Kieltolakimarssilla. Mukana olivat mm. 20-luvun hitit Den gula paviljongen, Puuseppä, tango Mustasukkaisuutta ja Puttin´ on the Ritz sekä Youtubessa yli 50 miljoonaa kertaa kuunneltu argentiinalaisen Carlos Gardelin laulama tango Por una cabeza (Vain turvan mitalla).

Kurt Weilin Kerjäläisoopperasta kuultiin kaksi teemaa, Lied von der Unzulänglichkeit menschlichen Strebens ja Moritat von Macki Messen (Puukko-Mackie). Yksi 20-luvun hittejä oli myös Karl Gerhardin laulama Jazz-gossen. Valssin ystäville tarjottiin mm. Leila, Lempi ja samppanja, Evert Tauben Heijallerii ja Jonny Loken Asfalttikukka.

Salonkiorkesteri Valentino

Veikko Hakkarainen on sovittanut ja orkestroinut suurimman osan musiikista 20-luvun salonkiorkestereiden tapaan ja sointiin. Pääosassa ovat viulu ja obligatoviulu, mutta myös 20-luvun uusi soitin saksofoni sekä myös klarinetti.

Jaakko Pullin säveltämä Puuseppä on ensimmäinen täysin suomalainen jazz-sävellys sen aikakauden suomalaisen jazz-käsityksen mukaan. Tällä kertaa mukaan otettiin myös improvisoidut soolot, vaikka ne eivät siihen alkujaan kuuluneet.

Orkesterin ohjelmisto on hyvin laaja, alkaen vaikkapa 1800-luvulla sävelletystä, Beniamino Giglin tunnetuksi tekemästä italialaisten tenorien suosikkisävelmästä Marechiare Georg Malmsténin Metsäpirtti-valssiin.

Salonkiorkesteri Valentinoon kuuluu maamme jazzmuusikoiden kärkeä: Veikko Hakkarainen piano ja johto, Esa Pethman saksofoni, Seppo Olkkonen klarinetti ja Jorma Katrama basso sekä nuoret viulistit Silva Kallionpää ja Lotta Pitkänen.

Hakasalmessa (Mannerheimintie 13 b) voi tutustua myös hienoon näyttelyyn, ”Suruton kaupunki ” 1.9.2019 saakka.

Mielikuvissa 1920-luvun Helsinkiä luonnehtivat kieltolaki, jazzin jytke ja lyhyiden helmojen huiske. Kaiken uuden, iloisen ja muodikkaan alle peittyi kuitenkin menneestä muistuttavia ristiriitoja. Näyttely kuvaa räikeää ja ylitsepursuavaa 1920-luvun Helsinkiä, jota leimasivat kiihkeä tarmo ja unelmointi.

Tarinassa painottuvat aikalaisten kokemukset ja jännitteisen ajan moniäänisyys. Värikäs, tunnelmallinen ja yllättävä näyttely kutsuu eläytymään aikakauden vastakohtaisiin ihanteisiin ja intohimoihin. Luvassa on pirtua ja piikkareita, siveyttä ja silkkisukkia, raittiutta ja retkahduksia…

Hakasalmen huvila (Wikipedia)

Suruton kaupunki tarjoaa kurkistuksen 1920-luvun Helsingin miljöisiin ja kaupunkilaisten mielenmaisemiin. Pistäytymiset tavaratalossa ja kansanpuistossa, öisellä kadulla ja ravintolassa tekevät kaupungin valot ja varjot tutuiksi.

Toiminnallinen ja viihdyttävä näyttely houkuttelee heittäytymään historiaan kaikin aistein: matkan varrella voi taipua muodikkaisiin voimisteluliikkeisiin, kuulostella salakapakan hälinää, hypätä mykkäelokuvaan, loikoilla itämaisessa salongissa tai laittaa savikiekon gramofoniin pyörimään. 

Hakasalmessa seuraavat tanssiaiset ti 26.3. klo 19.00
Liput 25 e, Museokortilla 20 e (sisältää museon pääsymaksun)

www.hakasalmenhuvila.fi

 

Takaisin
Translate »