Ed Partyka avasi komeasti kautensa UMO:n johdossa

Kuvat: Alix Heifer/Helsinki Festival

19.08.2019 16:54


Ed Partyka johtaa, pasuunasektion uusi äänenjohtaja Kasperi Sarikoski sooloilee Lizz Wrightin vetäessä henkeä.

UMO Helsinki Jazz Orchestran taiteellisena johtajana ensi vuoden alussa aloittava Ed Partyka avasi komeasti kautensa etuajassa johtamalla hienosti sovitetun Gershwin-ohjelmiston Huvila-teltassa, missä orkesterin solistina oli amerikkalainen Lizz Wright.

Suomessa Wright on käynyt kerran aiemmin. Tuolloin hän esiintyi Porissa 2011 yhdessä Angelique Kidjon ja Dianne Reevesin kanssa naisten kirjoittamille kappaleille kunniaa tehneessä Sing The Truth-ryhmässä.

Nykyään 39-vuotias Wright on monipuolinen, laajan äänialan omaava upeaääninen artisti. Jazzin llisäksi hän on laulanut usein myös gospelia, jossa hänen musiikilliset juurensa papin tyttärenä myös ovat. Jazziakin laulaessan hänen tulkinnoissaan on häiveitä Mahalia Jacksonin kaltaisilta gospel-laulajilta. Ne myös kuuluivat hänen oivallisesti tekstisisällöt sisäistäneissä George Gershwinin ja useimmat niistä hänen Ira-veljensä sanottamien laulujen tulkinnoissa.

Upeaääninen Lizz Wright vierellään kitaristi Jere Haakana.

Huvila-teltassa kuultiin lukuisia ikivihreiksi tulleita kappaleita (Summertime, I Got Rhythm, S’Wonderful, Nice Work If You Can Get It ym.), jotka aiemminkin UMO:lle sovittanut Jim McNeely oli muokannut taidokkaasti hyödyntämään ison orkesterin mahdollisuuksia ja samalla myös tukemaan hyvin laulajaa. Tosin ainakin Huvila-teltan etuosassa kuultuna orkesterin balanssi ei ollut paras mahdollinen, sillä miksauksessa saksofonisektio ei useinkaan juuri erottunut brassien alta.

Suvantokohtana orkesterikappaleiden välissä oli Wrightin ja pianisti Seppo Kantosen duettona kuultu herkkävireinen Someone To Watch Over Me, jossa Kantosen oivaltava soitto täydensi hienosti laulajaa.

Sovituksissa oli tilaa myös 1-2 instumentaalisoololle, jotka jakautuivat varsin tasaisesti lähes kaikille UMO:n soittajille. Vierailevana solistina oli tyylikkäästi sooloillut kitaristi Jere Haakana, joka on kuultavissa UMO:n marraskuisen Zappa-konsertin solistina. Mukava oli myös kuulla UMO:n uutta basistia Vesa Ojaniemeä, joka hoiti myös osaavasti sähköbassolla muutaman kompiltaan funkahtavaksi sovitetun kappaleen.

Huvila-teltassa kuullun Gershwin-ohjelmiston Wright esitti muutama vuosi sitten tuolloin McNeelyn itsensä johtaman Frankfurtin radion orkesterin kanssa. Tästä Frankfurtin konsertista on nähtävissä ja kuultavissa Youtubessa muutamia kappaleita. Kannattaa tutustua.

Lizz Wright ja UMO Helsinki Jazz Orchestra johtajanaan Ed Partyka Helsingin Juhlaviikkojen konsertissa Huvila-teltassa 18.8. 2019.

Takaisin
Translate »