Nassaun Fasaani vauhdissa – yhteistyöllä eteenpäin

Kuvat: Olli Sulin

05.12.2014 10:43


Nassaun Fasaani

Maamme eturivin ammattilaisista koottu Nassaun Fasaani on toiminut jo hyvän aikaa itsenäisenä yhtyeenä, mutta alkoi levytysurakan toissa vuonna. The Return ilmestyi viime kesänä. Siinä bändi esittää omaa musiikkiaan. Kävimme tapaamassa yhtyeen keyboard-maestroa, Jussi Fredrikssonia, We Jazz-tapahtuman kynnyksellä. Seuraavassa otteita keskustelusta.

Julkisuudessa Nassaun Fasaani on profiloitunut juuri ”rumpalin bändiksi” – rumpali Toni Porthen on keskeinen hahmo line-upissa. Toni on tosiaan keskeinen hahmo bändin soundin kannalta, mutta Joonatan Rautio on kuitenkin pitkälti vastuussa sävellystyöstä.

Jussi Fredriksson

Jussi Fredriksson

– Nassaun Fasaani on siis näiden molempien herrojen yhdessä ideoima projekti, Jussi täsmentää.

– Itse vastaan kosketinsoittajan pestin lisäksi levy-yhtiöpampun tehtävistä. Kokonaisuudessaan meillä on mahtava porukka kasassa! kokenut muusikko hehkuttaa.

Yhtye teki aiemmin syksyllä Suomen Jazzliiton menestyksellisen kiertueen. Ajankohtaisesta jazztarjonnasta selkeästi poikkeava setti teki vaikutuksen ympäri Suomea.

-Vastaanotto oli sekä yleisön että median suunnalta erittäin hyvä, Jussi kertoo.

– Oli paljon innostunutta porukkaa liikkeellä joka kaupungissa, eri puolilla maata.

Jyväskylän Popparin/Jazz Barin keikalla saatoin itse todeta, että yleisö eli tiiviisti mukana tunnelmissa. Keikan jälkeen keskustelu ja puheensorina oli vilkasta varsinkin bändin levymyyntipöydillä.
Jussi ei tiedosta NF:lle suoranaista esikuvaa bändiformaatille, soundille tai funk jazz-sävellyksille. Steps Ahead tulee ainakin minulla toisinaan mieleen – ehkä eniten juuri Step by Step (1981) tai Paradox (1982), jossa pianisti Don Grolnick oli mukana.

-Ollaan varmasti kaikki kuunneltu nuo levyt, mutta ei bändillä ole mitään tiettyä musiikillista esikuvaa, Jussi linjaa. -Nassaun Fasaani on omanlainen fuusio meidän monipuolisesta musiikillisesta historiastamme ja mieltymyksistämme.

Säveltäjien kontribuutio on kysymys, joka tahtoo aina jäädä toimittajiltakin arjen kiireessä liian vähälle huomiolle – oli sitten kyseessä levyarvio tai keikkaraportti.  Kaksi hyvin erilaista soittajapersoonaa, Jussi Fredriksson & Joonatan Rautio, tuntuivat löytäneen yhteisen linjan tälle fuusiolle – ei siis ollut kyseessä ”fuusiobändien yleiskatselmus”, vaan uusia biisejä hieman vanhaan, mutta uusiutuneeseen tyyliin.

Joonatan Rautio

Joonatan Rautio

Instrumentaalilinja pitää

Joonatan Rautio soitti puhaltimien lisäksi myös keyboardeja, varsinkin konserteissa. Tämä toi Jussin mukaan merkittävää lisäarvoa koko yhtyeelle. Miten yhteistyö keikoilla sujui?

– Joonatanin kiipparit tuo lisää massaa ja väriä bändin soundiin, Jussi kuvailee.

– Hänellä on erilainen arsenaali soittimia kuin minulla, joista ehkä livenä tärkeimpänä ovat olleet urut. Itse soitan pääasiassa Rhodesia ja pianoa kuten soitin myös levyllä. Yhteistyö sujuu hyvin, kun roolit on huolella mietitty.

Rap-artisti Redrama ja laulajat ovat soittaneet mm. Tonin kanssa – haluatteko kuitenkin pysyä jatkossakin instrumentaalisena yhtyeenä?

-Toistaiseksi ollaan tehty vain instrumentaalimusaa. Seuraavalla Flame Jazz Cruisella tammikuussa Nassaun Fasaani esiintyy juuri ennen Redramaa, eli silloin olisi periaatteessa mahdollisuus kokeilla yhteistyötä..!

Toni Porthen

Toni Porthen

– No, vakavasti ottaen, ihan noin pitkälle tulevaisuutta ei ole vielä ehditty suunnitella. Uusia biisejä on kyllä valmiina ja vastaanotto on ollut kannustava, joten varmasti bändiä viedään eteenpäin jossain muodossa.

Nyt NF-kiertue ja onnistunut keikkasyksy tulee tavallaan maaliin WeJazzissa Helsingissä – entä jatko? Reunion tai uusi albumi..?

– Tuleva keikka on siis Koko Jazz Clubin omaa tuotantoa, Jussi kertoo.

-Tämän jälkeen seuraava keikka on juuri tammikuun Flame Jazz Cruisella. Sitten tähdätäänkin ensi kesän festareille, jonka jälkeen toivottavasti uusien biisien kanssa studioon. Bändi on mennyt taas huimasti eteenpäin keikkailun myötä, joten innolla odotetaan jo seuraavia äänityssessioita!

Nassaun Fasaani, Line-up: Toni Porthén – rummut / Joonatan Rautio – saksofonit, EWI, kosketinsoittimet / Jussi Fredriksson – piano, Rhodes, kosketinsoittimet / Juho Kivivuori – basso / Abdissa Assefa – lyömäsoittimet

Yhteystiedot: Jussi Fredriksson, www.jussifredriksson.com.

Takaisin
Translate »