Lontoon jazzfestivaaleilla taas massiivinen tarjonta

Kuvat:

16.10.2009 12:21


Konsertti tapahtumia on ympäri Lontoota ja lähialuetta. Pääareenoina ovat kuitenkin Thamesin etelä rannalla aivan keskustassa Waterloon ja Charing Crossin rautatieasemien välissä oleva Southbank Centre, missä on useita isoja konserttisaleja.

Toinen valtava kompleksi on Barbican, mikä sijaitsee hieman ydin keskustasta koilliseen, mutta sinne pääsee näppärästi maanalaisella. Siellä on myös useampi iso konserttisali. Alue on hieman vaikeasti hahmotettavissa, sillä se on todella iso ja merkillinen kokonaisuus. Kun samassa rakennusryppäässä on myös tavallisia asuinkerrostaloja, niin konserttiosaa ei välttämättä löydä kovin helposti ensikertalainen. Sinne on myös useampi sisäänkäynti aivan eri puolilla. Pienenä vinkkinä voin sanoa, kun tulee Barbicanin asemalle, niin kannattaa nousta katutasosta vielä yksi kerros ylöspäin, mistä kulkee jalankulkusilta yli kadun. Sitten vain jatkat kävelyä suoraan niin pitkään, kunnes tulet portaille, jotka johtava alaspäin. Siinä vasemmalla on iso määrä ovia varsinaiseen yläaulaan, missä pidetään ilmaiskonsertteja. Varsinaiset konserttisalit ovat sitten alemmalla tasolla.

Konserttipaikkoja on edellä mainittujen suurien keskuksien lisäksi viitisenkymmentä. Pienemmillä klubeilla tapahtuu lähinnä iltaisin, mutta viikonloppuina myös jo iltapäivällä. Konsertteja on tänä vuonna n. 250, joista ilmaisia tapahtumia on n. 60.


Suuria maailman tähtiä ja britti parhaimmisto

Sonny RollinsCarla BleyTomasz Stanko

 

Suuria maailman tähtiä vilisee esiintymässä tänäkin vuonna. Sonny Rollins, John Scofield, Tomasz Stanko, Carla Bley, John Surman, Brandford Marsalis, Gilberto Gil, Alan Barnes, John Dankworth, Bill Frisell, Regina Carter, Kurt Elling, Roberto Fonseca, Reggie Washington, Sheila Jordan, Dave Holland, Esperanza Spalding, Marcus Miller, muutamia nimiä mainitakseni.

Regina CarterBill Frisell

White, Corea, Clarke

Vokaali jazz tämän vuoden teemana

Tänä vuonna laulettu jazz on erityisen suuressa määrin edustettuna festivaaleilla. ”Jazz voice” nimeä kantava esitys on jo heti avauspäivänä Barbicanissa. Konsertti antaa kattavan näytteen lauletun jazzin eri tyylisuunnista nykypäivänä kahdeksan laulajan esittäminä. Mukana ovat mm. Kurt Elling, ja ikinuori Sheila Jordan. He esiintyvät vielä myöhemmin viikolla muissakin tilaisuuksissa. Muita merkittäviä esiintyjiä viikon aikana ovat mm. aivan upea ja vertaansa vailla oleva, Cleo Laine. Brasilialaista rentoa lämpöä tuo Gilberto Gil ja reipasta ryhmälaulantaa voidaan kuulla Naturally 7 ryhmältä. Ensimmäisenä sunnuntaina esiintyy nuori amerikkalainen laulajatar Melody Gardot, joka on jo nyt saanut melkoista mainetta rapakon takana. Käykääpä kuuntelemassa hänen laulujaan ”tuubissa” ja lukemassa hänen elämänsä traagista tarinaa, kuinka onnettomuus oli viedä koko nuoren elämän, mutta hän sai sen takaisin laulun kautta. Hypnoottinen ja erityisen kulturelli iranilais-saksalainen Cymin Samawatie tuo myös multikansallisen Cyminology kokoonpanonsa Lontooseen. Heitä voi kuulla maanantaina 16.11. Pizza Express Jazz Clubilla. Cleveland Watkissin ajatonta, reggae pohjaista ja elektroniikkaa hyväksi käyttävää laulua voi kuunnella torstaina 19.11. Tässä on vain pieni osa tarjonnasta laulujenkin osalta.

Lontooseen helposti ja halvalla

Lontooseen voi nyt lentää halvalla. Festivaalin ajankohtana meno-paluu lentolipun saa tällä hetkellä alle 100:lla eurolla sekä Ryanairilta että Easy Jetiltä, riippuen vähän lentopäivistä. Festivaalit eivät näy Lontoon katukuvassa juuri ollenkaan, joten se ei varmasti vaikuta hotellien varaustilanteeseen lainkaan. Hotelliyöpyminen ei tunnetusti Lontoossa ole niitä halvimpia, mutta jos ottaa hotellin hieman keskustan ulkopuolelta taikka puolen tunnin junamatkan päästä niin voi löytää varsin edullisestikin.

Festivaalitarjontaan voi tarkemmin tutustua osoitteessa http://www.londonjazzfestival.org.uk/

John ScofieldBrandford MarsalisJohn SurmanGilberto Gil

 

 

 

 

Takaisin
Translate »