Avantjazzin puhallus Keravalla

Kuvat: Osku Rajala

28.05.2019 12:34


Jaimie Branch Fly or Die Keravan valohelvetissä

Kerava Jazzin lauantain 25.5.  alkuillan konsertin toinen bändi oli amerikkalaisen trumpetisti Jaimie Branchin Fly or Die. Keravalle heidän tulo Portugalin keikalta oli monen mutkan värittämä, yhtenä lentojen murheena Marika Hughesin sello koteloineen. No, loppujen lopuksi bändi pääsi kuitenkin lavalle ennakkoon ilmoitettuna aikana ja massivinen avantgardistinen jazz pääsi valloilleen.

Jaimie Branch

Tämän chicagolaisyhtymän leader, trumpetisti Jaimie Branch on tällä hetkellä New Yorkin avantjazz -piirien luovin muusikko. Ja luovuutta pipopäisessä, muotonsa isoon kaapuun pukeutuneessa ladyssa löytyikin roppakaupalla. Milloin trumpetin kello makasi kiinni mikrofonissa, milloin soitin kieppui yhden käden soinneissa. Parasta antia oli kuitenkin Branchin trumpetin räkäinen mollikorina, joka tuntui olevan ladyn yksi tunnetuimmista tavaramerkeistä.

Yksikätinen

Massiivilady tanssahteli välillä lavalla selin yleisöön antaen tilaa yhtyeelleen. Yhtyeen kokoonpano oli tavallisesta poikkeava, sillä pääroolissa hääräsi sellisti Marika Hughes. Hänen soitannollinen vuoropuhelunsa Branchin kanssa, näppäilynsä että muutamat jousittelut olivat maukasta kuultavaa, aika harvoin kuultua nannaa.

Myös basisti Jason Ajemian oli oiva pelimanni, joka eli jokaisella solullaan paksukielisten maailmassa. Yhtälailla taustoitus kuin soolotkin soivat kiitettävästi, luoden jymäkän sykkeen bändin rytmisuoniin. Myös yhteistyö Hughesin sellon kanssa oli maittavaa.

Rumpali Chad Taylor oli varsinainen taitoniekka, joka piiskasi kannukalvojaan ja peltejään hienolla otteella. Hänen loistavat irtiotot ja rytmivaihdot olivat hienoa kuultavaa. Eikä herran soolonopeuksissakaan ollut mitään valittamista. Oikein kunnon kapulamies.

Branch itse osoittautui ennakkokuvitelmia huomattavasti paremmaksi soittajaksi. Hänen rekisterilaajuutensa ja tilanneansatsinsa oli maukasta. Myös ilmankierron suhteen ei ollut valittamista, vaan entinen punkrockari osasi venttiilinäpytysten lisäksi pitkien äänien hallinnan.

Esiintymiskoreografia oli boheemin erilaista ja se omalla tavallaan antoi myös lisälaajuutta soittoon. Toisaalta samojen elementtien toisto niin soitossa kuin lavakoreografiassa hieman tylsistyttikin, mutta esitys kantoi kuitenkin hyvin loppuun saakka.

Hyvä valinta Kerava Jazzin ohjelmistoon. Sopivan erilaista ja tasoltaan hyvää että nautittavaa.
Branchin yleisön kanssa lauletun laulun sanoin; Love song for assholes and clowns…  

 

Kerava Jazz lauantai 25.5. klo 17.30 Kerava-Sali  
Jaimie Branch Fly or Die    

Jaimie Branch, trumpetti, Chad Taylor, rummut, Jason Ajemian, basso, Marika Hughes, sello

 

 

 

Takaisin
Translate »