Jazzkaaren pikkupaloja

Kuvat: Soili Vauhkonen - Osku Rajala

04.05.2019 15:33


Jazzkaaren johtaja Anne Erm kädessään Estonian Jazz Awards voittajille luovutettava Tiiu Kirsipuun suunnittelema palkinto

Tämänvuotiset  Estonian Jazz Awards -palkinnot jaettiin torstaina 25.4. Vabalavalla juuri ennen Joshua Redmanin konserttin alkua. Palkinnot jaettiin nyt 13. kertaa ja tapahtumaa sponsoroi Festival Jazzkaar ja Estonian Jazz Union.

Palkitut yhteispotretissa

Vuoden Jazzmuusikkona palkittiin 3.500 eurolla saksofonisti, luennoitsija ja säveltäjä Raul Sööt. Hän on on yksi Eestin parhaista säveltäjistä, jotka kirjoittavat sävellyksiä suurille yhtyeille. Hän on luonut musiikkia Deeper Soundille, Viron Radio Big Bandille, Estonian Dream Big Bandille, EBU Jazz Orchestralle ja monille muille kollektiiveille. Raul Söötin sävellys, joka on kirjoitettu yhteistyössä Andres Paalin kanssa, esiteltiin Viron tasavallan 100-vuotisjuhlille omistetussa ”9 Anthem Freedom” -konsertissa.

Young Jazz Talent -palkinnon sai laulaja, säveltäjä ja sovittaja Karmen Rõivassepp. Vuoden jazz-promoottoripalkinnon voitti Raadio Tallinn ja Maian Kärmas. Vuoden jazzyhtye JT Conception sai 1000 palikinnon ja vuoden jazzsäveltäjä Maria Faust sai 2000 euron palkinnon.  

Jazz-palkintojen tavoitteena on tunnistaa aktiivisimmat, ammattimaiset ja luovimmat eestiläiset jazzmuusikot viimeisten kolmen vuoden ajalta. Jazz-palkintoa ehdotettiin yli 60 ehdokkaalle. Tuomariston ehdokkaiden lisäksi yleisö pystyi antamaan äänensä myös Eesti Päevalehtin verkkosivuilla.

Kotikonsertti Tartumaanteella

Anne Kaneelinan kotikonsertin tunnelmaa

Jazzkaaren ohjelmistoon oman lisänsä tuovat  kotikonsertit, joissa esiintyjät ja yleisö ovat hyvinkin läsnä. Keskiviikkoiltana 24.4. Tartumaantiellä Helenin viihtyisässä isossa olohuoneessa esiintyivät laulaja-laululuntekijä Anna Kaneelina, basisti Peedu Kass ja pianisti Joel-Rasmus Remmel. 

Anna Kaneelinalta on ilmestynyt alkuvuodesta nimeään kantava levy, jonka rakkaudesta ja muutoksesta kertovia kappaleita konsertissa esitettiin. Esiintyjänä Anna Kaneelinan olemus ja tulkinta ovat sopusoinnussa, herkkä ja samalla intensiivinen laulaminen yhdistyi fyysiseen tulkintaan, mikä sai tarinat tuntumaan koetuilta. 

Soittajat olivat jo aiemminkin erinomaisiksi tunnustettuja, joten noin kolmekymmenpäinen yleisö ei voinut olla kuin tyytyväinen illan musiikkielämykseen. Teetarjoilu ja kiltti kotikoira toivat lisäbonuksen antoisaan iltaan.

Soivan maton salaisuus

– Täsä seison ja jazz soi, totesi Porin mies

Jazzkaaren tavaramerkkejä ovat myös ympäri kaupunkia levittäytyvät konsertit. Yksi torstaina 25.4. vastaantulleista konserteista oli hauska ja hienosti ideoitu musisointi hetki Jaanikirkon (Pyhän Johanneksen kirkko) takaisen puiston kävelytiellä. Sinne oli levitetty matto tien ylitse ja kaksi nuorta jazzinsoittajaa seisoi maton kummassakin päässä soittimineen.

 Kun joku käveli maton ylitse tai kosketti sitä jalallaan, niin jazz alkoi soimaan. Jos jäi seisomaan matolle pitemmäksi aikaa, niin musiikki jatkui, kunnes matolla ei ollut ketään. 

Erittäin mainio ja piristävä jazzpala. Tosin osa kulkijoista kummaksui mattoa ja soittajia kulkien ruohiston kautta sen ohitse. No, se lisäsi vain jazzillista tilannekomiikkaa… 

Itse soitto ei ollut komiikkaa, vaan täyttä tavaraa. Se toimi myös ajallisesti kuin sveitsiläinen kello matolle astumisten myötä. Myös polkupyöräilijoillä se toimi moitteetta. . 

On metsän siimeksessä

Vas. Annie Murnigham New Yorkista, Adam Huang Pekingistä, Arvo Pärt, Soili Vauhkonen ja Roel Vanhoeck Brysselistä

Keskiviikkona 24.4. tarjottiin median edustajille myös mahdollisuus vierailla Laulasmaalla (n. 35 km Tallinnasta) kuuluisan eestiläisen säveltäjä Arvo Pärtin upeassa keskuksessa. Muutaman sadan metrin metsäpolun päässä parkkipaikalta avautui eteen arkkitehtuurisesti erikoinen ja ainutlaatuinen rakennuskompleksi, joka sopii Arvo Pärtin luovaan asenteeseen ja on avoinna kaikille musiikista kiinnostuneille.

Tämän lokakuussa 2018 avatun lasista, puusta ja betonista rakennetun keskuksen tavoitteena on säilyttää ja tutkia säveltäjän perinnettä hänen kotimaassaan Eestissä ja äidinkielisessä ympäristössä. Rakennuksessa on henkilöarkisto, kirjasto, 150-paikkainen konserttisali, näyttelyalue, videohuone ja luokkahuoneet. Konserttisalissa järjestetään mestarikursseja,  korkeatasoisia konsertteja sekä konferensseja.

Opastetetulla kierroksella oli hieno mahdollisuus mm. tutustua Arvo Pärtiin käsikirjoituksiin tai kuunnella musiikkia. Mielenkiintoinen parituntinen visiitti avasi mukanaolleille täydellisen henkilökuvan Pärtista ja hänen elämästään. Sen vaikeuksista ja voitoista.   

Eestiläinen Arvo Pärt  (s. 11.9.1935)on aikamme merkittävimpiin luettu säveltäjä. Pärt tunnetaan keskiaikaisista musiikkivaikutteistaan sekä niin sanotun kulkustyylin (tintinnabuli) sävellystekniikastaan. Pärtin persoonalliset, tunteisiin vetoavat teemat ovat myös kiehtoneet elokuvantekijöitä kautta maailman. Hänen musiikkiaan onkin käytetty sadoissa elokuvissa. 

Takaisin
Translate »