Bull’s Head pub 50 vuotta jazzperinnettä

Kuvat:

19.11.2009 13:26

The Bull´s Head sijaitsee Barnesissa aivan Thamesin rannalla

Pubin puoli, baaritiskin ääressä Brian Kellock, taustall ovi mikä johtaa konserttisalin puolelle

 

Jazzin soittopaikkana se aloitti 1959, eli nyt siis vietetään 50-vuotisen taipaleen juhlavuotta. Aloitus ajankohta on katsottu olevan 12. marraskuuta, jolloin ensimmäisessä jazzkonsertissa esiintyi, ensi vuonna 80 täyttävä, saksofonisti ja klarinetisti Vic Ash. Paikan silloinen omistaja Albert Tolley päätti panostaa jazziin ja avasi biljardisaliin konserttitilan ”Yamaha Jazz Room” nimellä. Samassa paikassa ja samaa nimeä kantaa tämä noin 80 henkeä vetävä sali tänä päivänäkin. Siellä on intiimi tunnelma ja kuulijat pääsevät hyvin läheiseen yhteyteen esiintyjien kanssa, sillä lava on vain hieman lattiatasoa korkeammalla.

Juhlavuoden kunniaksi jazz esityksiin on panostettu erityisesti nyt Lontoon Jazz Festivaalin aikana ja tiukempi keikkaohjelma kestää joulukuun kuudenteen päivään asti. Tänä aikana pubissa esiintyy joukko Brittein Saarten merkittävimpiä muusikoita. Nykyinen paikan omistaja Dan Fleming on vetänyt paikkaa vaikeuksien kautta viimeiset 27 vuotta elävän jazzin hyväksi. Hänen mukaansa nykyisen modernin jazzin uudet yhtyeet tarvitsivat tukikohdan, missä he pääsevät esiintymään kuukausittain. Nykyään hän ottaa vuosittain kaksi yhtyettä, joille hän järjestää joka kuukausi mahdollisuuden esiintymiseen.

Lippuja konsertteihin ei myydä etukäteen, vaan aina vain ovelta. Sisäänpääsymaksu on varsin kohtuullinen 10 punnan luokkaa. Yhtye soittaa aina kaksi noin tunnin settiä puolen tunnin väliajalla alkaen 20.30. Jos haluaa varmistaa sisäänpääsynsä, niin on varminta tulla paikalle noin tunti ennen aloitusta ja varata paikkansa jonossa. Voihan siellä kyllä istuskella baarin puolellakin ja nauttia aidosta pubi tunnelmasta ruoan ja juoman kanssa, mutta sinne ei musiikki kuulu.

 

Saxappeal rymisteli viiden puhaltajan voimin

 

Derek Nash

Tämän päivän ehkä valovoimaisin britti saksofonisti Derek Nash vetää kahdeksan hengen Saxappeal yhtyettä, joka on viiden saksofonistin eturivin muodostama voimapakkaus. Yhtye puskee eteenpäin sellaisella henkeäsalpaavalla energialatauksella, ettei kukaan varmasti jää kylmäksi. Yhtyeen tapa toimia on rentouttava, siinä on viekasta funky soundia, mikä svengaa ja antaa tanssijalalle potkua. Soitto rullaa rohkeasti luoden nautittavan ja innostavan tunnelman. Yhtye on perustettu jo 30 vuotta sitten esiintyen ympäri maailmaa ja keikkailu jatkuu yhä edelleen tiiviisti ympäri saarivaltiota. Tiistai-iltana Bull´s Headin lavalla yhtye raivosi samalla innolla. Derek itse oli loukannut jalkansa ja joutui tulemaan paikalle kyynärsauvojen varassa, mutta ei se tuntunut haittaavan tahtia. Sama kova groove oli päällä, vaikka hän istualtaan soittikin. Yhtyeen ensimmäinen albumi ilmestyi jo vuonna 1991 nimellä ”Flat Out”, joten sen nimikin antaa aika hyvän kuvauksen yhtyeen musiikillisesta suuntauksesta.Saxappeal Bull´s Headin lavalla, Gary Plumley, Derek Nash näkymättömissä istumassa ja oikealla Mornington Lockett

Saxappeal, viiden saksofonin voimin eteenpäin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Syntymäpäiväjuhlat

 

Amerikkalainen pitkänlinjan jazzlaulajatar Sheila Jordan esiintyi Lontoon Festivaalien aikana useaan kertaan. Bull’s Headissä hän piti eilen iltapäivällä ”Workshop” tilaisuuden nuorten laulajanalkujen kanssa ja samalla juhlistettiin hänen 81-vuotis syntymäpäivää.  Illalla hän esiintyi vielä itse Brian Kellockin trion säestyksellä.

Sheila Jordan aloittamassa workshopia, vas säestäjä pianisti Brian KellockPäivänsankari keskellä muiden juhlittavana, tiskin takana paikan pitäjä Dan Fleming

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juhlakakku ja 81 kynttilää ennen puhaltamistaSheila Jordan tuttujen onniteltavana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Takaisin
Translate »