Elojazzien pääesiintyjä on Bo Kaspers Orkester

Kuvat:

24.03.2009 16:31


Viimeisimmän levynsä 8 Bo Kaspers Orkester on julkaissut vuonna 2008. Uudella albumillaan se on palannut takaisin tutulle jazzvaikutteiselle ja pehmeämmälle linjalle.

Ruf`s Blues Caravan – Fresh Blues Tour 2009 on Saksalaisen levy-yhtiö Ruf Recordsin järjestämä tämän päivän bluesin huippunimien maailmankiertue. Viidennen kiertuevuoden kunniaksi Blues Caravan esittelee kolme nuorta bluestähteä, suomalaisen Erja Lyytisen lisäksi maailman bluesareenoja kiertävät englantilaiset Oli Brown ja Joanne Shaw Taylor. Solistit nähdään lavalla illan aikana yhdessä ja erikseen.

Tapio Maunuvaaran johtaman Oulu All Star Big Bandin laulusolistina kuullaan Stefan Gunnarssonia, joka on ruotsalainen musiikillinen monilahjakkuus ja multi-instrumentalisti. Ruotsissa hänet tunnetaan parhaiten toisena joukkueenjohtajana Suomen Bumtsibumia vastaavassa ohjelmassa Så ska det låta. Omien sanojensa mukaan hänen menestyksensä perustuu siihen, että hän on soittanut miltei jokaisessa ruotsalaisessa pianobaarissa ja osaa siksi ulkoa tuhansien laulujen sanat ja melodian. Elojazzien konsertti koostuu Gunnarssonin omasta materiaalista.

Aittatorilla esiintyvän Dalindéon jazzvaikutteisia brasilialaisrytmejä sai suuri yleisö kuulla viime kesänä Pori Jazzien Kirjurinluodon areenalla Carlos Santanan lämppärinä. ”2000-luvun post-moderniin jazzmusiikkiin” – kuten säveltäjä Valtteri Pöyhönen itse musiikkiaan kuvailee – kuuluu ennen kaikkea vanhanhyvänajan jazzin tunnelma ja soundimaailma. Myös tanssittavuus on tärkeä aspekti, sillä olihan jazz alun perin oman aikansa tanssimusiikkia. Kokoonpano esittää vastustamattoman hyväntuulista instrumentaalimusiikkia, jossa on vaikutteita 60-luvun elokuvasävelmistä, Miles Davisin modaalisesta jazzista sekä modernista klubimusiikista. Lisäksi mukana on hyppysellinen brasilialaisia rytmejä.

Festivaali-alueen lavalla nähdään myös vibrafonitaituri Severi Pyysalo The Mokners yhtyeensä kanssa. Moknersin melodinen rytmi-iloittelu on vailla vertaansa, ja bändin käsissä omaleimaisiksi tulevaisuuden standardeiksi taipuvat niin omat kuin vieraatkin kappaleet. Lainasävellykset on poimittu laajalla skaalalla, mutta ehdottoman tinkimättömästi. Kokoonpanon omasta ohjelmistosta ovat vastuussa kaikki bändin jäsenet (Pyysalo-Hirvonen-Lehtonen).

Festivaalin Aittatorilla aloittaa neljästä nuoresta pohjoismaalaisesta jazzmuusikosta koostuva Tight Lines Quartet, jonka jäsenet viettävät kesän jazzin ja perhokalastuksen merkeissä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Kokoonpano soittaa keikkoja suurilla festivaaleilla, pienillä klubeilla ja arktisilla tuntureilla. Kvartetin mukana kiertää kuvausryhmä, jonka tarkoituksena on tehdä 5-10 jakson TV-dokumenttisarja kvartetin kesästä. Media ja katsojat voivat olla mukana ”kulissien takana”, seuraten videoita, kuvia ja blogeja kiertueen varrelta nettisivuilta.

Elojazzien festariklubit tarjoavat kaksi upeaa konserttia Radisson Sas hotellissa. Perjantain klubi-ilta toteutetaan yhteistyössä Oulunsalo Soi festivaalin kanssa. Lavalla nähdään islantilainen Jagúar, jonka kolmen puhaltimen ja tanakoiden bassolinjojen maustama funk ei jätä ketään kylmäksi. Alkuaikoina bändin ohjelmistossa oli paljon sen esikuvien kuten James Brownin, Kool and the Gangin ja Herbie Hancockin tuotantoa, mutta hyvin pian kokoonpano alkoi tehdä uutta materiaalia innoittajiensa hengessä. Jagúar on keikkaillut Pohjoismaiden lisäksi Keski-Euroopan, Englannin, ja USA:n maineikkaimmilla jazzfestivaaleilla ja -klubeilla. Se on myös päässyt muun muassa suuresti arvostamiensa James Brownin ja Maceo Parkerin lämppäribändiksi. Lauantai-illan klubilla kuullaan unohtumattomia euroviisuja iskevinä jazzversioina TV1:n legendaarisen kapellimestari-jazzpianisti-urkuri Olli Ahvenlahden johdolla. Suomen ykkösluokan jazzmuusikoista kootun kokoonpanon solistina on Tanssii tähtien kanssa -kilpailusta tuttu soultykki Johanna Försti ja euroviisukonkari Fredi.

Jumprun sekä Radisson SAS hotellin terasseilla nautitaan ilmaiskonserteista ja edellisten vuosien tapaan myös lapset pääsevät osallistumaan jatseihin Ainolan puistossa Risto Järvenpään ja kumppaneiden johdolla. Lastenjatsien liput tulevat myyntiin myöhemmin keväällä ja maksuttomien konserttien tiedot päivitetään nettisivuille huhtikuun loppuun mennessä.

Festivaalin lipunmyynti alkaa ke 25.3.2009.

Lisätietoja:

www.jazzandflyfishing.com

www.stefangunnarsson.com

www.oasbb.fi

www.bluescaravan.de

www.jaguar.is

www.dalindeo.com

www.bokaspers.com

www.olliahvenlahti.com

 

Takaisin
Translate »