Hot Heros – melodisen jazzin ja freen kehikossa

Kuvat: Olli Sulin

15.07.2019 16:24


Hot Heros - työ tehtynä.

Ensi kosketus Hot Heros -trion debyyttilevylle Fill Up With Old Time Salvation, oli kuin märkä rätti olisi läjähtänyt päin ”pläsiä”.  Kirjoitin tuolloin, että aloituskappaleen Queen Of Denmark nimi pitäisi oikeastaan muuttaa ”King of Finland with Saxophone”, sillä sen verran raastavan räjähtävä on Sami Sippolan primitiivistä energiaa sisältävä kiihkomielinen runttaus ”saksipiipulla”. Silloin elettiin vuodenvaihdetta 2015/2016.

Yhtye on siitä ehtinyt olla voimissaan viitisen vuotta. Monessa yhteydessä vuosia yhdessä soittaneet tenorisaksofonisti Sami Sippola, kontrabasisti Ville Rauhala ja rumpali Janne Tuomi olivat New Yorkissa keikkamatkalla 2014. Brooklynin kadulla he huomasivat kuluneen ja käytöstä poistetun Hot Heros -kyltin, siitä syntyi päätös, että siinähän olisi mainio nimi yhtyeelle.

Kolmikko ei aikaisemmin soittanut aktiivisesti samassa orkesterissa varsinaisesti ollenkaan, vaan tekivät satunnaisia keikkoja nimellä Sippola-Rauhala-Tuomi. Keskenään tuttuja he ovat olleen pitkän ajan. Rauhala ja Tuomi ovat tunteneet toisensa yli 20 vuotta.

Hot Heros näytti taivaan merkit, mutta hallitsi melodisen tunnelatauksenkin.

Sippola ja Rauhala soittivat yhdessä Black Motorissa kymmenen vuotta ja tietävät toistensa metkut. Heillä on muutenkin pitkä yhteinen taival, mikä on sisältänyt monien eri musiikinlajien lajien piirissä keikkailua. Samanhenkisen musiikin parissa viihtyneiden oli sikäli varmaan aika helppoa ryhtyä tekemään jotain yhteistä.

Yhtye on ollut vireänä viimeisen vuoden, kun levyjä ilmestyi syksyllä 2018 Folkjazz From Finlandin ohella toinen yhteislevytys Tässä ja Nyt räp-artisti Hannibalin kanssa. Uunituore Days After the Rodeo onkin ehkä eräänlainen epäsuora jatko-osa Folkjazz -albumille.  Vaikka kansanperinteen viitteet ovat omalla tavallaan edelleen mukana, tälle albumille muusikot ovat ilmeisen tietoisesti hakeneet jonkinlaista amerikkalaisen ilmaisun piirteitä.

Black Motor -kauden jälkeen Sippola on ottanut hieman etäisyyttä voimasoittoon ja näillä uusilla levyillä alkanut tehdä omaa sävellystyötä enenevässä määrin. Mukaan on tullut melodisia maanläheisiä ja syvällisesti tunteisiin vetoavia kappaleita. Tämä tuli hyvin esille sunnuntai-iltapäivän konsertissa.

Matka alkoi Samin Folkjazz levyn sisältämällä luonnon monimuotoisuuden puolesta puhuttelevalla kappaleella Luonnon Ylistys https://youtu.be/diuk-Ye6iKE ja päätyi ikään kuin samaan pisteeseen särkevän sielukkaaseen Iltalauluun https://youtu.be/-0JQQZjOwx4. Näin taivalluksen loputtua kuulijalle jäi lämmin tunnelmallinen jälkijättö hieman matkan aikana läpikäytyjen kuopaistenkin mutkien jälkeen.

Siihen väliin jäi toki monenlaista näkemystä uusimmalta levyltä Days After The Rodeo. Antaumuksella työtä tehden täydellä kuormalla tiellä heiluen, kuoppia kierrellen peläten Hankokkien irtoavan vanteilta möykkyjen kuormituksesta, Devotion …And Other Things johdattelee kaikesta huolimatta perille. Heti perään kuultu melodisen tunteikas Vedenneito tasoitti ankaraa jännitystä kiemuraisella viihdyttävällä kerronnalla.

Paikoin mahtipontisesti pullistellut särmikäs ja rosoinen tangoylistys El Retorno Del Tango pyrki taas tukkimaan seesteistä edessämme ollutta tyhjää käytävää, mihin olimme jo pääsemässä. Mutta pahempaa oli odotettavissa, kovempaa paksua junttaustuuttaus, free-ryystöä, missä ei löysätty, vaan hyökättiin salamannopeasti, täältä tulee vapautus. Janne tuikkaa tukevan rumpusoolon väliin niljakkaasti, mihin Ville vastaa lyhyillä näppäilyillä ja työstää perään vaikeita kuvioita kovakouraisesti. Välillä haetaan teemaa ja taas mennään hanakasti edestakaisin pullistellen kauhua uhkuen. Nogalez näytti voimansa mingusmaisella värinällä ja räiskyvyydellä.

Sami siirtyi puhaltamaan alttosaksofonia, minkä kaulassa häntä on harvemmin, jos koskaan, tullut kuultua. Reaching Beyond lähti reippaasti kulkemaan saksofonin ja rumpujen liukkaiden ja vaihtelevien virtausten vietävänä kuin syöksyvässä kosken kuohussa. Meno äityi jäätävän pysähdyttäväksi ja loppusyöksy oli todellista runttausta.

Esityksessä oli jämeryyttä, kiivasta intohimoa, selittämätöntä alkuvoiman raakuutta, todellisuuden ja epätodellisuuden keskinäistä kahnausta improvisaation saloista ja syntytuskista. Siitä purkautui räväkkä dynaaminen elinvoimaisuus, kaikki se raadollisuus, mitä vapaa jazzilmaisu sisällään pitää. Mutta ei siinä kaikki kuten jo ilmaisin, niin mukana oli kaunista intohimoista tunnelmallisuutta, herkkää luonnollista elämisen voimaa ja tahtoa, kiihkotonta ilmavaa leppoisaa henkisyyttä mitä Folkjazz -levyltä löytyy enemmänkin kuin mitä konsertissa kuultiin.

Pori Jazz 2019, Kirjurinluoto Poriljonki -lava, sunnuntai 14.7.2019
16:00 Hot Heros
Sami Sippola
: tenorisaksofoni, Ville Rauhala: kontrabasso, Janne Tuomi: rummut

Takaisin
Translate »