Santanan rytmimusiikilliset seikkailut

Kuvat:

23.09.2010 10:52

Santana Porissa 2008 (Kuva: Jouni Ahonen)

Nyt syyskuussa 2010 monia muodonmuutoksia kokenut ja tätä nykyä 11-miehinen all around huippukokoonpano on julkaissut bändin johtaja, kitaristi ja säveltäjä Carlos Santanan johdolla ”Guitar Heaven – The Greatest Guitar Classics Of  All Time”-rock-klassikkoalbumin. Se tekee avoimesti ja varsin rohkeasti kunniaa suurille rockbiiseille aina 1960-luvulta 90-luvulle saakka.

–  Aluksi yhdistimme congarummut bluesiin. Sen jälkeen otimme vaikutteita myös rockista, soulista, funkista, reggaesta ja jazzista. Nyt, jopa R & B:stä. Minulle suurimpia esikuvia ja suunnannäyttäjiä ovat edelleen Jimi Hendrix, John Coltrane, Miles Davis, Marvin Gaye ja Bob Marley, filosofoiva ja nuorekas 63-vuotias Carlos Santana sanoo.

 

Kohti jazzillisempaan ilmaisuun

Santana Porissa 2008 (Kuva: Jouni Ahonen)Santanan kolme ensimmäistä albumia olivat afrohenkistä bluesrockia ja ripaus psykedeliaa. Hittejä syntyi. Carlos Santanan kiinnostuttua buddhismista ja yhä enemmän jazzista se alkoi kuulua myös seuraavilla pitkäsoitoilla ”Caravanserai” (1972), ”Welcome” (1973) ja ”Borboletta” (1974). Santana otti vaikutteita ajanhenkeen muun muassa myös Chick Corean ”Return To Forever”-kokoonpanolta. Vierailijoina muun muassa Flora Purim ja Airto Moreira. Bändi alkoi kantaa nimeä The New Santana Band ja se oli uransa kokeilevimmillaan. Soitto oli jazzillista, leijuvaa, funkahtavaa, fuusiomaista – kaikille muusikoille tilaa antavaa. Sooloja riitti. Kaupallista menestystä ei saavutettu kuten aiemmin, mutta bändille oli tärkeää uudistua ja mennä musiikissaan eteenpäin kohti taiteellisempaan suuntaan. ”Lotus”-kolmoislive-levy Japanin kiertueelta (1975) antaa tästä osuvaa kuvaa. Tässä Santana on hyvin luova, idealistinen ja energinen.

1973 Carlos Santana julkaisi yhdessä Mahavishnu John McLaughlinin kanssa soololevyn ”Love, Devotion, Surrender”. Uskonto ja  jazzfuusio kulkivat ajassa eteenpäin. 1974 Carlos Santana julkaisi seuraavan sooloalbuminsa ”Illuminations” yhdessä harpputaiteilija Alice Coltranen kanssa. Musa oli mantramaista ja jazzillisesti mietiskelevää maalailua.

–  Miles Davis ja Wayne Shorter voivat soittaa neljä nuottia, kävellä lavalta ja toivottaa yleisölle hyvää yötä!”, Santana on sanonut.

Santana 2010”The Swing Of Delight”-tuplasooloalbumi (1980) yhdessä Miles Davisin II Quintetin kanssa on Santanan fuusiosoittoa parhaimmillaan. Vuosien jazzailut kuuluvat soitosta. Tony Williams, Ron Carter, Herbie Hancock ja Wayne Shorter… seuraavat mexicolaiskitaristia kuin hai laivaa. Jazzillisiin fiiliksiin. Vuonna 2004 ”Live at Montreux” -DVD-kooste tuo Santanan stagelle kaikki nämä pioneeriset jazzveikot. Hieno konsertti potkaistaan käyntiin Coltranen Afro Bluella.

Carlos Santana on myös vieraillut useilla jazzäänitteillä, kuten muun muassa Herbie Hancockin, Weather Reportin… Hänen mollipentatoniansa ja tunnusomainen laulava soundinsa on ollut arvostettua osasta jazzpiirejä, vaikka hän ei olekaan ns.”vihkiytynyt jazzmuusikko”. Enemmänkin on kyse maailmanmusiikkia soittavasta luonnonmusikantista. Miles Davis on elämäkertakirjassaan kehunut Carlos Santanaa läheisenä ystävänään ja henkevänä idealistisena muusikkona, jolla on soitossaan hieno soundi.

Santana on konsertoinut ahkerasti Suomessa vuodesta 1983 lähtien. Viimeksi Pori Jazzeilla 2008, jossa kuultiin parituntinen onnistunut keikka ja jopa John Coltranen kuolematon balladi ”Naima”.

 

Uustulkinnat lihavoittavat klassikkobiisejä

 Uunituoreella ”Guitar Heaven”-albumillaan Santana lähestyy rockin suuria klassikkoita (Whole Lotta Love, Sunshine Of Your Love, Riders On The Storm, While My Guitar Gently Weeps, Smoke On The Water…)  kuin lihavoittaen ja tuoden uudestaan esille kuolematonta biisimateriaalia. Aihe on arka monille, mutta nämä bändin uustulkinnat näyttävine laulajavierailijoineen ovat onnistuneesti tehty ja tuotettu. Näin ollen muutenkin muodissa olevan tribuuttiaikakauden ko.suoritukset ovat tästä näkökulmasta katsottuna perusteltuja. Carlos Santanan kitara laulaa tunnusomaisena ja se on saanut nyt paljon tilaa.

Edelleen Santana-bändissä vaikuttaa jazztaustaisia muusikoita, kuten muun muassa rumpali Dennis Chambers ja basisti Benny Rietveld. Perkussionisti Raul Rekow on työskennellyt mukana vuodesta 1976 lähtien.

 

Takaisin
Translate »