Marius Neset Jazztorin 30-vuotisjuhlien tähtivieras

Kuvat:

16.09.2019 14:22


Marius Neset (© Osku Rajala)

Lahden Jazztori viettää 30-vuotisjuhlavuotta. Lahden Jazztori jatkaa uudistuneena kaupunkifestivaalina 22.–29.9.2019.

Lahti Big Band ry on vuodesta 1989 alkaen tuottanut vuosittaisen jazztapahtuman, jossa yleisö ja esiintyjät ovat aina viihtyneet. Jazztorin henki on ainutlaatuinen. Nyt konserttien tuottajina on useita tahoja.Juhlan kunniaksi Lahti Big Band on yhteistyössä muiden tuottajatahojen kanssa rakentanut ohjelman, joka esittelee rytmimusiikin ulottuvuuksia monipuolisella tavalla useilla estradeilla.

Nuoretkin on huomioitu. Avajaistapahtumassa 22.9. nuoret ovat jopa pääosassa. Festivaaliviikko myös päättyy nuorille suunnattuun big band- ja rytmimusiikkileiriin, joka täyttää aukkoa päijäthämäläisessä puhaltajakoulutuksessa. Lahti Big Band ry tuottaa itse leirin ja kolme muuta tapahtumaa.

Soini Jazz Orchestra Pori Jazzeissa 2017 (© Osku Rajala)

Kansaivälinen huippusolisti

Mittavin ponnistus on maailmankuulun Marius Nesetin tuominen Lahteen Sointi Jazz Orchestran solistiksi. Vierailu on yksi lahtelaisen kulttuurisyksyn kohokohdista.

Sointi Jazz Orchestra kapallimestari Rasmus Soini kertoo ennakkoon, että yhteiskonsertti Nesetin kanssa aloittaa uuden luvun yhtyeen toiminnassa, sillä Neset on sen ensimmäinen kansainvälinen solistivieras! Jazztorilla tullaan esittämään Marius Nesetin säveltämää musikkia, jonka hän on alun perin tehnyt tilauksesta Trondheim Jazz Orchestralle vuonna 2012. Nuo 12-henkiselle kokoonpanolle kirjoitetut sävellykset on nyt sovitettu Sointi Jazz Orchestran 17-henkiselle kokoonpanolle ja solistille, joten räätälöityjen kokonaisuuksien ja ohjelmistojen ainutlaatuisuuden linja pitää.

– Luvassa on ennakkoluulotonta ja mukaansatempaavaa suuren yhtyeen musiikkia, energistä solismia, rytmisesti mielenkiintoisia jaksoja, kuulaita sävyjä ja värikylläisiä sovituksia.

Nina Tapio

Nesetin sävellysten lisäksi konsertissa tullaan kuulemaan teoskantaesityksiä nuorilta säveltäjiltä, jotka ovat kirjoittaneet sävellyksensä juuri tätä yhteiskonserttia ajatellen. Luvassa onkin ennakkoluulotonta ja mukaansatempaavaa suuren yhtyeen musiikkia, energistä solismia, rytmisesti mielenkiintoisia jaksoja, kuulaita sävyjä ja värikylläisiä sovituksia.

”Äänenkäytön guru”

Lahti Big Bandin oma solistivieras tänä vuonna on monesta yhteydestä tuttu Nina Tapio, jolle orkesterin kapellimestari ja taiteellinen johtaja Erno Tiittanen on sovittanut Whitney Houston -kokonaisuuden. Ilta polkaistaan käyntiin Stevie Wonder -tunnelmissa orkesterin omien solistien Klaara Koivusen, Kent Jonassonin voimin.

– Kun on itsekin laulaja, taitavat laulajat herättävät aina erityistä kiinnostusta. Houston oli harvinaislaatuinen esiintyjä, eräänlainen äänenkäytön guru. Hänen tulkinnoissaan on aina ajatus takana, tietoisuus siitä mitä teksteistä ja niiden takaa löytyy. Rakennan omat tulkintani omalta pohjalta, luonnollisesti esikuvaa kunnioittaen, Tapio luonnehtii.

Tiittasen sovitukset ovat uskollisia alkuperäisille esityksille sävellajeja myöten. Minkäänlaiseen imitaatioon ei kuitenkaan ole tarkoitus sortua.

