Pori Jazz 2019 käynnistyi Kirjurin Jazzpuistossa

Kuvat: Olli Sulin

13.07.2019 05:36


Pori Jazz 2019 käynnistyi Kirjurinluodolla.

Tämänvuotisen Pori Jazz -festivaalin Kirjurinluodon Jazzpuisto avattiin eilen perjantaina ja ensimmäiset ilmaiskonsertit kuultiin viime vuoden Puistolavan kohdille pystytetyssä Poriljonki -teltan lavalla. Välttämättä ei oikeastaan voida puhua teltasta, ehkä mieluummin paviljonki rakenteesta, missä on läpinäkyvä kattorakenne ja osittain avoinna olevat seinät. Näyttävän näköinen rakennelma joka tapauksessa.

Hyvässä muistissa on vielä viime vuonna julkisuudessa käydyt keskustelut entisen Etelärannan Jazzkadun siirtämisestä Kirjurinluodon puolelle. Aika kärjekästä kritiikkiä esitettiin lehtien tekstaripalstoilla ja sosiaalisessa mediassa.

Ilmaiskonserttilava Poriljonki on katettu, mutta muuten avoin tila.

Osasta vastustusviesteistä paistoi suoraan läpi, että ihmiset olivat ottaneet asiaan kantaa pelkästään ”peesaamalla” muitten mielipiteitä ilman minkäänlaista asiantuntemusta tai tietoa mistä on kysymys.

Sen verran harhaisia mielenilmaisuja sai lukea, että mieleeni tuli olivatko asianomaiset kirjoittajat koskaan vuosien varrella edes käyneet Jazzkadulla.

Kun Jazzkadun ilmaisesiintymislava aikanaan viitisen vuotta sitten siirrettiin Raatihuoneen mäestä Jazzkadun ”lakuputkeen”, markkina-alueen sisälle, totesin pian tämän jälkeen, jollei muutosta tähän ratkaisuun tule, niin lopetan käymisen konserteissa näiltä osin siihen. Meno musiikin ehdoin oli muuttunut pelkäksi markkinahumuksi ja ”varjomusiikin” esittämiseksi ”juottoloissa”.

Informaatiopylväitä on alueella useammassa kohtaa.

Muutos oli mielestäni ihan tarpeen. En osaa sanoa, mikä merkitys tällä sitten on ollut taloudellisessa mielessä, mikä tietenkin on järjestäjien kannalta elintärkeä kysymys.

Näin toimittajan roolista asiaa katsoen muutoksella oli suuri merkitys, sillä nyt pystyi kolmen pääkonserttipäivän aikana nopeasti siirtymään myös ilmaistarjonnan puolelle kuuntelemaan suomalaista jazzia muun konserttitarjonnan ohessa. Tätä ei Etelärannan osalta ollut ajallisesti mahdollista toteuttaa.

Ainoa puute viime vuodelta oli älytön ruuhka Taavin sillan tuntumassa, kun ilmeisesti kaikki sisääntulijat kuvittelivat, että ainoa sisäänpääsy alueelle olisi Kesäravintolan portilla. Tämä korostui erityisesti kolmena päivänä torstaista lauantaille.

 

Ruokailupisteet ovat pääkäytävän oikealla puolella.

Kesäravintolalle varattu alue on K-18 anniskelualuetta klo 21.00 jälkeen, joten sekin ruuhkautti lisää tarkastuksien vuoksi. Ainakin paikkakuntalaisten pitäisi tietää, että Raumansillan kautta pääsee alueelle ilman ruuhkassa jonottamista ja sieltä saattaa jopa kävellen päästä nopeammin alueelle, jos ei nimenomaan ole tarve siirtyä suoraan ravintolan tiskille.

Sisäänpääsyn osalta Jazzpuiston alueelle onkin nyt tehty muutos ja sisäänkäyntiä on siirretty uimarannan suuntaista käytävää pitkin noin 100 m eteenpäin kahteen eri kohtaan, joten uskoisin niiden nyt olevan paljon järkevämmässä paikassa. Anniskelualueelle pääsee siten vain alueen sisältä käsin.

 

Poriljonki on merkattu isolla banderollilla.

Valitteluja oli viime vuoden järjestelyjen osalta mm. siitä, etteivät paikalle tulleet löytäneet kaikkia palvelujen tarjoajia. Tälle vuodelle on luvattu parannuksia opasteiden osalta ja esim. ruokailupaikat on keskitetty omalle alueelle muista markkinakojuista erilleen.

Nyt, kun alueella on tullut käytyä, niin järjestys näyttäisi olevan likimain samansuuntainen aikaisempaan pienin muutoksin. Opasteita näytti olevan mielestäni ihan riittävästi. Jazzkauppa oli siirretty Kesäravintolan nurkalta Lokkilavan suuntaan lähtevän käytävän ensimmäisen risteävän käytävän oikealle puolelle Jazzpuiston ja Lokkilavan alueen rajoittavan aitauksen viereen ja ruokapisteet ovat pääasiassa saman risteyksen oikealla puolella.  Infraa on myös parannettu viemällä osa sähkökaapeloinneista ja vesiletkustoista maan alle, mikä on parantanut ainakin osittain kulkureittien käyttömukavuutta.

Poriljonki on pyhitetty ilmaiskonserteille, suurin osa näistä konserteista soitetaan tässä katetussa rakennelmassa, mikä sekin on aika hyvä parannus viihtyvyyteen varsinkin sateisella ilmalla. Ilmatieteenlaitoksen sääennusteen mukaan ensi viikolla näyttäisi ainakin tiistaille aamupäivän aikana saatavan sadetta ja lauantaina valitettavasti yhtenäiset sateet sattuisivat juuri pahimpaan aikaan iltapäivälle ja iltaan. Mene ja tiedä miten ennusteet pitävät paikkansa, mutta syytä on ottaa sadevarusteita ainakin mukaan.

Lokkilavalla ei ole viime vuoden tapaan ilmaiskonsertteja joka päivä, vaan ainoastaan kolmen päivän (ma-ke) Kids -jazzit ja keskiviikkona kaksi konserttia, joista toinen on suurelle yleisölle tarkoitettu Ylen suorana Areenan kautta lähettämä Samuli Edelmann & Orkestra Suora Lähetys -konsertti.

Näin ensi kokemuksena omasta mielestäni alue tuntui olevan päällisin puolin toimiva kokonaisuus.

Pori Jazz 2019, Kirjurinluodon konserttipuisto
perjantai 12.7.2019 – lauantai 20.7.2019

Takaisin
Translate »