Ilomantsin Blueberry Hill Jazz & Blues Festival  jo 10. kerran

Kuvat:

26.07.2018 22:45


Pianisti Aki Rissanen soittaa Ilomantsissa useissa kokoonpanoissa ja toimii samalla festivaalin taiteellisena neuvonantajana (© Eija Irene Hiltunen)

Ilomantsin intiimi Blueberry Hill Festival 3-5. päivä elokuuta on varmasti yksi Suomen miellyttävimmistä ja viihtyisimmistä festivaaleista. Tämä vuosi on Blueberry Hillin juhlavuosi, sillä festivaali järjestetään nyt 10. kerran. Tänä vuonna konsertit sijoittuvat Ilomantsin kirkonkylälle ja perinteiselle Maukkulan Mustikkamäelle, missä itse pääfestivaali tapahtuu.

Ilomantsin festivaalin voimakaksikko: Blueberry Hill Festival kannatusyhdistys ry:n hallituksen puhenjohtaja Kari Rissanen (vas.) ja sihteeri Arto Liimatta (© Eija Irene Hiltunen)

Festivaalia järjestävän organisaation Blueberry Hill Festival kannatusyhdistys ry:n hallitus on nelijäseninen: Puheenjohtaja Kari Rissasen ja sihteeri Arto Liimatan lisäksi siihen kuuluvat Mustikkamäen emäntä Anita Timonen ja muusikko Ari Lemmetyinen. Rissanen ja Timonen ovat olleet mukana festivaalin järjestämisessä alusta alkaen.

Tuo asiaansa uskova porukka on pitänyt Pohjois-Karjalan jazz- ja blueselämän lippua korkealla vuodesta toiseen ja todistanut sen, että kyllä Karjalastakin jazzit ja siniset sävelet kajahtavat. Heidän työnsä on ollut upea esimerkki siitä, miten tätä lähinnä pääkaupunkikeskeisen musiikkigenren ilosanomaa on tuotu aktiivisten musiikin ystävien toimesta syrjäisemmillekin seuduille. Vuodesta toiseen Blueberry Hill on tarjonnut yleisölleen tasokkaita Suomen jazz- ja bluestaivaan tähtiesiintyjiä.

Tänä vuonna festivaalil polkaistaan käyntiin perjantaina 3.8. Ilomantsin keskustassa Mendin baarin Rytmi-illassa, jossa esiintyvät Frim-Fram Duo feat. Maisteri T., joensuulainen rhythm and blues -yhtye The Ballroom Jump ja yli 40 vuotta viihde-alalla toiminut legendaarinen, helsinkiläinen Dj Bunuel.

Lauantaina 4.8. on sitten varsinainen BBHF 10 v. pääfestivaali, joka tapahtuu aikaisempien vuosien tapaan Ilomantsin Maukkulan kylän Mustikkamäen matkailuyrityksen tiloissa ja pihapiirissä, missä jazz ja blues soivat lauantain klo 16:sta lähtien aina sunnuntain aamuyölle asti. Mustikkamäen ilmapiiri on kokemisen arvoinen. Kun Pohjois-Karjalan vaarojen elokuinen ilta hämärtyy sametinpehmeäksi yöksi, jonka keskellä ei festivaalialueen ympäristöstä erotu muita valon pilkahduksia kuin tummalle taivaalle syttyvät hopeiset tähdet, on tunnelma ainutlaatuisen vaikuttava.

Teemu Viinikainen esiintyy sekä lauantai-iltana että sunnuntaina kirkossa (© Soili Vauhkonen)

Ennen kuin bluesin ja jazzin sävelet helähtävät esiintyjien soittimista, yleisö voi kuunnella tuulen suhinaa Mustikkamäkeä ympäröivien suurten metsien puiden oksissa tai lampaiden määkimistä alueen vieressä sijaitsevilla niityillä. Afroamerikkalaisten rytmien sulautuminen Pohjois-Karjalan vaarojen ikivanhaan, mystiseen ilmapiiriin saa aikaan tunnelman, jollaista tuskin löytyy muista festivaaleista. Pääfestivaalin sijoittaminen keskelle maaseutua on osoittaututunut loistavaksi ideaksi. Tuo syrjäinen sijainti in the middle of nowhere muodostaa ison osan tapahtuman vaikuttavasta tunnelmasta.

Mustikkamäellä toimii matkailualan yritys Maukkulan Mustikkamäki Oy, joka tarjoaa monenlaisia palveluja erilaisiin juhliin ja kokoontumisiin, joten ilman mukavuuksia ei Blueberry Hillinkään festariyleisön tarvitse olla. Tarjolla on maukasta ruokaa, A-oikeuksilla myytäviä juomia ja tarvittaessa kodikasta majoitusta. Tilaa löytyy myös telttamajoitukselle ja asuntovaunuille.

Tänä vuonna päätapahtuman esiintyjinä ovat keravalainen rock-, blues-, ja proge-vaikutteinen yhtye Wanha Suola, Billie Holidayn musiikkiin keskittyvä Eeppi Ursinin ja festivaalin taiteellisen neuvonantajan pianisti Aki Rissasen muodostama duo, Mikko Innasen Maakuntalaulu-uudistus -yhtye, jazzkitaristi Teemu Viinikaisen yhtye Teemu Viinikainen III, pääkaupunkiseudulta saapuva, leikkisää swingiä ja rouhean räävitöntä bluesia esittävä SoulSisters säestäjineen, bluesia sellolla taiteileva Elias Kahila ja ruotsalainen blueslaulaja-harpisti Bill Öhrström bändeineen sekä illan päättävä joensuulainen rhythm and blues -yhtye Sinner´s Soul.

Ruotsalainen blueslegenda, laulaja-harpisti Bill Öhrström, tuo festivaalille kansainvälistä väriä.

Hulvattoman festariyön jälkeen on vielä mahdollisuus hiljentyä 5.8. Ilomantsin ev.lut. kirkossa pidettävässä pianisti Aki Rissasen, kitaristi Teemu Viinikaisen, rumpali Joonas Riipan ja sopraano Mari Palon tähdittämässä konsertissa, jossa kuullaan Leevi Madetojan L. Onervan runoihin säveltämä laulusarja Syksy, sovitettuna klassiselle laulajalle ja jazztriolle.

Kaiken kaikkiaan Blueberry Hillin 10-vuotisfestivaali on upea tapahtuma, jonka Pohjois-Karjala voi ylpeänä tarjota esimerkkinä osaamisestaan. Festivaalin pääsylippuja on myynnissä  Joensuun Levy-Eskoissa, Ilomantsin Jäätelökesässä, Ilomantsin Neste Ilotuulessa ja päätapahtuman portilla 4.8. klo 15.30 alkaen.

www.bbhf.fi

 

Takaisin
Translate »