Jazz Connective toi uutta musiikkia Suomeen

Kuvat: Matti Laipio

01.11.2019 15:49


Irlantilainen Insufficient Funs ja Mikko Innanen WHS-teatterissa

EU:n tukema Jazz Connective-projecti on seitsemän eurooppalaisen kaupungin tapahtumaketju, joka lokakuun lopulla sijoittui Helsinkiin esitellen neljässä konsertissa useista maista peräisin olevia artisteja. Mukaan kytkeytyi myös suomalaisia muusikkoja.

Tapahtuman WHS-teatterissa pidetyn päätöskonsertin antina oli ranskalaisduo klarinetisti Elodie Pasquier ja kitaristi Gilles Coronado sekä irlantilaisen kaksikon bassosaksofonisti Sam Comerfordin ja rumpali Matthew Jacobsonin Insufficient Funs, jota vahvistamaan tuli setin puolivälissä Mikko Innanen.

Elodie Pasquierin klarinetti jäi kitaristi Gilles Coronadon varjoon

Klarinetin ja sähkökitaran yhdistelmä ei ole kaikkein tavanomaisin ratkaisu. Se toimi parhaiten setin alkuosan hiljaisemmissa kamarimusiikkia muistuttavissa teoksissa, joissa Pasquierin soittamille legato-linjoille Coronadon terävät kitarapäräykset loivat hyvän kontrastin.

Klarinetti on hiljainen soitin. Se tuli hyvin esiin Coronadon ryhtyessä kaivamaan lavalla olleesta pedaaliarsenaalistaan hyvinkin vaihtelevia soundeja. Tuolloin klarinetti peittyi monesti kitaran alle, jolloin myös duolle materiaalin kirjoittaneen Coronadon kappaleiden idea hieman hämärtyi. Jos pari jatkaa yhteistyötä, olisi syytä harkita keinoja soittimien keskinäisen balanssin parantamiseksi esimerkiksi joko mikittämällä klarinetti tai vähentämällä kitaran volyymia.

Balanssiongelmia ei ollut irlantilaiskaksikolla. Harvemmin kuultua jykevää bassosaksofonia yllättävänkin notkeasti soittaneen Comerfordin ja häntä oivaltavasti tukeneen Jacobsonin yhteistyö toimi erinomaisesti, mikä sinänsä ei ollut ihme, koska herrat ovat soittaneet duona jo pitkään muiden projektiensa lomassa.

Bassosaksofoni tuli jazziin jo 1920-luvulla, jolloin sitä käytettiin enimmäkseen tuubaa korvaavana rytmisoittimena. Soolosoittimena se on ollut myös free-tyylisten muusikkojen

Energinen irlantilainen duo vauhdissa

käytösssä ääriesimerkkinä Peter Brözmann, joka ainakin yhdellä levyllä on rääkännyt tästäkin torvesta mitä kummallisempia ääniä. Eikä Comerfordikaan liiemmin herkistellyt, vaikka monissa kohdin hänen soundinsa toi mieleen baritonisaksofonin.

Duon avausnumeroina oli muutama Jacobsonin nettisivustollakin kuultavissa olevaa kappaletta, jotka tuovat esiin heidän hyvin toimivan vuorovaikutuksen, jossa Jacobsonin kekseliäs ja monipuolinen rumputyöskentely tuki erinomaisesti Comerfordia.

Kaksikon vieraana konsertissa ollut Mikko Innanen täydensi hyvin irllantilaisia vieraita. Esitystä varten Mikko oli muokannut sarjamuotoiseksi jatkumoksi kuusi kappaletta uudelta Autonomous-yhtyeensä uunituoreelta albumilta. Ne toimivat hyvin tälläkin triolla Mikon alton tuodessa hyvin erottuvan lisän bändin soundiin.

Jazz Connective-tapahtuman päätöskonsertti 30.10. WHS-teatterissa. Esiintyjinä Elodie Pasrquier& Gilles Coronado ja Insufficient Funs & Mikko Innanen.

Takaisin
Translate »