Aleksi Afrikassa aloitti Viaporijazzit

Kuvat:

27.08.2009 16:23

Viaporijazzin taiteellinen johtaja Jukka Perko

Gallen- Kallela maalasi noin 170 teosta, joista Jenni Valorinta oli työstänyt taustalle projisoidun videoteoksen, johon musiikin Perko oli säveltänyt viime maaliskuussa länsiafrikalaiseen Beniniin Jenni Valorintatehdyllä matkalla. Matkakirja joka julkaistiin vuonna 1931 pian Akseli Gallen- Kallelan kuoleman jälkeen on ollut Perkolle tärkeä lähde hänen säveltäessä uutta perkosuomalaista jazzia maalausten värien ja rytmien innoittamana.

Konsertissa soittivat Jukka Perkon altto- ja sopraanosaksofonin lisäksi Kalevi Louhivuori trumpettia, Antti Kujanpää pianoa, Antti Lötjönen bassoa sekä rumpalit Teppo Mäkynen ja Jaska Lukkarinen.

Kuuden kappaleen sarja alkoi kappaleella Kalevanmiekka. Sekstetin soitossa kaikki saivat runsaasti soolotilaa ja näin syntyi toisiiaan kannustavia pareja kuten Perko ja Louhivuori, joka on ottanut suuria harppauksia kohti suomalaisten trumpetistien kärkeä. Rumpalit Mäkynen ja Lukkarinen muodostivat toisiaan innostavan parin soittaessaan nenät vastakkain. Antit Lötjönen basso ja Kujanpää piano pitivät  ryhmän kasassa. Viimeinen kappale Vain päiviä ja öitä päättyi kaikkien soittajien eri viritteisillä pentaputkilla rummuttamaan ja laulamaan Kikuiju- naisten yksitoikkoiseen ja alati uudistuvaan lauluun, jonka Perko oli lainannut Afrikka- kirjassa nuotinnetusta melodiasta.

 

 

{multithumb thumb_width=80 thumb_height=80 thumb_proportions=crop border_size=0px caption_pos=disabled num_cols=5}

 

 

 

Kuvasarja Fred Stén

mt_gallery: Akseli Afrikassa

Kuvasarja Matti Korhonen

mt_gallery: Akseli Afrikassa

 

Takaisin
Translate »