Wentus Blues Band vihdoinkin Puistobluesin pääkonsertissa

Kuvat: Timo Jansson

03.07.2019 20:16


Ventus Blues Band

Otsikko on aiheellinen, sillä onhan Puistoblueseja järjestetty jo yli neljänkymmenen vuoden ajan ja Wentus Blues Band puolestaan on pitänyt blueslippua korkealla jo yli 30 vuotta sekä Suomessa että Euroopassa ja nykyisin jopa Euroopan ulkopuolella. Tiet eivät ole jostain syystä kohdanneet aikasemmin, mutta nyt vahinko on korjattu. Ja jo oli aikakin.

Puolipilvinen kesäkuun viimeisen lauantain keskipäivä ei ole paras mahdollinen hetki aloittaa blues. Mutta Wentus BB ei aikaillut, vaan täräytti pääkonsertin käyntiin tasan kello 12. 

Juho Kinaret

Avausbiisi, I Feel Young Breaking Down vei ajatukset bändin menneisyyteen ja syyskuuhun 2006. Silloin Helsingin vanhassa oopperassa tapahtui ihmeitä.  Wentus Blues Band juhli siellä 20-vuotista taivaltaan bluesin parissa. Wentus oli saanut kahteen juhlakonserttiinsa mukaan useita aiempia soittokumppaneitaan. Lavalle kapusivat amerikkalaiset Lazy Lester, Eddie Kirkland, Louisiana Red, Kim Wilson, Omar Dykes ja Barrence Whitfield. Englannista  oli  matkustanut John Mayallin ja Rollareiden entinen kitaristi Mick Taylor ja Ruotsista Sven Zetterbeg, Clas Yngström ja Tore Berglund.

Nuo hienot juhlakonsertit taltioitiin, onneksi. YLE:kin on taltioinnin pari kertaa esittänyt ja siitä tehty DVD voi jostakin löytyä, vaikkapa läheisestä kirjastosta tai divareista. Traileri löytyy tästä (https://www.youtube.com/watch?v=ITCqsiMagVo ). 

Toinen biisi Moonshine eli tuo jenkkien keskenkäynyt viski palautti ajatukset nykyhetkeen ja konserttialueen ylipitkiin anniskelujonoihin.  Niiden jatkoksi ei tehnyt mieli liittyä, koska Wentuksen tarjoilu riitti vallan hyvin. Seuraavaksi esitetty balladi Hard Working Woman rauhoitti mielen sopivasti.

Canned Heathin Future Blues sai taas muistelemaan menneitä,etenkin  ihanaa 60-luvun loppua ja silloin tarjolla ollutta bluesia.  Kun seuraavaksi tuli Time Was ja sen jälkeen You gonna make me cry oli parasta palata nykyhetkeen ja nauttia bluesista, jota Wentus versioi elävästi.

Kymmenen vuotta sitten mukaan tulleesta Juho Kinaretista on kehittynyt mainio laulusolisti. Hänen tulkinnoistaan löytyi voimaa ja karheutta, mutta tarvittaessa myös herkkyyttä ja lämpöä. Kun tähän lisätään Niko Riipan monipuolinen, sävykäs kitarointi sekä täydellisesti toimiva rumpali Daniel Hjerppen ja basisti Robban Hagnäsin rytmisektio ja vielä Ville Riipan hammond, niin kokonaisuus oli mainio.

Niin, jos joku ihmetteli Pekka Gröhnin poissaoloa, niin todettakoon, että Pekka kiertää maata J. Karjalaisen kanssa. Ville Riippa korvasi hänet hienosti. 

Kinaret varoitteli liian pitkästä juhlimisesta välispiikissään, sillä Wentus oli itsekin edellisenä iltana esiintynyt Helsingissä Soryvillen terassilla ja joutunut yleisön vaatimuksesta vetämään aika pitkään. Kiitettävästi keikalta oli selvitty Vanhankylänniemeen.  Holmes Brothersin Stayed At the Party  soi kuitenkin pienenä varoituksena liian pitkään venyvästä juhlimisesta. Don´t let nobody drag your spirit down sisälsi toisen varoitusviestin, jonka yleisö otti ilman muuta onkeensa.Välillä laitettiin V8 -moottori käyntiin ja annettiin yleisölle Mean Green Machine biisissä ZZ Topin tyylistä kunnon jytkettä. 

Ylimääräisenä esitetty John Lee Hooker -vaikutteinen boogie  I Feel Young oli sitä ehtaa ja jopa parasta Wentusta ja hieno päätös konsertille. 

Robban Hagnäs

Uusi levy syyskuussa Duke Robillardin kanssa

Wentuksen voimahahmo Robban Hagnäs kertoi konsertin jälkeen, että yhtyeeltä on tulossa uusi levy  yhdessä legendaarisen kitaristi-laulajan Duke Robillardin kanssa. Levy julkaistaan syyskuussa ja se on äänitetty Lakewest Recording -studioilla Robillardin kotikaupungissa Rhode Islandissa. Kerrottakoon, että Wentus BB on esiintynyt useita kertoja Robillardin kanssa. Robillard vieraili kolme vuotta sitten bändin 30-vuotisjuhlissa Kokkolan Ventuksessa. Robillard tunnetaan bluesartistina ja Roomfull Of Bluesin perustamisesta. Hän on kuitenkin monipuolinen kitaristi ja vieraillut myös jatsin, lähinnä swingin parissa.  Niin ja onhan Robillard pistäytynyt Järvenpäässäkin. 

Herkkua on siis tulossa. Uusi levy jatkaa Wentus BB:n perinnettä, johon kuuluvat muun muassa yhteiset levyt Phil Guyn ja Dick Heckstall-Smithin kanssa, joita voi vielä hankkia vaikkapa yhtyeen kotisivujen kautta (https://www.wentusbluesband.com/product-category/discography/

Wentus Blues Band oli hyvä valinta pääkonsertin aloittajaksi ja hyviä olivat Wentuksen ohjelma ja esitys.

 

Puistobluesien pääkonsertti
Järvenpään Vanhankylänniemi 29.6.2019

Wentus Blues Band
Niko Riippa kitara, Robban Hagnäs basso, Juho Kinaret laulu , Ville Riippa koskettimet, Daniel Hjerppe rummut

 

Takaisin
Translate »