Jackie Venson ja Maarit tähdittävät Kemin Pakkasukko Blues´n Jazzia

Kuvat:

09.01.2018 16:40


Jackie Venson

Pakkasukko Blues n´ Jazz järjestetään Kemissä jo 13. kerran helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna 2-4.2. Juhlapaikkana on tutusti Café Bar Ankkuri ja hotelli Merihovi. Tapahtuman kirkkaimmat tähdet ovat kovassa nousussa oleva nuoren polven amerikkalaiskitaristi Jackie Venson ja kokenut, jo 46 vuotta esiintymislavoja kolunnut Maarit Hurmerinta.

Molemmat esiintyvät Kemissä lauantaina 3. helmikuuta. Lauantain taso on muutenkin erittäin kova, viiden artistin kattauksesta jokainen lukeutuu genren huippuosaajiin. Perjantain teemaksi puolestaan muotoutuu ”Lapin bluesderby”, kun kemiläiset ja rovaniemeläiset alan taitajat lyövät vuoronperään tiskiin kaiken osaamisensa.

Pääesiintyjä Jackie Venson on texasilainen blueskitaristi, laulaja ja lauluntekijä, josta povataan genren seuraavaa huippunimeä Gary Clark Jr:n jälkeen. Venson jatkaa Austinin kaupungin ylväitä bluesperinteitä, tunnetaanhan kaupunki bluesin mekkana. Vaikka Austinissa artistien välinen kilpailu on kovaa, Venson on nuoruudestaan huolimatta erottunut joukosta. Yhtenä mittarina voi pitää legendaarista Antone’s -klubia, jossa hän on esiintynyt säännöllisesti.

Maarit Hurmerinta (© Olli Sulin)

– Hän tulee lyömään itsensä lopullisesti läpi tänä vuonna, aivan kuten Imelda May teki vierailtuaan Pakkasukko Blues n´ Jazzissa, uskoo promoottori Tuomas Laajoki.

Vuonna 1990 syntyneen nuoren naisen musiikki on sekoitus kaunista laulua ja sähköistä, välillä räjähtävääkin kitarointia. Tyylillisiksi vertailukohdiksi on usein mainittu nimet Amy Winehouse ja Joss Stone.

Venson vieraili ensimmäisen kerran Suomessa 2017 ja esiintyi Helsingissä, Porissa ja Tampereella loppuunmyydyissä saleissa. Tällä kertaa Venson avaa toisen Suomen kiertueensa Kemin Pakkasukosta ja päättää sen 10.2. Helsingin Kulttuuritalolle.

Maarit Hurmerinta ei juuri esittelyjä kaipaa. Hänen komea uransa esiintyvänä artistina käynnistyi jo vuonna 1972 ja se on kantaa edelleen vahvana peräänantamattomuuden, hienojen kappaleiden, omaperäisen laulutyylin ja -äänen ansiosta. Maaritin on urallaan tehnyt 18 albumia ja lukemattoman määrän singlejä, joista tunnetuimpia ovat muiden muassa Laakson lilja, Jäätelökesä, Siivet saan, Hymypoika sekä Neito ja ylioppilas.

Maarit on viimeksi vieraillut Kemissä 2011, jolloin hän esitti Kemin kaupunginorkesterin ja Oulu All Star Big Bandin solistina Hectorin lauluja. On siis korkea aika päivittää Maarit livekokemuksena hänen omilla biiseillään ja siihen Pakkasukko Blues n´ jazz tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden.

Olli Soikkeli (© Matti Korhonen)

Pakkasukko lauantain tasokkaan annin täydentävät norjalainen Joakim Tinderholt and His Band, Olli Soikkeli & Marian Petrescu, Konstantin Kovalev & The Firebugs sekä Dj Frankly Jo.

Joakim Tinderholt on Norjan blueskaartin ykkösnimiä ja hän pääsee edustamaan maataan kotiyleisön edessä Norjan Hellissä maaliskuussa pidettävässä European Blues Challengessa. Tinderholt tekee Suomessa tällä erää vain kaksi keikkaa, Kemissä ja Helsingissä. Tinderholt perusti yhtyeensä Oslossa vuonna 2005 ja on jo kokenut ja vahva esiintyjä, jonka maine kasvaa vuosi vuodelta. Blues-voittoista rockabillyä soittava yhtye tunnetaan perinteikkään genren sisällä varsin hyvin, sillä erotuksella, että myös nuorempi polvi tuntee Tinderholtin. Bändin ensimmäinen levy You gotta do more myi todella hyvin, samoin viime kesäkuussa ilmestynyt kakkosalbumi Hold on.

Vuonna 1991 syntynyt Olli Soikkeli on tullut tunnetuksi taitavana kitaristina. New Yorkissa asuvan ja ammatikseen soittavan miehen ura on yhä nousukiidossa. Maailman jazzpääkaupungissa kilpailu on kovaa, mutta 25-vuotiaalle suomalaiselle kitarataiturille on ollut kysyntää ja hän on tehnyt jopa 250 keikkaa per vuosi.

