Marius Neset toi April Jazziin puolentoista tunnin järkäleen

Kuvat: Ari-Heikki Vikman

26.04.2019 16:48


Marius Neset ja Tapiola Sinfonietta Viaductia toteuttamassa

Ansiokkaasti Coltrane-Garbarek-akselin viitoittamalla linjalla jatkava norjalainen saksofonisti Marius Neset on pikkuyhtyemusiikin lisäksi säveltänyt myös sinfonisille kokoonpanoilla. Tällainen teos kuultiin April Jazzin konsertissa, jossa hänen kvintettinsä kanssa soitti Tapiola Sinfonietta.

Tapiolasalissa esitetty Viaduct on Kongsbergin jazzfestivalin tilausteos, joka esitettiin ensimmäisen kerran viime vuonna. Tuolloin Nesetin yhtyeen kanssa soitti London Sinfonietta, jonka kanssa Neset on aiemminkin tehnyt yhteistyötä.

Viaduct oli pituudeltaan melkoinen järkäle, sillä sen kesto on puolitoista tuntia. Tosin tuohon mahtui kirjoitettujen osuuksien lisäksi myös Nesetin ja hänen monikansallisen kvintettinsä muusikoiden pääosin rubato-henkisiä sooloja.

Pitkä teos on aineksiltaan hyvinkin kirjava. Mukana oli kirskuvien staccato-kuvioisten dissonanssiosuuksien toisena ääripäänä lyyrisempiä jaksoja, joita voisi luonnehtia jopa pastoraaliseksi maisemamaalailuksi. Teoksen hahmottumista tosin hieman haittasi tietynlainen levottomuus erilaisten elementtien vaihdellessa jatkuvasti, vaikkakin Neset lomittikin näistä aineksista hyvin etenevää jatkumoa.

Teoksen hahmottamista haittasi myös varsinkin alkupuolella kvintetin ja Jukka Iisakkilan johtaman Tapiola Sinfoniettan puutteellinen balanssi, sillä kohtuullisen vahvasti vahvistettu yhtye peitti paikoin orkesterin ainakin salin etuosassa istuvilta. Tuntui hieman hassulta katsella kiivaasti jousia sahaavia viulisteja ilman että heidän soitostaan kuului mitään. Teoksen edetessä balanssi tosin jo parani.

Viaductia voisi luonnehtia myös konsertoksi saksofonille ja orkesterille, sillä tenoria ja sopraanoa soittanut Neset itse oli esillä lähes koko teoksen ajan lukuunottamatta vibrafonia ja marimbaa soittaneen Jim Hartin, pianisti Ivo Heamen ja basisti Conor Chaplinin soolo-osuuksia lukuunottamatta. Hienosti Neset myös tonttinsa hoiti. Varsinkin tenoristina suhteellisen nuoresta iästään (34 vuotta) huolimatta hän on jo vahvasti auktoritäärisen otteen omaava soittaja.

April Jazz 25.4. Tapiola-sali. Marius Neset, tenori- ja sopraanosaksofoni, Jim Hart, marimba ja vibrafoni, Ivo Heame, piano, Conor Chaplin, basso, ja Anton Eger, rummut. Tapiola Sinfonietta johtajanaan Jukka Iisakkila.

Takaisin
Translate »