Jazzkaar juhlii 30-vuotista taivaltaan

Kuvat: Jouko Kirstilä

21.04.2019 13:28


Jazzkaar 2019 ohjelmisto

Tallinna 21.4.2019

Ensimmäinen kansainvälinen Jazzkaar -festivaali pidettiin Tallinnassa vuonna 1990. Tänä vuonna pitkäperjantaina 19.4. käynnistynyt Baltian maiden suurin vuosittainen jazzfestivaali on siis järjestyksessään kolmaskymmenes.

Jazzkaar -nimen välityksellä jazzia tuodaan Virossa esille ympärivuotisella toiminnalla, mikä tavallaan huipentuu huhtikuun lopulla pidettävään kahden viikonlopun yli kestävään festivaaliin. On joulujazzia, syys- ja talvijazzia, mutta on myös erillisiä konserttisarjoja, joita pidetään maan eri puolilla konserttisaleissa ja kirkoissa.

Punane Majan ja festivaalitoimiston sisäänkäynti.

Menneiden vuosien varrella keväisellä festivaalilla on esiintynyt yli 3000 ulkomaista artistia 60 eri maasta. Kuuluisimpia tästä isosta joukosta voisi mainita Chick Corea, Dianne Reeves, Bill Frisell, Gregory Porter ja Pat Metheny sekä monikertaiset Tallinnan kävijät Charles Lloyd ja Jan Garbarek.

Aikaisemmin Jazzkaaressa vierailleista tähdistä paikalla on Bobby McFerrin, joka tuntuu olevan vetovoimainen tänäkin vuonna, kun hänen konserttinsa (Aleksalia -konserttitalossa 26.4.) myyntiin hyvin nopeasti loppuun.

Toinen vetovoimainen tähti on festivaalin viimeisenä päivänä esiintyvä maailmanluokan kitaristi John Scofield.

Kymmenen päivää kestävä juhlavuoden festivaalitapahtuma tuo paikalla tietenkin myös käytännössä kaikki tunnetuimmat paikalliset jazztaiteen huippuedustajat. Viimeisen kymmenen vuoden varrella vahvasti jazzin saralla kyntensä näyttänyt, mahtavan monipuolinen äänenkäyttäjä Kadri Voorand, intoutuu aina huippusuorituksiin eikä varmasti tälläkään viikolla jätä ketään kylmäksi esityksillään.

Ensimmäisillä festivaaleilla mukana ollut saksofonisti Raivo Tafenau tuo festivaalin viimeisenä päivänä 28.4. lavalle eestiläisen “Jazzkaar 1990 rewrite” Festival Ensemblen, missä soittaa lukuisia joukko paikallisia solisteja, kontrabasisti Taavo Remmel ja rumpali Tanel Ruben sekä samaa sukupolvea edustavat basisti Raul Vaigla ja kitaristi Ain Agan. Nuorempaa nousevaa muusikkopolvea tässä kokoonpanossa edustavat laulajat Marianne Leibur ja Liisi Koikson sekä kosketinsoittaja Raun Juurikas. Pianisti Joel Remmelin johtama Trio on noussut 2010-luvulla räväkästi Eestin jazzin kärkinimiin.

Festivaalin keskuspaikka on keskustasta katsoen Rautatieaseman takana Telliskiven ”Creative City” -kaupunginosassa. Sieltä löytyvät nykyään festivaalin keskeisimmät konserttisalit Punane Maja ja Vaba Lava. Molemmat sijaitsevat käytännössä samassa rakennuskompleksissa.

Jazzkaar -festivaali tarjoaa koko viikon aikana myös esityksiä eri puolilla kaupunkia kahviloissa, kouluissa, lentokentällä, virallisissa yhteisökeskuksissa sekä ulkotiloissa mm. kauppakeskuksien edustoilla. Ilmaiskonsertteja on tarjolla lähes 40.

Kaikesta tästä tarjonnasta voi hakea lähempää tietoa Jazzkaaren applikaatiosta tai sivustolta. Suomestakin ehtii vielä viikon aikana piipahtaa Suomenlahden eteläpuolella aistimaan Festivaalin ja Telliskiven erikoisen kulttuuriympäristön tunnelmaa.

Viron musiikkiteollisuus on valinnut Jazzkaaren ”Viron parhaaksi musiikkifestivaaliksi”. Festivaali on saanut myös kansainvälistä tunnustusta, kun European Festivals Association (EFFE) palkitsi sen laatumerkillä. Viime vuonna Jazzkaarin konserteissa laskettiin käyneen 26 000 ihmistä, kun kaikki organisaation järjestämät konserttikokonaisuudet lasketaan yhteen.

Tallinn Jazzkaar Festival 19.4.-28.4.2019

Takaisin
Translate »