Lela Kaplowitzille New Yorkin kuuluisat jazzklubit ovat tuttuja

Kuvat:

08.07.2009 21:00

Lela Kaplowitz, Kroatia

Tämäkin, monta esiintymispaikkaa sisällään pitävä kompleksi on tuttu tälle kroatialaissyntyiselle laulajattarelle, sillä hän on esiintynyt siellä Dizzy’s Club Coca-Cola lavalla. Lelalle ehkä muistorikkaimmat tapahtumat olivat esiintymiset Birdlandissa Chico O’Farillin Afro Cuban Jazz Orchestran kanssa.

Lela on opiskellut kauppatieteitä ja saanut ekonomin paperit. Musiikki kuitenkin ollut koko ajan lähellä sydäntä ja hän lähti heti valmistumisensa jälkeen kohti tuntematonta. Hän kertoi saapuneensa New Yorkiin tuntematta siellä ketään, yksin. Tarkoituksena oli vain saada lisää koulutusta ja kokemuksia musiikin alalla, sillä mahdollisuudet Kroatiassa olivat rajallisia. Hän sanoo olleensa onnekas tavatessaan ”oikeita” ihmisiä, jotka olivat alkuaikoina ensiarvoisen tärkeitä ja joiden avustuksella hän löysi paikkansa. New Yorkissa löytyi myös aviomies, muusikko Joe Kaplowitz.

Monet tunnetut artistit ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen. Näistä voisi mainita mm. Betty Carter, Sheila Jordan ja Jay Clayton.  Yksi merkittävimmistä vaikuttajista hänen elämäänsä New Yorkissa on kuitenkin ollut pianisti-urkuri Doug Carn, joka opetti hänelle tämän suurkaupungin ”jazzmetkut”.

Lela ja Emma Larsson Ruotsista kuuntelemassa tämän päivän torikonserttia.Lela Kaplowitz on myös säveltänyt ja sanoittanut omaa musiikkia, jota on taltioitu, mutta jota ei ole äänitetty. Hän haluaisi panostaa tähän puoleen enemmän, mutta toistaiseksi aika ei ole riittänyt.  Tällä hetkellä hänellä on uusi CD-äänite valmisteilla Lekap Quartetin nimellä, mutta sitä ei ole vielä masteroitu.  Levy sisältää traditionaalista standardeja ja se saataneen julkaistua ensi syksyn aikana.

Kysyin häneltä onko jokin tapahtuma hänen urallaan jäänyt erityisesti mieleen. Hetken mietittyään hän muisti vierailleensa baptisti kirkossa, missä hän oli ainoa valkoihoinen. Papin saarna ei ollut normaalia paatoksellista puhetta Jumalan armosta, vaan siitä huokui avarakatseisuus ja maailmankaikkeuden iloinen ylistys. Tyypillistä taas on, että seurakunta aloittaa Jumalaa ylistävän Gospel laulannan. Lela oli aivan hämillään, kun häntä pyydettiin laulamaan. Gospel laulu ei ollut hänelle tuttua musiikin aluetta. Hän muisti ainoastaan laulun ”God bless the Child”.  Kun hän sitten alkoi laulaa tätä, niin kaikki paikalla olleet nousivat seisomaan ja alkoivat laulaa mukana ja rytmittää laulua käsien taputuksella. Sisäinen ilon tunne oli sanoin kuvaamaton. Aivan mahtavaa.

Lela sanoi muuttaneensa takaisin Kroatiaan tämän vuoden keväällä. Suurin syy paluuseen oli yksinkertaisesti heidän 4-vuotias tyttärensä. New York on aikuiselle, hyvin toimeentulevalle ihmiselle, aivan loistava paikka, mutta nuorelle lapsiperheelle ei. He halusivat kasvattaa lapsensa rauhallisemmassa ympäristössä. Nyt hän esiintyy jatkuvasti Kroatiassa yhdessä oman bändin kanssa, jossa soittaa myös hänen pianisti miehensä.  Lisäksi hän tekee töitä teatterin parissa.  Lela sanoi, että aika kuluu suurimmaksi osaksi musiikin ehdoilla, mutta hänellä riittää kuitenkin myös virtaa ja aikaa jooga, tanssi ja tai chi harrastuksille.

 

Takaisin
Translate »