Jimi Tenor (© Osku Rajala)

Runsaudensarvi soi

Yksi festivaalin kohokohdista on myös konsertti, jossa Jimi Tenor kohtaa Arricone Brass Septetin.  Tomi Salesvuo East Funk Attack  pistää Möysän sekaisin omalla vauhdikkaalla soitollaan. Lahtelaisen Bay Swing Bandin ohjelmisto ulottuu 1920-luvun suosikeista 1980-luvun kulta-ajan souliin. Groove Buddies tarjoilee groovejazzia a’la Herbie Hancock, Average White Band, Steve Gadd, Skinny Williams. Jazztorin päättää Brass Jazz Quartet, jonka musiikki koostuu 50-luvun jazzista uusimpiin kappaleihin. Mukana on myös bossanova-kappaleita. .

Nuorisoketjua edustavat Jonas Metsäkylä Trio / 2+2 Band.  Kitaristi Jonas Metsäkylä palkittiin 2014 Lahden kulttuurin nuorena lupauksena. Tie on sen jälkeen vienyt Metropolia ammattikorkeakoulun kautta Sibelius-Akatemian jazzosastolle.Trion ohjelmistossa on jazzklassikoita mielenkiintoisten sovitusten avulla ja soittajien keskinäistä dynamiikka tutkimalla.2+2 Bandin muodostavat saksofonia ja rumpuja yhtä aikaa soittava Ilmari Rönkä sekä kitaristi Ville-Veikko Airaniemi, joka huolehtii myös basistin roolista.

 

Sunnuntai 22.9.

12.00 AVAJAISKONSERTTI
Kalevi Aho -sali, Hämeenkatu 4, Lahti
Vapaa pääsy16.30

Päivi and the Moonstones
Hygge-Bar,  Aleksanterinkatu 9, Lahti
Vapaa pääsy

19.00 Jimi Tenor & Arricone Brass Septet
Kalevi Aho -sali, Hämeenkatu 4, Lahti
Liput 10 € ovelta
Osta lippu  

Maanantai 23.9.   

18.00 Juurimusiikin alkulähteillä – Paavo Pesonen
Lahden kaupunginkirjasto, Pääkirjaston auditorio, Kirkkokatu 31, Lahti
Vapaa pääsy, mutta paikkoja on rajoitetusti

Tiistai 24.9.    

19.00 Jonas Metsäkylä Trio / 2+2 Band
Pikkuteatteri, Loviisankatu 8, Lahti
Liput 10 € ovelta

Keskiviikko 25.9.   

17.00   JazzSoppa
Jazzin riemua ja rytmejä koko perheelle.
Sopassa kiehuu tuttuja jazz-sävelmiä, mausteena leikkiä ja tarinoita.
Kalevi Aho -sali, Hämeenkatu 4, Lahti
Liput 5 € ovelta

19.00 Bay Swing Band / Groove Buddies
Ravintola Tirra, Loviisankatu 8, Lahti
Liput 10 € ovelta/käteismaksu
Ennakkomyynti tahtitupa@gmail.com ja 045 651 7482

Torstai 26.9.  

20.00 (ovet 19.00)  Tomi Salesvuo East Funk Attack
Möysän Musaklubi – Mössö, Hämeenkatu 16, Lahti
Liput 20 €, ennakko Tiketistä
Liput ovelta 24 €, mikäli jäljellä.
Osta lippu

Perjantai 27.9.  

21.00 (ovet 20.00)   Lahti Big Band & solistit feat Nina Tapio
Möysän Musaklubi – Mössö, Hämeenkatu 16, Lahti
Liput 20 €, ennakko Tiketistä
Osta lippu    

Lauantai 28.9.  

19.00 30-vuotisjuhlakonsertti  Marius Neset & Sointi Jazz Orchestra
Vaahterasali, Kansantalo, Aleksanterinkatu 26 B, Lahti
Liput 25 €, opiskelijat, eläkeläiset 20 €, ennakko Tiketistä
Osta lippu

Jamit juhlakonsertin jälkeen
Ravintola Virasto, Vesijärvenkatu 11, Lahti
Liput 5 € ovelta

21.00  Brass Jazz Quartet
Ravintola Hiidenkivi, Rautatienkatu 28, 15110 Lahti

 

lahden jazztori.fi

Takaisin
Translate »