Pakkasukko Blues n´ Jazz petrasi tulostaan

Kuvat: Juhani Hiltunen

17.02.2018 13:25


Maarit Hurmerinta

Helmikuun alussa Kemissä pidetty, Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry:n järjestämä 13. Pakkasukko Blues n´ Jazz -festivaali oli menestys. Peräti kuuden päivän mittaiseen festivaalitapahtumien ketjuun osallistui ennätykselliset 1 734 ihmistä.

– Maksullisista tapahtumista eniten vetivät luonnollisesti viikonlopun pääkonsertit Ankkurissa ja Merihovissa, kaikkiaan 680 henkeä, kertoo promoottori Tuomas Laajoki.

Jackie Vensonin ja Jo´ Buddyn workshopit ja koululaiskonsertit Syväkankaan, Karihaaran ja Hepolan kouluilla tavoittivat komeasti 875 koululaista. Amerikkalainen Jackie Venson oli todella otettu ja tyytyväinen kaikesta kokemastaan. Karihaaran koululla hän jakoi yli 200 nimmaria.

’– Koululaisjazz on loistava lisä Pakkasukko-kokonaisuudessa ja on musiikkikasvatusta esimerkin kautta parhaimmillaan, Laajoki korostaa.

Lipunmyynnissä tehtiin myös Pakkasukko-historiaa, sillä lauantain pääkonsertti myytiin loppuun jo ennakkoon. Edellisen kerran pääkonsertti oli loppuunmyyty vuonna 2009, mutta tuolloin viimeiset liput myytiin ovelta. Pakkasukon kävijöistä neljäsosa tuli muilta paikkakunnilta, etupäässä Rovaniemeltä, Oulusta ja Ruotsin puolelta. Myös hotellipaketteja myytiin ennätysmäärä.

Jackie Venson

Pakkasukon pääkonsertti on tähän mennessä talven eniten myydyin bluestapahtuma Suomessa. Kunniaa festivaali sai myös Finnish Blues Awards –gaalassa, jossa Pakkasukko äänestettiin viime vuoden osalta Suomen toiseksi parhaaksi bluestapahtumaksi.

– Laakereille ei voi kuitenkaan jäädä lepäämään, sillä tapahtuman pitää ansaita paikkansa joka vuosi uudestaan. Ensi vuoden festivaalin valmistelut on jo aloitettu ja esiintyjänimiä on jo pitkä lista mietittynä. 14:s Pakkasukko Blues n´ Jazz järjestetään Kemissä 1.-2. helmikuuta 2019, Laajoki toteaa.

Tapahtumaa laajensivat Kemin kulttuurikeskuksessa pidetty workshop livehaastatteluineen, jazzkonsertti sekä musiikkiaiheinen elokuvaesitys. Lisäksi kokonaisuuteen sisältyi kaksi jami-tapahtumaa.

Laajoki arvioi, että tänä vuonna myös artistivalinnat menivät nappiin.

Maarit ja Sami Hurmerinta sekä Jackie Venson kiinnostivat yleisöä eniten, mutta myös muut esiintyjät saivat varsin myönteistä palautetta. Ja artistien palaute oli hirmuhyvää niin järjestelyjen kuin festivaalin ilmapiirinkin osalta, he olivat aivan innoissaan.

– Maarit oli todella otettu saamastaan lämpimästä vastaanotosta, samoin Joakim Tinderholt, joka oli Pakkasukon historian ensimmäinen norjalaisesiintyjä. Hän kehui festivaalin ilmapiiriä estottomasti. Joakimin kautta meillä on nyt yhteydet auki Norjaan. Jackie Venson puolestaan kutsui meidät Teksasin Austiniin ja lupasi tutustuttaa meidät siellä moniin sikäläisiin artisteihin.

Laajoen mukaan Jackie Venson oli kaiken muun lisäksi ällistynyt taustallaan soittaneesta basisti Rauli Suurosen ja rumpali Olli Ontrosen muodostamasta rytmiryhmästä.

– Aikatauluista johtuen he eivät ehtineet harjoitella kertaakaan. Jackie hämmästeli kuinka loistavasti kaksikko soitti hänen kanssaan kylmiltään.

Laajoki kiittelee vuolaasti myös Kemin Rytmimusiikin Ystävät ry:n monitaitoista väkeä.

– Kaikki vapaaehtoiset lipunmyynnistä roudaukseen ja artistien kuljetuksiin tekivät aivan mieletöntä työtä. Ilman sitä ja yhteistyökumppanien tukea festivaalia ei pystyttäisi järjestämään.

Tapahtumasta on luvassa vielä lisää materiaalia nähtäväksi ja koettavaksi.

– Youtube-pätkiä on tulossa ja lisäksi Kemi Factorin porukka on koostamassa festarista dokumenttia, Laajoki tietää.

Takaisin
Translate »