Imaani sähköisti Salo Jazzin

Kuvat: Olli Sulin

02.10.2019 12:54


Imaani

Imaani veti Salo Jazzin päävieraana loppu setin komeasti ja ryhdikkäästi. Lavadiiva otti Hometownin pienen stagen haltuunsa vaivatta ja vähäeleisesti, kuten aristokraattiseen tyyliin kuuluukin – paikan pienuus ja yleisön puheensorinakaan ei kiusannut. Artistia säesti suomalainen bändi. Paikan asettamista rajoista ja vaikeuksista huolimatta kaikki meni upeasti ja saatiin nauttia sähköisestä soulista ja rytmibluesista. Pääasiassa omia sävellyksiään esittänyt Imaani on luonut nimeä mm. Incognito-yhtyeen yhtenä laulusolistina, mutta viime vuosina hänen oma soolouransa on ollut vahvassa nousussa. Yön myöhäistunteina irrottelu jatkui vielä Hometownin lavalla perinteisten jamien voimin.

Lavadiiva Imaani

Imaani Saleem(syntyjään Melanie Crosdale, 47, Nottingham, Englanti) osallistui 1998 Ison-Britannian edustajana Euroviisuihin. Rhythm & blues -solistina ja lauluntekijänä tunnettu artisti on luonut itsenäistä karrieeria, vaikka monilahjakkuus tunnetaankin vielä parhaiten rautaisen Incognito-yhtyeen vokalistina.

Salossa rap ei ehkä varsinaisesti ollut artistin oma juttu, mutta Imaani puhui välillä musiikin päälle, ilman rap-poljentoa.  Se on tehokas menetelmä hypätä ulos toisinaan liian kaavamaiseksi käyvästä laulu/soolot/laulu -asetelmasta. Ja toimii aina.

Aitoa Stax -tyyliäkin sai nauttia, tässä erityisesti olisi kaivannut lisälauluääniä tueksi ja solistille myös vahvaa reverb-tehostetta. Kuten vaikkapa vanha Undisputed Truth, jossa vokalistit kävivät jatkuvaa dialogia keskenään tai säestyskuoron kanssa. Samoin tekee Incognito ja monet muutkin yhtyeet, joilla on useampia laulajia.

Suomalaiskvartetti antoi pienestä koostaan huolimatta tuhdin taustan laulutähdelle. Basisti Esa Mäkysenja rumpali Kari Paavolanrullaava komppi oli nautinnollista. KitaristiKonsta Mäenpääja kosketinsoittaja Okke Komulainenvetivät alkuosan hieman varovasti, mutta ote terästyi keikan edetessä.

Voima monipuolisuudessa  

Imaani on erittäin taitava ja monipuolinen laulusolisti. Luonnonlapsen lailla hän ilakoi ja innostaa yleisöä mukaan, mutta ottaa asiansa vakavasti. Stevie Wonder-hitti Don’t you worry about a thingoli jo suorastaan eksklusiivinen tulkinta, kromaattisine laskuineen, kaikkineen. Kappaleiden pituudet pysyivät silti kohtuudessa, sallittu soolon mitta oli säkeistö.

Kokenut kansainvälinen solisti myös potki bändiä sooloihin, eikä kelpuuttanut puolivillaista tai rutinoitua suoritusta. Hän piiskasi kaverit yhä kovempiin suorituksiin ja antoi myös positiivista palautetta hyvistä suorituksista.

Imaani bändeineen

Pelkkä keyboard ja kitara olisi kaivannut seurakseen tyylinmukaisia puhaltimia, erityisesti alttosaksofoni on perinteisesti hyvä instrumentti naisäänen kanssa; nyt olisi ollut sitä erityisesti, koska Imaani on jo aiemmin osoittanut vetävänsä hyvää stemmaa toisen naisvokalistin kanssa. Säestysyhtyeen pienuus pani solistin keskittymään enemmän pehmoballadeihin.

Siis tyyliin Incogniton Resolution. Sinänsä kaunis balladi, mutta verrattaessa vaikka Wonderin hittiin Higher Ground, joka toimi kuin mieletön, mietti vain, mitä ilta olisi voinut olla. Samoin toimi menevä numero, Incognito -muistuma Always there.

Hidas soft soul ja rytmiblues ovat Imaanille tuttua aluetta, jossa hän liikkuu tottuneesti. Valtaisat äänivarat sallivat vapaan liikkumisen soivalla äänialueella, joka on laaja. Sanattomalla äänellä sooloilu oli jo suorastaan huikeaa.

***

Hometown ei ollut aivan paras mahdollinen paikka tällaisen maailmantähden konsertille. Jamipaikkana se on OK, mutta puolenyön lähetessä täynnä omia vakioasiakkaitaan. Heille jazz ei ole niinkään kuuntelun kohde, vaan keskustelun taustamusiikkia. Ahtaus ja vieraiden ihmisvartaloiden likeisyys on epämiellyttävä kokemus ainakin sellaiselle, joka sitä ei halua. Ikävä kyllä, se voi viedä musiikin tuomaa nautintoa kuuntelevalta yleisöltä. Kokenut vokalisti otti tilanteen huumorilla, mutta pienessä paikassa volyymit jouduttiin pitämään alhaalla, eikä laulun kaikuefektiäkään voinut aivan adekvaatisti hyödyntää.

Tässä festarille siis kehitettävää; kaupungissa on kuitenkin mm. Kulttuuritalo Kiva, vanha elokuvasali ja Rikalan yökerho, joissa on säädylliset tilat konsertteihin.

Iloisempi havainto oli, että Imaanin keikalle rentoutumaan tullut jazzveteraani, rumpali Jeff Wattsryhtyi tanssimaan ja lauloi bassostemmoja mukana.

 

Salo Jazz 2019, lauantai: Imaani & Salo Jazz Houseband, Hometown   

Imaani Saleem, laulu; Konsta Mäenpää, kitara; Esa Mäkynen, bassokitara; Okke Komulainen, keys; Kari Paavola, rummut

 

Takaisin
Translate »