”Ette kai te pojat hermoilleet”

Kuvat:

17.10.2012 15:43

DDT Jazzband voittoisana Monteuxissa 1970

DDT kutsuttiin EBU:n järjestämille jazzfestivaaleille Sveitsin Montreuxiin keväällä 1970. Festivaalien kilpailuosaa pidettiin jazzin EM-kisoina. Niihin otti osaa yhtyeet kahdeksasta Euroopan maasta. Festivaalit radioitiin yli kolmeenkymmeneen maahan ja kuulijoita arvioitiin olleen noin 15 miljoonaa.

Yleisradion Matti Konttinen oli mukana matkalla ja hän kertoo hauskasta kommelluksesta: ”Mentiin junalla ja Lausannessa oli vaihto. Nymanin Nallella oli upouusi, hieno tummansininen popliinitakki mukana. Se unohtui Baseliin jatkavaan junaan. Katseltiin siinä aikatauluja ja niiden mukaan olisi ollut reilusti aikaa meidän Montreuxiin menevän junan lähtöön.Matti Konttinen

Nalle lähti hakemaan takkiaan. Siinä piti kulkea alikäytävän läpi toiselle laiturille. Kun Nalle lähestyi junaa, se lähtikin liikkeelle ja samaan aikaan lähti myös Montreuxin juna. Meidän aikataulumme oli vanhentunut. Emme voineet muuta kuin vilkuttaa Nallelle ja toivoa parasta. Kännyköitä ei siihen aikaan ollut.

Me muut jatkoimme huolestuneena matkaa Montreuxiin, jossa piti olla kahden tunnin päästä. Tiesimme, että festivaali televisioidaan suorana lähetyksenä. DDT:llä oli kilpailukappaleena Nallen sävellys. Kamerat ja yleisö paikalla, eikä Nallea näy missään.

Se oli todella hermostuttava tilanne. Minuutti pari ennen DDT:n osuuden alkua Nalle asteli rauhallisesti omalle paikalleen lavalle klarinetti kourassaan ja kysäisi, ’ette kai te pojat hermoilleet’? Ehkä tämän ansiosta DDT:n soitto meni nappiin. Jännitys laukesi ja esitys onnistui, voitto tuli kotiin!

Nalle ei ollut häkeltynyt junasta jäämisestä. Hän oli katsonut aikataulusta, että ehtii seuraavalla junalla perässä. Kun rahaakin oli mukana, hän oli käväissyt odotellessaan oluella ja tehnyt samalla ilmoituksen takistaan. Nalle hallitsee kielimiehenä myös ranskaa. Raportista perittiin asematoimistossa yksi Sveitsin frangi.

Kolme päivää myöhemmin soitettiin hotelliin ja sanottiin, että Nallen takki on Montreuxin asemalla ja maksaa yhden frangin lisää. Se oli pesty kemiallisesti, prässätty ja pakattu siististä umpiomuovipussiin.”

Nalle Nyman

Montreuxin voittoisaan joukkueeseen kuuluivat: Rick Wahlstein, Fred Andersson, Nalle Nyman, Sven Svärd, Christer Sandell, Tinde Peltoniemi, Pentti Mutikainen ja Christian Schwindt.

Lähde: DDT Jazzband – insitituutio ja legenda, 50 vuotta yhtä soittoa (Trad Jazz ry, 2008).

Matti Konttisen kuva: Matti I. Korhonen

Takaisin
Translate »