Uutta modernia jazzia – Lithium

Kuvat: Olli Sulin

17.07.2019 12:14


Istumapaikat olivat täynnä Lithiumin keikan alettua.

Kun konkarit olivat saaneet settinsä päätökseen, saatoimme hetken käydä hengähtämässä ja virkistäytymässä kahvia ja kauramaitoa juoden. Sen jälkeen jazzanti jatkui Poriljongin lavalla ”alkuaineen” seurassa. Nimi Lithium viittaa tosiaan alkuaineeseen, mutta se on samalla monissa eurooppalaisissa jazz-projekteissa mukana olleen pianisti Alexi Tuomarilan johtama yhtye.

Alexi Tuomarila

Triona aloittanut Lithium on täydentynyt neljän lahjakkaan muusikon kvartetiksi, missä Alexin ohella soittavat basisti Joonas Tuuri ja rumpali Jonne Taavitsainen ja myöhemmin mukaan tullut portugalilainen kitaristi André Fernandes, jota Porin keikalla tuurasi Timo Kämäräinen.

Olen Tuomarilan soittoa sattumoisin päässyt kuuntelemaan useaan kertaan vuosien saatossa, mutta Lithiumia en ollut aikaisemmin livenä kuullut.

Etukäteen tallenteita kuullessa ei voinut olla toteamatta, että todellinen jazz elää tämänkin yhtyeen muodossa täyteläistä elämää riippumatta musiikin valtavirtojen jatkuvasta myllerryksestä.

Eilisessä konsertissa oli kuitenkin meno erilaista. Akustinen sävy oli poissa soiton käännyttyä hieman rockpitoisemmaksi sähköisten elementtien lisäännyttyä.

Osasyynä tähän varmaan vaikutti myös kitaristin vaihto. Kämäräinen on monen genren ammattilainen, mutta hänet tunnetaan enemmän rockpitoisemmista projekteista. Hänen kitarasoundinsa oli raaempaa kuin olin tottunut Fernandesin soitossa kuulemaan ja Taavitsainen lähti myös mukaan kovempaan iskutukseen rumpujen takana, jolloin kokonaispanos muuttui ajoittain yhtenäiseksi massamaiseksi puuroksi. Soitosta tuli enemmän rockfiilis ainakin itselleni.

Taavitsainen juonsi keikan, mutta en oikein päässyt perille kappaleista, koska vuonna 2017 ilmestyneeltä RED -debyyttialbumilta taisi olla mukana vain Tuomarilan sävellys Bruin Bay ja hänen sovittamana viimeisenä kuultu Dylan-klassikko The Times They Are A-Changin’. Jos oikein kuulin, niin Taavitsaisen oma aloituskappale Radio Beat ja samoin Joonas Tuurin To the Stars olivat uutta tuotantoa, mitkä tulevat työn alla olevalle kakkosalbumille, mikä julkaistaan myöhemmin.

Pori Jazz 2019, Kirjurinluoto, Poriljonki -lava, tiistai 16.7.2019
20:00 Lithium
(Alexi Tuomarila – piano, Timo Kämäräinen – kitara, Joonas Tuuri – kontrabasso, Jonne Taavitsainen – rummut)

Takaisin
Translate »