Kylmästä pohjoisesta kylmään etelään

Kuvat: Osku Rajala

26.05.2019 13:26


Joakim Berghäll Triality

Kerava Jazzin lauantain 25.5. aloitti iltapäivän lopulla saksofonisi Joakim Berghällin Triality, joka jatkoi kylmää ”kyytiään” Arctisilta alueilta Antarcticin maisemiin. Siis pallon toiselle napa-alueelle. 

Kyseessä oli viimeinen konsertti yhtyeen The Arctic -kiertueelta, jossa se soitti samannimisen levyn kappaleita. Keravan soittolista pohjautui kuitenkin juuri äänitetyn The Antarctic -levyn materiaaleihin. Ensi konserttina.

Tästä se alkaa, tikku, mies ja kitara

Yhtye yhdisteli edelleen vapaasti virtaavaa, mutta vahvan melodista improvisaatioilmaisuaan monitahokkaan tehokkaana. Ääretön hiljaisuus ja  paukkupakkasten kuiva raksahtelu. Lumikenttien sokaiseva valkeus ja lisäkinoksia kasvattavat rajut lumimyrskyt. Ihmispolon pienuus tuolla valtavan kirkkauden että pimeyden ikiroutaisessa valtakunnassa. Siellä, missä ihmiskunnan saastesokeus nyt järsii aluetta pohjoisen tapaan pienemmäksi ja pienemmäksi. 

Kuinaka meidän käy? Hukummeko näiden pallon napojen sulamisesta syntyviin vesimassoihin… hukkuuko ko maallinen toiminta ekosysteemin luhistumiseen? Kuinka käy planeetallemme tulevaisuudessa?

Kysymyksiä, kysymyksiä ja kysymyksiä… 

Berghäll kumppaneineen, pianisti Kari Ikonen sekä kitaristi Kalle Kalima, loivat monimuotoisen sävelmaton, joka oli yhtälailla kysymys kuin vastauskin. 

Alkuun lähdettiin Kaliman hinkatessa kitarankieliä jollain puikolla. Messiaaninen äänimaailma kasvoi sormittelun myötä. Kaliman kahden erilaisen  kitaran kuvioinnit sooloina että Artarcticmaisina komppeina ja äänimaailmoina veivät kuulijat kauas Keravalta.

Berghällin baritoni loi tummaa mörinäänsä etta tuomiopäivän kumua, ilmentäen välillä toki Artarcticsen positiivia näkymiä. Väliin hän polvistui läppärinsä ääreen luoden lisäelementtejä kokonaisuuteen. 

Kari ikonen oli yhtyeen efektimestari ja samalla myös ison pianon soittaja. Flyygelin ääressä hän eläytyi hienosti soittonsa ja vyörytti muhkeaa mustavalkeea tunnetta kokonaisuuteen. Välliin myös pikantteja herkempiä kilkutteluja. Koskettimilla. Väliin konehuoneesta.

Ikosen luoma efektimaailma oli herkullista kuunneltavaa. Nappuloiden takaa löytyi pakkasta, tuiskua, aurinkoa, elämää… Myös murtuvaa jäätä ja tuhoutuvaa etelän mannerta… häviävänä draamana maailmankaikkeudessa.

Konserttiokonaisuus jatkoi oivasti pohjoisten napaseutujen The Arctic -levyn musiikkiantia. Nyt vain olosuhteet ja elämänkirjo muuttuivat totaalisesti homo sapiensin kohdalla. Mielenkiintoista ja hyvin musisoinnissa esiintuotua. Sivilisaatio oli jossain kaukaisuudessa… 

Herättikö tämä monitahokas, hienosti soitettu avantgardistisen vapaailmaisu sitten tuntoja? Kyllä se herätti. Se sai aivolohkot työskentelemään musiikkinautinnon myötä. Eläytymään soiton mukana kauas Antarcticsen avariin lakeuksiin. 

Toisaalta sen mahdollisen tuhoutumisen myötä  aiheutuviin vedennousuun ja tulviin. Liekö Kerava Jazzkaan voisi soida enää nykyisella paikallaan, vaan paikalla loiskuisi laajentunut Suomenlahti. 

Kaikenkaikkisesti hieno avaus jazzien lauantaille. Kiitos ja kumarrus yhtyeelle ja sen ammattitaitaitoiselle, mutta sielukkaalle esitykselle. 

Kerava Jazz lauantaina 25.5. klo 16.00
Joakim Berhäll Triality

  

Takaisin
Translate »