Jazzkaar 1990 rewrite -konsertti kruunasi 30. festivalin

Kuvat: Osku Rajala - Soili Vauhkonen

02.05.2019 15:35


Raivo Tafenau Festivaliansamble

Jazzkaaren 2019 viimeinen päivä aukeni kolean  tuulisena. Mutta se ei haitannut tahtia, ei edes Telliskiven Vabalavan edessä soittaneella triolla, joka toivotti kuulijat tervetulleeksi päätöspäivän konsertteihin. Luvassa oli kolme erillistä konserttia, kaksi Vabalavalla ja yksi Punasessa Majassa.

Kolea ja tuulinen sää ei tahtia haitannut

Päivän tarjonnan aloitti saksofonisti Raivo Tafenau, joka oli koostanut konsertin nimellä ”Jazzkaar 1990 rewrite”, ja jossa esiintyi hänen festivaliansembel & solistida. Yhtyeessä soittivat Tafenaun lisäksi vuoden 1990 festivaalissa soittaneet tuolloiset nuoret jazzarit,  basisti Taavo Remmel ja rumpali Taneli Ruben. 

Lokakuussa 1990, 23 vuoden tauon jälkeen, alkoi kansainvälinen jazzfestivaali Tallinnassa uudestaan ​​nimellä Jazzi & Blues  – 4 päivää, 6 lavalla, 49 yhtyettä 16 maasta ja Eestin Radio tallensi 47 konserttia. Eestin jazz-kunniaa puolustivat Eestin Radion Big Band, Compromise Blue, Modern Fox, Swing Song ja Helmut Aniko, Arvo Pilliroo, Lembit Saarsalu, Villu Veski, Urmas Lattikas, Mart Soo, Nevil Blumberg ja muut, lähes kaikki sen aikaiset eestiläiset jazz- ja blues-muusikot, kaikkiaan yli sata esiintyjän voimin. Monet heistä esiintyvät edelleenkin  ja ovat muodostaneen rungon nykyiselle eestiläiselle jazzille.

Raivo Tafenau

Tämän ”Jazzkaar 1990 rewrite” -konsertin myötä muistutetaan, että hyvä musiikki elää pitkään ja löytää tiensä uusille esiintyjille ja kuuntelijoille. Musiikin lisäksi Tafenau ja osa konsertin vieraista muisteli reilun kolmenkymmenen vuoden takaisia aikoja ja jazzin kehitystä Eestissä..

Tafenau totesi mm. että jazzin uusi vapautuminen ja elämä alkoi tavallaan siitä, kun eestiläismuusikoita pääsi soittamaan itämeren laivoille. Se oli n yksi tärkeä ponnahduslauta nykyisyyteen. Harmi vain, että konsertin kaikki spiikkaukset olivat vain eestiksi, joten moni herkullinen juttu jäi ymmärtämättä. Yleisön naurun remakat ja taputusten määrä antoi kuitenkin ymmärtää, että välipuheet eivät olleet kuivaa historiaa.

Moni kysymys jäi siis kielipolitiikan vuoksi avoimeksi, mutta yhteen saatiin selvä vastaus. Kysyttäessä, missä vanhemman kaartin basisti Toivo Unt on, kun hän ei ollut konsertissa, ei soittamassa, eikä koko Jazzkaaren aikana edes kuuntelijana. Vastaus oli, että Afganistanissa. Siis soittokeikalla. Eestin rauhanturvaajille vietiin näet Jazzkaaren kanssa yhtäaikaa musiikillisia terveisiä kotimaasta. 

Taavo Remmel

Musiikillisesti Tafenaun kasaama festivaliansembel soitti upeasti ja tunteella hienon kattauksen jazzin maailmasta. Itse maestro Raivo Tafenau osoitti edelleen olevansa huippukunnossa ja sakspiipun potkivan täyttä tavaraa joka lähtöön. Hänen täydellinen antaumuksensa soittamaansa musiikkiin ilmentyi lavakoreografiasta ja otsalle kirpoavista hikipisaroista. Erinomainen suoritus jälleen kerran. 

Basisti Taavo Remmel (s. 1964)  on kuulunut eestiläisen jazzin ja musiikin suuriin nimiin jo vuosikymmenten ajan. Ja mahtavalla tatsilla paksukielinen nytkin soi. Tämä loistava basisti on nuoremman polven jazzmuusikoiden pianisti Joel ja basisti Heikko Remmelin isä.  

Tanel Ruben

Rumpali Taneli Ruben (s. 1970) on myös eestiläisen jazzin suuria nimiä. Hän on opiskellut aikoinaan Eeestin lisäksi useita vuosia Ruotsissa. Jazzin lisäksi hän on työskennellyt myös monien populaarimusiikin huippujen kanssa. Ja kaikki tämä näkyi ja kuului iloisen kannukeisarin työskentelystä. 

Flyygelin ja koskettimien takana istui nuoremman polven Raun Juurikas (s.1982) ja kitaravieraana kokenut konkari,  kuusikielisenmestari Ain Agan (s. 1959), joka soitti konsertissa myös uutta nauhatonta kitaraansa. Tyyliniekka ja taituri parhaasta päästä. 

Nuorempaa eestiläista osaamista esitteli saksofonisti Lauri Kadalipp, joka tyylitteli hienosti yhdessä Tafenaun kanssa. Ja heiidän maukkaan soitannon jälkeen vieraili lavalla ”peukalotaiteilija”, funkin parista tuttu basisti Raul Vaigla (s. 1962). Tämä ulkomaillakin aikoinaan huomiota saanut funkkaaja soitti tömäkän peukkurytmittelyn lisäksi herkemmän kauniin kappaleen.  

Laulusolisteista ensimmäisenä esiintyi Liisi Koikson (s.1983), jonka maukkaasti sovitettu Secret Love sai nostalgiaveret sykkimään. Toinen laulusolisti Marianne Leibur edusti nuorempaa eestiläistä lauluosaamista. 

Mukavasti koostettu ja erinomaisen hienosti soitettu kokonaisuus, jossa muisteltiin ensimmäistä Jazzkaarea. Kuulijat vaativavielä enemmänkin, mutta konsertin aikataulu ei sallinut enää encorea… 

 

Jazzkaar 1990 Rewrite
Raivo Tafenau Festivaliansamble & solistid   
Sunnuntai 28.4.2019 kello 15.00
Vabalava

 

Takaisin
Translate »