Swingfestival i Dalsbruk

Kuvat: Martti Koljonen

10.07.2019 19:23


Marian Petrescu, Pekkis Sarmanto, Pepe Wilberg ja Heikki Sandren

Årets jazzfestival Baltic Jazz 2019 5-7 juli  ägnades till stor del åt swingmusik, vilket inte är vanligt nuförtiden. Men varför inte – det har förflutit nästan 70 år sedan swingmusiken var den förhärskande musikstilen. I Sverige, som stod utanför andra världskriget, var swingen dominerande från slutet av 1930-talet fram till mitten av 50-talet. För oss, som bodde i västra Finland, var den svenska radiostationen i Sundsvall väldigt viktig. Där kunde vi avlyssna dagsaktuell swingmusik, vilket inte var möjligt i det krigstida Finland.

Antti Sarpila, som fungerar som konstnärlig ledare i Baltic jazz, är inte heller obekant med swingen. Varför inte en swingbetonad festival?

Så blev det och en swingbetonad festival i Baltic jazz blev resultatet. Den regniga fredagen försökte på allt sätt förhindra planerna, men de genomfördes i alla fall med stort publikbortfall. I verkstan fick vi göra bekantskap med ett pianistpar, Stephanie Trick och Paulo Alderighi, som bjöd på klassiskt jazzpiano på ett skickligt och underhållande sätt.

Lördagen bjöd på sol och vackert väder och stämningen bland publiken på topp. I parken bjöd nya Rytmipojat på fantastisk musik, Minns någon ännu gruppen? Antti Sarpila med medmusikanter var på ett strålande spelhumör och drog ned den ena applådåskan efter den andra. Här lade man märke till Wade Mikkolas och Keith Halls fina komp. Keith Hall har lagt sig till med små eleganta och humoristiska detaljer i sitt komp. Vidare bjöd dansken Bjarke Falgren på  godbitar ur landsmannen Svend Asmussens repertoar. Strålande!  Pepe Willberg och Marian Petrescu trio bidrog också till den fina stämningen.

A Night in Harlem blev den strålande avslutningen på en toppendag i swingmusikens tecken. Rasu Blue – The Schwings Band från Litauen inledde nägot stelt men med spelglädje. Kvällens överraskning var i alla fall helsingforsstorbandet Reunion Big Band med sångtrion Fabulous Soul Sisters. Det var svängigt för hela slanten. Även i Finland kan man fortfarande få ett storband att svänga.

Great American Songbook inspirerade Antti Sarpila och framstående musiker i denna festival till en omväxlande avslutning. Igen var kompet med Hans Backenroth, bas och Keith Hall i form.

En fin jazzfestival var slut. Vi ses igen om ett år!

 

 

Takaisin
Translate »