Sitä saa mitä tilaa – hauskaa mellastelua

Kuvat: Olli Sulin

14.07.2019 11:58


Bad Ass Brass Band kehitteli yleisöön uponneen musiikkikeitoksen.

Noin kymmenen vuotta toimineen 11 soittajan yhteenliittymä The Bad Ass Brass Band on suomalainen, lavalla liekkiin leimahtava, vetovoimainen ja iskukykyinen torvisoittokunta, minkä vaskitorvet ovat vahvasti tötteröllä New Orleansin monien Brass Bandien hengessä. Louisianan rämemailla mustien keskuudessa syntynyt perinnejazz elää ja voi hyvin synnyinseudullaan. Siellä sitä saattaa kuulla lähes päivittäin monien orkestereiden toimesta, mutta muualla tätä torvisoittoa kuitenkin kuulee harvemmin. Katu-uskottavaa marssimusiikkia hauskan ironisesti ja välillä jopa anarkistisen punkkaavasti soittava The Bad Ass Brass Band on hyvin tervetullut kokoonpano tähän joukkoon.

Yhtye kävi esittäytymässä jo avajaispäivän aikana Kirjurin Jazzpuiston käytävillä jazzkansaa viihdyttämässä.

Yhtye poikkeaa alkuperäisestä NO -vaskimusiikkikaavasta siinä, että se on ottanut kotimaisen aspektin hyvin vahvasti mukaan esityksissään yhdistellen sitä vapaasti Balkanin musiikkiperinteen ja klezmer-musiikin kanssa. Niin, tosiaan katusoittoa tämä nimenomaan on, karnevaaleissa, hautajaissaattueissa tai kadunkulmassa esitettävää rehellistä kaiken kansan iloista musiikkia. Kansanlauluja ja aivan rehellistä humppaa yhdistellen on saatu aikaan hauskan jytäävää ja koko kansan mieleen painuvaa rallatusmusiikkia, jonkinlaista vaihtoehto musiikkia siis, koko kansan riemuksi.

Yhtyeen pääosissa ovat ensisijaisesti vaskipuhaltimet, trumpetit, saksofonit, pasuunat, baritonitorvi ja sausafoni. Torvien rintamaan on yhdistetty banjo, haitari, viulu ja rumpujen luomalla yhtenäisellä ”rytmipalikalla” höyste on vatkattu yhtenäiseksi katu-uskottavaksi mellasteluksi rahvaalle.

Torvet tuuttasivat ilmaan raastavan repäisevää ja ärhentelevän rosoista palavilla hiilillä liekitettyä sävelten sekamelskaa. Laulut huokuvat miehistä, entisten häjyjen aikaansaamaa, raavasta uhoa. ”Juoskaa, juoskaa, Ruoskaa, Ruoskaa, valtakunta, valtakunta……Herran syliin suljemme, Herran tähden kuljemme, uskomme on erheetön, tarkoitusperämme vilpitön, rakkaudella on rajansa, mutta uskomme on virheetön”. ”Huh hah hei taas Kosto Murheet Vei, epäonnen laitan kiertämään, käyn kostoon”. Jos ei mikään auta, niin ehkä ruoska ja kosto.

Oi Oi Oi tätä lopputulemaa, niin käy, jos laskussa ei olla tarkkana, virheistä kasvaa valtava Lasku. Näin saattaa joskus käydä laskujen kanssa. Jos on tilasta puutetta, niin Tuhkat Leijailee. Tai sitten ne viedään pesästä. Maailma se on kuin Silkkiä Vaan sylillisen tahtoisin kerrallaan…. hadl-lidl-lidl-lidl-linnallei….huomisen huolta ei minulla ei…. Yksinäinen Susi ei ole yksin, joka osa osaa olla osa kaikkeen, kaikki liittyy kaikkeen, elämä elää, eläköön elämä…. on nastaa.

Tähän malliin hommat hoidettiin lavalla hauskasti ilakoiden suupielet virneessä. Kyllä tällainen villi huumorilla täydennetty musiikillinen meininki virkistää päivän menoa taatusti. Kun siihen vielä lisätään ammattitaitoiset muusikot, jotka pystyvät tällaisen ilonpidon toteuttamaan, niin mikäs siinä on penkillä istua ja heittäytyä rennosti menoon mukaan.

Yhtye räksytti eteenpäin torvet tötteröllään, rennon räväkästi, kuin tuskaa tunteva, kiemurteleva rapu, kiehuvassa vedessä, hulluutta uhkuen, rytmiä ja pauketta aikaansaaden, jota kansa saattoi suu ammollaan ihmetellä ja ihastella. Nämä kaverit eivät turhia ujostelleet, välillä tuntuu siltä kuin kelvoton roskajoukkio olisi liikkeellä kännipäissään. Yhtyeen oma kuvauksen mukaan ”tämä orkesteri on poliisisoittokunnan vastakohta. Roskaväen rosvojoukkue, horjuva karavaani ja ketkuretkue, jonka torvet leiskuvat tulta ja testosteronia, ja laulu huokuu nousuhumalaista uhoa”.

Riehakas torvisoittokunta otti konsertin haltuun sellaisella räksyttelyllä ja ryntäilyllä, että heikkohermoista hirvitti. Harvakseen tällaista pääsee kokemaan elävässä tilanteessa ja juuri siinä tämä joukkio on parhaimmillaan. Kaikki aistit vain levälleen ja mukaan tähän renkutteluun. Poliiseilla on soittokuntansa, niin on armeijallakin ja kriminaalit kasaavat omaansa, mutta Bad Ass Brass Band valtaa kadut takaisin itselleen ja ottaa koko tilan haltuunsa, mikä tahansa se sitten onkaan, tällä kertaa se oli Poriljonki-teltta Porin Kirjurinluodolla. Tavoitteena oli saada yleisö mukaan raikulimaisesti hyppelehtimään ja siinä orkesteri onnistui. Lavan ääreen tunkeutunut yleisö tykkäsi……

Pori Jazz 2019 Kirjurinluoto, Poriljonki, lauantai 13.7.2019
16:30 The Bad Ass Brass Band:
Line-up: Antero Priha (trumpetti), Eero Savela (trumpetti), Hepa Halme (saksofoni), Erno Haukkala (sousafoni), Samppa Leino (tuuba), Janne Masalin (harmonikka, laulu), Petri Kautto (banjo), Ari Poutiainen (viulu), Sande Vettenranta (rummut), Marko Roininen (bassorumpu), Jarno T. Karjalainen (kapellimestari, laulu)

Takaisin
Translate »