Pakkasukossa Soikkeli soittaa yhdessä Grammy-palkitun pianisti Marian Petrescun kanssa. Soikkeli onkin esiintynyt genren maailmantähtien rinnalla jazzklubeilla ja festivaaleilla ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Viime vuonna Huffington Post- ja All About Jazz -lehdet valitsivat Soikkelin Rhythm Future Quartetin Travels -levyn yhdeksi vuoden parhaista jazzalbumeista.

Petroskoissa vuonna 1992 syntyneen ja Suomeen vuonna 2012 muuttaneen Konstantin Kovalevin johtama The Firebugs tarjoaa erittäin tanssittavaa rhythm’n’bluesia, bluesia ja soulia 1940-1960 -lukujen tyylillä. Kovalev itse on mieltynyt soittamaan vuoden 1959 mallin Harmony H70 Meteor -kitaralla.

Pakkasukko Blues n´ Jazzin perjantain yksi kiinnostavimmista nimistä on Brother Andy Liukko, joka on huuliharpun soiton vuoden 2017 Suomen mestari. 38-vuotias muusikko vahvistaa bluesin pohjoista karttaa, sillä mies muutti joulukuussa Kuopiosta Kemiin ja tuo varmasti aimo annoksen lisää osaamista lajin lappilaissceneen.

Slim Butler & The Slimcuts (© Eero Kallio)

Avausillan muut esiintyjät ovat Suomea European Blues Challengessa edustava rovaniemeläinen Slim Butler & The SlimCuts, niin´ikään Lapin pääkaupungista saapuva Terho Keskitapio, joka on tunnettu enemmänkin jazz-miehenä, mutta tulee nyt näyttämään osaamistaan bluesin saralla The Blues Heart -kokoonpanonsa kanssa, jossa soittavat maestron ohella pianisti Antti Lassila, rumpali Mikko Silander ja basisti Hannu Raudaskoski.

Illan täydentävät kemiläiset Twangfellas– ja Flyin´Blind -yhtyeet – jälkimmäinen ennen kuulemattomalla spesiaaliohjelmistolla sekä kotimaisen juurimusiikin herttua, laulaja­-kitaristi-­lauluntekijä-­pelimanni Jo´ Buddy alias Jussi Raulamo.

Moninkertainen Kemin kävijä Jo´ Buddy on ansainnut kulttistatuksensa vuosien kovalla työllä. Oman tiensä kulkija tunnetaan takuuvarmana ammattimiehenä, joka taivaltaa jo 36:tta keikkavuottaan ja on ehtinyt innoittaa monia alansa huippuartisteja myös kansainvälisesti. Jo’ Buddyn originelleja kitarasoundeja on jäljitelty jo vuosia aina Kaliforniaa myöten, sekä hänen biisejään esittävät ja levyttävät tänään alansa huiput Skandinaviasta Englantiin sekä Pohjois-Amerikkaa, aina Floridaa, New Orleansia & Teksasia myöten.

Slim Butlerin debyyttialbumi Inner Blues valittiin vuoden 2012 kotimaiseksi blueslevyksi kahdessa valtakunnallisessa äänestyksessä. Levyn tuotti huippukitaristi Otis Grand. Slimin itsensä tuottama toinen pitkäsoitto Bad Intention puolestaan valittiin Yle:n bluesministerin äänestyksessä vuoden 2016 parhaaksi kotimaiseksi bluesalbumiksi. Suotta ei ei Slim Butleria ole kehuttu lappilaisbluesin kovimmaksi vientitykiksi.

Slimcutsin kokoonpanossa riittää laatua ja kokemusta. Kitaristi Harri Raudaskoski on soittanut muun muassa Jarkko Helin & Crawfish Kingsin, Veli-Matti Järvenpään Tex-Mex Bandin ja Raudaskoski Twinsin riveissä. Basisti Mikko Löytty on puolestaan tunnettu Q-Stonen, Remu & Hurriganesin ja SF-Bluesin riveistä. Ja rumpali Jartsa Karvonen on soittanut peräti noin 5000 äänilevyraidalla, kyse on siis konkarien konkarista.

 

Pakkasukko Blues n´ Jazz 2018

Perjantain liput ennakkoon 20 €, ovelta 30 €. Lauantain liput ennakkoon 25 € ja ovelta 35 €. Ennakkoliput Café Bar Ankkurista ja Tiketistä ke 10.1.2018 alkaen.

Perjantaina ovet avautuvat klo 20 ja lauantaina klo 19.

Perjantai 2.2. Ankkuri ja Merihovi
Slim Butler & The SlimCuts
Jo´ Buddy
Terho Keskitapio & The Blues Heart
Twangfellas
Flyin´ Blind
Brother Andy Liukko
Dj Frankly Jo

Lauantai 3.2. Café Chillout klo 15-17
AfterBlues jamit, Pakkasukko Allstars HouseBand. Vapaa pääsy.

Lauantai 3.2. Ankkuri ja Merihovi
Maarit Hurmerinta
Jackie Venson (USA)
Joakim Tidenholt and His Band (NOR)
Olli Soikkeli & Marian Petrescu
Konstantin Kovalev & The Firebugs
Dj Frankly Jo

Sunnuntai 4.2. Olutravintola Polte klo 20
Pakkasukko Karonkka w special Guests. Vapaa pääsy

 

Takaisin
Translate »