Rauhallisempaa kuubalaista

Kuvat: Osku Rajala

10.11.2019 12:23


Omar Sosa Trio

Varsin yleisesti ihmiset mieltävät yhteen musiikin rytmit ja vauhdin kuubalaiseen musiikkiin. Mielellään vielä niin, että asialla on iso bändi (conjunto), jossa on useampia lyömäsoittajia sekä korkealta ja kovaa soittava brassi. Se on kuitenkin vain yksi puoli Kuuban monisävytteistä musiikkia.

Omar Sosa

Yksi kuubalaisen musiikin tämän hetken suurimmista maailman nimistä, Omar Sosa, osoittti että kuubalainen musiikki on paljon muutakin kuin vain riehakasta rytmikarkeloa. Melko pitkään saatiin nimittäin odottaa vauhdikkaampaa vaihdetta trion soitossa. Ohjelmiston suuri osa koostui nimittäin rauhallisista, joskus jopa melankolisista lauluista.

Sosa on löytänyt kerrassaan erinomaisen tulkin näille sävellyksilleen: Yilian Canizares. Hän on suuri laulaja ja ennen kaikkea suuri tulkitsija. Hänen väkevät tulkintansa surullisilta kuulostavilta tarinoilta olivat koskettavia (niiden sanoitukset olisivat olleet ilo tietää). Canizaresilla on perusteiltaan pehmeä ja lämminhenkinen ääni. Tarvittaessa myös äänialaa sekävolyymitasoa löytyy kiitettävästi.

Gustavo Ovalles

Omar Sosa tuntui kaikin puolin olevan hyvällä päälläja suorastaan innostunut koko konsertin ajan. Ensimmäinen ’perusnopea’kuubalaisbiisi, jossa Gustavo Ovalles vastoin yleisiä tapojaan soitti perusrumpusettiä, innosti Sosan nousemaan pianotuoliltaan. Sitten tarjoiltiin Canizaresin ja Sosan yhteinen tanssinumero.

Vaikka ohjelmisto pitkälti koostui siis maltillisista ja hitaista kappaleista, oli niissä aina selkeästi havaittavaa kuubalaista sykettäja rikasta monivivahteista rytmiikkaa. Sekä lauluissa (sanoitukset, oletettavasti) että musiikissa oli tuntuvasti muitakin karibialaisia / latinalaisia sävyjä. Latinalaisuus heijastui jopa Eurooppaan asti, sillä joissakin lauluissa oli aivan fado-fiilistä. Myös andalusialaisia vivahteita vilahteli siellä täällä.

Yilian Canizares

Omar Sosan pianosoolot olivat kokonaisuuden mukaisia ja sävyisiä. Mitään konekiväärimäistä räiskettä hurjissa tempoissa ei nähty. Onneksi! Euroopassa tätänykyä lupaavaa soolouraansa kehittelevä Yilian Canizare osoittautui soolojensa perusteella myös ihan luokikkaaksi viulistiksi. Mutta ennen kaikkea hän on laulajana kerrassaan mahtava tulkitsija.

Osansa illan monista hyvistä hetkistä tarjosi myös ryhmän kolmas jäsen, lyömäsoittaja Gustavo Ovalles. Hänelläjos kenelläon syke hallussa. Hän pystyi taikomaan sykähdyttäviä latinalaisia, koko ajan myös vahvalla Kuuba-aksentilla höystettyjä rytmejä sekä maltillisiin että vauhdikkaampiin sävellyksiin. Monesti hän oli pienilläkin nyansseillaan lähellä varastaa koko show’n.

Tämä mies saisi halolla halkopinoa hakatessaankin kuubalaista svengiäja rytmin riemua esiin. Pakkahuoneen yleisö ei päässyt näkemään tällaista, mutta esimerkiksi hänen komppauksensa / soolonsa pelkillä marakasseilla oli häkellyttävän nautittavaa kuunneltavaa.

 

Tampere Jazz Happening 2019, Tullikamarin Pakkahuone 02.11.2019

Omar Sosa & Yilian Canizares  

Omar Sosa: piano ja koskettimet, Yilian Canizares: laulu ja viulu, Gustavo Ovalles: lyömäsoittimet.

Takaisin
Translate »