Minne hävisi Ernie Felice

Kuvat:

13.07.2011 12:04

Benny Goodman ja Ernie Felice

Alan harrastajat muistavat Ernien varmaankin parhaiten hänen Benny Goodmanin kanssa vuonna 1947 tehdyistä levytyksistä, jotka olen kuunnellut itsekin useampaan kertaan.

Mutta mihin Ernie Felice katosi 50 luvun lopun jälkeen ? Onko kuollut vai mitä tapahtui ?”.

Tänäpäivänä löytyy tietoa janoavalle vastaus moniin kysymyksiin internetistä  eri hakusanoja käyttäen.

No, aloitin tiedustelutoiminnan ja löysinkin sivun, jossa naishenkilö kertoi Ernien olevan hänen sulhasensa sukua. Laitoin naiselle sähköpostia, tulos oli tasan nolla. Ei kuulunut mitään.

Hain Ernien nimellä Kalifornian hoitokodeista mahdollisia tuloksia. Tärppäsi, yhdestä löytyi Ernie Filice ja ikänsä puolesta olisi voinut olla oikea mies. Lähetin postia ja jälleen vastaus jäi tulematta. En tuolloin vielä tiennyt, että Filice oli todellakin hänen oikea sukunimensä, Felice oli ”taiteilijanimi”.

Lisävinkkejä ei tuolloin löytynyt ja asia jäi tavallaan lepäämään. Vuonna 2009 hain kuitenkin jälleen kerran Ernien nimellä, nyt youtubesta ja sieltä löytyi muutama filmi, jossa Ernie oli omassa tv -showssaan, ”The Ernie Felice Tv show”, joka tuli ulos Los Angelesissa KRCA TV kautta 1959!

 

{youtube}ei1yKAAFtpI{/youtube}

 

Olihan youtubessa sitten jo muitakin videoita, joissa Ernie yhtyeineen soitti. Erikoisinta kuitenkin oli se, että hän oli myös loistava laulaja ja yhtyeensä kera esitti hyvin svengaavaa lauluyhtyejazzia instrumentaalien ohella.

Otin yhteyttä videon lataajaan ja tuli ilmi, että hän oli Ernien poika, Dan Filice.

Ja syy  Ernien häviämiseen selvisi: hän ei pitänyt siitä, mihin suuntaan musiikki oli menossa brittipopin, rockin ym valtavirrassa –  siksi hän lopetti soittamisen kertaheitolla.

Ernieltä jäi kuitenkin lukuisa määrä musiikkia ja yksi nauha, jossa oli muutama jakso hänen tv -ohjelmaansa. Kiitos Danin, jolta olen saanut kaiken Ernien tuotannon, mitä koskaan on digitaaliseen muotoon tehty. Dan itse digitoi niitä ja hiljan sain taas kolme uutta cdtä, joissa oli yhteensä yli 60 kappaletta.

Laskeskelin, että omassa kokoelmassani on nyt jo toistasataa Ernie Felice kappaletta. Mukana muutama erikoisuuskin, kuten iso kuoro, jolle oli sovitus tehty jazzyhtyeen kanssa, Ernien hanurin johtaessa esityksiä.

Danin kautta sai tilattuakin hyvää cd -pakettia, joista jokunen tuli Suomeenkin, mutta  kaikki Ernie -spesiaalit olen saanut lahjaksi yksinoikeudella, kuten upean valokuvan, sen kuuluisan, missä Ernie ja Benny Goodman ovat yhdessä. Ernie signeerasi sen minulle Kiitospäivänä 2009 !

 

{youtube}c5DHNy9B0l0{/youtube}

 

Ernien tv ohjelman vakiovieras oli upea Sue Raney. Sähköpostittelin hänen kanssaan hiljattain ja kysyin, että miksi hän ei mainitse työstään Ernien kanssa missään biografiassa tms?

Sue vastasi, ettei tietenkään hän kaikkea tekemäänsä voi mainita, koska sitä on niin paljon. Hän kuitenkin totesi, että Ernie oli mukava mies, jonka kanssa ohjelmia, jotka olivat  Suenn uran alkuajoilta, oli hauska tehdä.

Suehan  levytti sittemmin toisen jazzhanuri legendan, Tommy Guminan kanssa, mutta ei koskaan Ernien kanssa.

Uutta tietoa lienee myös se, että Les Paul ja Ernie perustivat oman levy-yhtiön : F&P Records ja kuten Billboard lehti 22.4.1950 kertoo , ko. levymerkin ensinmäinen julkaisu oli ” No more cryin” kantrityyliin tehty kepeä esitys, jonka Mary Ford ja Ernie esittivät, Les Paulin kitaran ollessa taustalla.

Levyn toisella puolella oli Ernien laulama ” I love you dearly”, johon koko levy-yhtiö sitten heti kaatuikin. Siitä kun oli tulossa plagiointi ja tekijänoikeus juttu.

OK, olihan  kappale sävelkulultaan tuttu ; ” Kertokaa se hänelle” eli ”Dicitencello vuie” tai ” Just say I love her”, mutta kuka sen tekijänoikeudet omisti tai kuka sen sävelsi, jää ikuiseksi arvoitukseksi. Ernien versio oli loistava, eikä ollut ihan yksiyhteen noiden muiden kanssa… mutta melkein.

Loppujen lopuksi Ernie sai  kuitenkin 29.10.2010 kunnianosoituksen: Hän sai oman osastonsa Grammy Museoon!

 

{youtube}hJmFxBmsYTM{/youtube}

 

Mestarisoittaja on nyt ehtinyt jo kypsään ikään, 11.4.2011 tuli 89 vuotta täyteen ja viimeksi Danilta , kun isänsä kuulumisia kyselin, Dan kertoi hänen voivan hyvin.

Nyt kun olen kahlannut läpi useaan kertaan nuo loistavat musisoinnit, en voi kuin ihmetellä, että hän ei suurempaa suosiota saanut. Ensinnäkin soittajana hän on ykkösketjussa, yhtye , eri kokoonpanoissa ( joista olen jo saanut infoa ) oli tiukka ja soittivat mitä vain.

Ernie oli laulajana todellinen crooner, miellyttävä svengaava baritoni ja kun siihen lisättiin taustayhtyeensä äänet, tulos on tai oli,” Four Freshmen” harmonian kaltaista, ajoittain jopa paremmin soivaa. Swingpohjahan heillä koko ajan oli, mutta kyllä siellä be bop vivahteitakin kuuluu. Mestareita kaikki .

Ernie Felice on omasta mielestäni eräs kaikkien aikojen viihdyttävimpiä muusikoita ja soisi, että joku iso levy-yhtiö tekisi boxin hänen tuotoksistaan. Tällä hetkellä nuo cdt ja muu materiaali ovat pienen harrastajajoukon etuoikeus.

Itse olen hyvin otettu siitä, että olen hänen ja hänen perheensä ystävä. Olen nykyisin usein yhteyksissä Daniin, yleensä sähköpostitse. Vanhin tyttäreni vieraili Danin luona vuonna 2010 USAssa.

Mestari itse ei varmaan kauan enää meidän joukossa ole ja olisikin upeaa, jos joku ottaisi asiakseen tehdä täällä Suomessa jonkinasteisen tribuutin hänen musiikilleen. Se olisi vähintä.

Sitä odotellessa käykää youtubessa, laittakaa hakusanaksi Ernie Felice ja nauttikaa.

Jari Salo

 

{youtube}YcqQbHHEXtw{/youtube}

 

Takaisin
Translate »