Maailman musiikin keskus julkaisee Pohjantahti-yhtyeen radionauhoitukset vuodelta 1985

Kuvat:

24.04.2020 09:59


Maailman musiikin keskus tunnetaan niin maailman musiikkikulttuureista tiedottavana äänitorvena kuin tasa-arvoa edistävästä ja kantaa ottavasta toiminnastaan.
Tässä erikoisessa ajassa jota nyt elämme, tuomme uudelle MMK Lastenkaistalle laulun pässinpäälle ja tähän ajoittuu myös julkaisu, jossa tauti kaataa. Mielleyhtymät todellisiin henkilöihin ja tapahtumiin ovat mahdollisia ja kunkin kokijan omia, mutta toden sanoaksemme ajoituksessa on ajan virran mukanaan tuomaa niin kutsuttua sattumaa.
GMC Global Music Club: Exceptional Times -klubi YouTube -kanavallamme tuo koteihin mm.  esityksiä, jotka normaalioloissa olisimme yhdessä Tenho Restobarin kanssa tuottaneet livelavalle Helsingissä.

POHJANTAHTI (GMCD 2036)
Maailman musiikin keskus julkaisee ladattavana aineistona ja digitaalisille alustoille Pohjantahti-yhtyeen radionauhoitukset, jotka yhtye teki Yleisradiossa 13.-15.8.1985.

Pohjantahti perustettiin vuonna 1984. Inspiraatio yhtyeen syntymiseen oli seuraavana vuonna vietetty Kalevalan juhlavuosi. Suomessa ja kansainvälisillä kentillä satoja keikkoja soittanut yhtye esitti suomalais-ugrilaisten kansojen musiikkia erityisesti Neuvostoliiton alueelta sekä omia sävellyksiä Kalevalan teksteihin.

Pohjantahdin ytimen muodosti nyt julkaistavan materiaalinkin soittanut trio Ilpo Saastamoinen (basso, laulu), Pekka Nylund (kitara, koskettimet ja laulu) ja Kalle Fält (laulu, lyömäsoittimet). Erilaisten projektien yhteydessä Pohjantahdissa vierailivat mm. kosketinsoittaja Arto Piispanen, saksofonisti Seppo Heikkonen, harpisti/kosketinsoittaja Pekka Toivanen sekä joikaaja Wimme Saari. Yhtye esiintyi yleisöille viimeisen kerran juhlakonserteissa Jyväskylässä, Pelkosenniemellä ja Maailman musiikin keskuksen Etnosoi!-festivaaleilla vuonna 2002.

Kyseessä olevien nauhoitusten materiaalia käytettiin vuonna 1986 Finnlevy-yhtiön julkaisemalla LP:llä ‘Pohjantahti’. Helsingin Sanomien Pirkko Kotirinta kutsui levyarviossaan yhtyettä jonkinlaiseksi ‘kansanmusiikin Sielun Veljiksi’. Hän sanoi Pohjantahdin löytäneen ikivanhat suomalaisten sukukansojen laulut ja tehneen niistä ennakkoluulottomasti omat juttunsa: ‘Sovituksia ei ole tehty perinnekalotti päätä puristaen. Jotkut ideat tuntuvat hautuneen niin pitkään, että metsätseremissipohja jää hämärän peittoon, toisissa taas on jokseenkin alkukantainen lataus.’

Nyt julkaistavan, masteroidun kokonaisuuden taiteellisesta tuotannosta vastaa Pekka Nylund. Nauhoitusten materiaalia kuunnellessa voi kuvitella, että raivossaan ja herkkyydessäänkin se voi peilata monien tunteita näinä outoina aikoina joita nyt elämme. Eikä vähiten marilaiseen kansansävelmään pohjaavan ‘Tauti kaataa’ kappaleen kohdalla.

Levyn latausaineisto on myynnissä Maailman musiikin keskuksen verkkokaupassa: https://globalmusic.fi/fi/catalog/front  ja digitaalisille alustoille se löytää tiensä lähipäivinä.


MUITA UUTUUKSIA:

MMK Lastenkaista – GMC Children’s Channel
Maailman musiikin keskus järjestää työpajoja ja konsertteja päiväkodeissa ja kouluissa, omasta toimestaan ja yhteistyökumppanien kanssa. Nyt poikkeusoloissa näin ei voi tehdä, joten tuomme lauluja, tehtävää ja koettavaa koteihin, päiväkoteihin – sitten joskus kouluunkin – omalla YouTube-kanavallamme. Tarjonnan aloittaa Maarika Autio videollaan, jossa lauletaan pässille nimeltä Adjunku. Kanavaa kannattaa seurata, koska sen tarjonta kasvaa viikoittain. Tulossa mm. Adriano Adewale & Carolina Paulino (Brasilia). Kanavalle pääsee etusivultamme globalmusic.fi.

GMC Global Music Club: Exceptional times
Maailman musiikin keskus tuottama Global Music Club tapahtuu normaalioloissa Helsingin Kalliossa yhteistyössä Tenho Restobarin kanssa. Näin poikkeusolojen vallitessa tuomme artistit koteihin. Myös nämä, artistien itsensä tallentamat keikat löydätte YouTube-kanavaltamme. Keikkojen sarjan aloittaa Barbora Xu (Tšekki) ja tämänkertaisella klubilla kiitämme yhteistyöstä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian GLOMAS-ohjelmaa. Artistin esittely: https://www.globalmusic.fi/fi/barbora-xu
Klubille pääsee etusivultamme globalmusic.fi.

Takaisin
Translate »