Kolme trumpetistia – kolme elokuvaa

Kuvat: Matti Korhonen, artikkelikuva

20.04.2019 12:14


Leroy Jones

Olen nähnyt näistä elokuvista vain trailerit, mutta pakko niistä on silti kirjoittaa ja eihän sitä tiedä vaikka ne joskus jostain onnistuisi näkemään kokonaan. Louis Armstrong, Buddy Bolden ja Leroy Jones ovat kaikki elokuvansa ansainneet. Armstrongista materiaalia on paljonkin niin keikkataltiointeja kuin käsikirjoitettua materiaalia, Buddy Boldenista on tallessa vain yksi valokuva ja lukuisia aikalaiskuvauksia kirjallisessa muodossa ja Leroy Jones on ainoa jota on voinut kuulla livenä. Luddesta ja Buddysta tehdyt elokuvat ovat käsikirjoitettuja ja näyteltyjä ja Leroysta on tehty dokumenttielokuva.

Louis valmistui 2010 ja se on täyspitkä mykkäelokuva, jossa kuvallista ilmaisua täydentää musiikki. Bolden on normaali äänellä ja kuvalla varustettu filmi. Molempien musiikista vastaa Wynton Marsalis ja tuotannot ovat miljoonabudjetilla tehtyjä. Dokumentti Leroysta kertoo loistavan muusikon tarinan peilaten sitä New Orleansin kokemaan muutokseen viime vuosikymmenten aikana mukaan lukien pyörremyrsky Katrinan jälkeisen ajan. Wyntonin musiikkia on tehty studioissa ja Leroy soittaa livenä.

Louis kertoo nuoren Armstrongin tarinaa. Pikkupoika haaveilee trumpetista ja joutuu kokemaan New Orleansin elämää 1900 luvun alkupuolella. Ilotalot ja niiden elämä tulee tutuksi. Poikakodissa käteen päätyy kornetti. Kuuluisten muusikoiden soiton kuuntelu kehittää nuorta muusikkoa. Ensimmäinen avioliitto ja lapsi. Kaikki on kirjoista tuttua tarinaa, joka on elokuvassa kuvitettu. Käsikirjoitusta laadittaessa innoitusta on varmasti tullut Charlie Chaplinin elokuvasta City Lights. Ympäristöä katsellaan pienen pojan silmin ja se rakentaa pohjan elämän kululle.

Wynton Marsalis vastaa musiikista yhdessä pianisti Cecile Licadin ja 10-jäsenisen all stars – kokoonpanon kanssa. Muusikkonimistä tutuin on pasunisti Wycliffe Gordon ja kaikki muutkin ovat alan parhaimmistoa. Soundtrackia en onnistunut netistä löytämään. Trailerin perusteella musiikki on 20-luvun jazzia, Cecilian soittamaan taidemusiikkia ja Wyntonin sävellyksiä. Elokuvan kuvamaailma on siistiä ja googlen perusteella se ei ole saanut kovinkaan laajaa jakelua.

Bolden kertoo 30-vuotiaana mentaaliparantolaan joutuneen trumpetistin tarinan. 1907 alkaneen ja loppuelämän kestäneen hoitojakson vuoksi hän ei ehtinyt studioon ja niinpä hänestä on tullut legenda kuulopuheiden perusteella. Jazzhistorian kirjoista voi lukea aikalaisten kuvauksia voimakkaasta volyymista, joka houkutteli kuulijoita eri puolilta New Orleansia aina sinne missä Buddy ja pojat puhalsi. Leffan soundtrackilta löytyy 26 biisiä, joista noin puolet on jazzin kultakaudelta ja puolet lähtöisin Wyntonin kynästä. Kaikki trumpettiosat Wyntonin trumpetista siististi soitettuna. Muusikkolistalla on tuttuja nimiä New Orleansista kuten klarinetisti Michael White ja kitaristi Don Vappie. Elokuva tulee ensi-iltaan ensi kuussa ja nähtäväksi jää miten laajaan jakeluun se pääsee. Soundtrackin biisit ovat kuunneltavissa YouTubessa.

A Man and His Trumpet: The Leroy Jones Story julkaistiin vuosi sitten. Dokumentti kertoo Leroyn tarinaa hänen itsensä ja kanssamuusikoiden kertomana. 12- vuotiaana hänestä tuli leaderi Seminal Fairview Baptist Band ja hieman myöhemmin Hurricane Brass Bandiin. Harry Connick Jr Big bandissä Leroy soitti 17 vuotta ja solistina hän on kiertänyt ympäri maailmaa, myös Suomessa. Elokuvassa näyttäytyy tuttuja kasvoja kuten Katja Toivola ja Gregg Stafford.  Elokuva on herättänyt mielenkiintoa ja sitä on esitetty eri festivaaleilla. Olisikin hienoa saada se Suomeen ja samalla kutsua Leroy pitkästä aikaa esiintymään tänne.

Sitä ennen kannattaa tsekata oheiset trailerit.

 

Takaisin
Translate »