Syyskuun Salo Jazz

Kuvat: Osku Rajala

17.06.2019 12:21


Teppo Mäkynen

Vuonna 2012 perustetun festivaalin nimi oli alkujaan Salo International Jazz Festival. Vuosien saatossa nimen lyhentäminen tuli välttämättömäksi, mutta kansainvälisyys ei ole kadonnut: vuoden 2019 SaloJazz Festival on kansainvälisempi kuin koskaan.

Amerikkalainen rumpali Jeff ”Tain” Watts tunnetaan kansainvälisesti yhtenä tämän hetken halutuimmista rumpaleista. Suomeen Wattsin tuo viime vuonna tehty Euroopan kiertue basisti Antti Lötjösen kanssa. Tiivis soitollinen yhteistyö saadaan kuultavaksi nyt myös Saloon. Antti Lötjönen esiintyy myös 3TM-yhtyeessä.

Ismaila Sane

Saïsban funkahtava afrobeat lattarimaustein perjantain myöhäisillassa ja brittiläinen soul-laulajatar Imaani festivaalin päätöskonsertissa lauantaina Hometownissa tuovat lisää kansainvälistä värinää syyskuun viimeisen viikonlopun festivaaliin. Uudistettu Rikala Nightclub toimii tänä vuonna kahden konsertin tapahtumapaikkana ja tuo New Yorkin jazzklubi-tunnelman kaupunkiin.

Kahdeksan konserttia neljässä lähekkäin sijaitsevassa tapahtumapaikassa tarjoaa monipuolisia elämyksiä festivaalikävijöille. Kotimainen, dynaaminen Herd-trio käynnistää festivaalin Taidemuseo Veturitallissa. 3TM:n kolme ilmaiskonserttia Bar Bizarressa madaltaa kynnystä lähteä tutustumaan jazzmusiikin monimuotoisuuteen.

Esiintymässä on tänä vuonna 21 huippumuusikkoa tulkitsemassa tuttuja sävelmiä sekä tarjoamassa kuultavaksi uusia tuoreita sävellyksiä, jotka osaltaan viitoittavat monitahoisen musiikkigenren tulevaisuutta.

Salo Jazz

 

SALOJAZZ FESTIVAL 27. – 28.9.2019

PERJANTAI 27.9.2019

HERD    
klo 19 / Taidemuseo Veturitalli

Panu Savolainen – vibrafoni, Mikko Pellinen – ukulelebasso, Tuomas Timonen – rummut.

Vibrafonisti Panu Savolaisen johtama jazztrio Herd juhlistaa 10-vuotista taivaltaan mittavalla Suomen-kiertueella syksyllä 2019. Suurta kiitosta saaneella, helmikuussa julkaistulla X-albumillaan yhtye palaa juurilleen vähäeleisen ja melodiarikkaan ilmaisun pariin, luottaen vankasti akustisen svenginsä voimaan.

Muun muassa isännöimistään Herd-klubeista sekä huippusuosituista Jazzbasilli-konserteista yhdessä laulaja Aili Ikosen kanssa tunnetun, omalaatuisen yhtyesoundin omaavan Herdin musiikkia värittävät trion jäsenten vivahteikkaat sävellykset sekä kehittynyt musiikillisten detaljien ja dynamiikan taju. Vuonna 2009 perustettu Herd julkaisi debyyttialbuminsa Live!! vuonna 2011, minkä jälkeen yhtye on pysynyt aktiivisena mm. isännöimällä omia Herd-klubejaan Kansallisteatterin Lavaklubilla, Hämeenlinnassa sekä Lahdessa 2012-14 sekä voittamalla arvostetun European Jazz Competition-kilpailun Hollannin North SeaJazz-festivaalilla 2011. Ahkeran Suomen kiertämisen lisäksi yhtye on nähty kiertueilla mm. Meksikossa (2012), Australiassa (2015) sekä Etiopiassa (2016-17). Merkittävän noston uralleen yhtye sai esiintyessään yhdeksän päivää Pori Jazzin house bandina 2010, jolloin Savolainen myös valittiin festivaalin Vuoden taiteilijaksi.

SAÏSBA  
klo 21.30 / Rikala Nightclub

Ismaila Sané – laulu & afrikkalaiset lyömäsoittimet, Mika Mylläri – trumpetti, Kari Ikonen – piano, Mini Moog-syntetisaattori, Petri Kautto – sähkökitara, Ari Hossi –  sähköbasso, Mamadou Ndoye – sabar, senegalilaiset lyömäsoittimet, Armando Mokulu – rumpusetti.

Musiikin moniottelija Ismailan Sanén Saïsba-yhtye esittää Sanén musiikkia iskevällä otteella. Afrofuusioyhtyeen musiikissa länsiafrikkalaiset perinteet sekoittuvat afrobeatiin, rockiin, funkiin, jazziin ja latinorytmeihin.

Ismaila Sané on sekä lyömäsoittaja, ammattitanssija että laulaja: musiikissa on tanssillinen poljento ja vauhti vie yleisön taatusti mukanaan. Ismaila on pitkään ollut kysytty muusikko ja esiintynyt monissa kokoonpanoissa kuten Galaxy, Piirpauke ja Sakari Kukko GMS.

Ismailan musiikkimatka alkoi Koubalan kylästä Senegalin eteläisimmästä osasta, Casamancesta. Hänen uskomaton matkansa on kulkenut paikallisesta perinnemusiikista afrikkalaisen baletin välityksellä Euroopan kiertueille. Kaikki tämä on tehnyt hänestä ainutkertaisen musiikillisen mestarin, jona monet Ismailan tuntevat myös pohjoisilla leveysasteilla.

Afroamerikkalaisen mestarirumpali Max Roachin sanoin:
On aika Ismailan ja hänen musiikkinsa lunastaa paikkansa parrasvaloissa.  

 

LAUANTAI 28.9.

TEPON KLUBI: 3TM 
klo 12, 14 ja 16 / Bar Bizarre

Teppo Mäkynen – rummut, Jussi Kannaste – saksofoni, Antti Lötjönen – basso

Vapaa pääsy

Teppo Mäkysen johtama 3TM-yhtye esiintyi viimeksi Salossa vuonna 2017, jolloin kyseessä oli Jazz-Emman voittaneen Form-albumin levynjulkaisukeikka. Tällä kertaa 3TM on liikkeellä kolmen erilaisen keikan ja ohjelmiston kanssa. Saumatonta yhteissoittoa ja virtuositeettia kuullaan loppusyksystä julkaistavan Lake-levyn ohjelmiston, jazz-balladien ja ehkä jopa freejazzin parissa.

Kotimaisen jazzin seuratuimpiin tekijöihin kuuluva Teppo Mäkynen palaa kotikaupunkiinsa 3TM-yhtyeen kanssa. Luvassa on uutta ohjelmistoa jatkoksi Form-albumille. Yhtyeen akustisen jazztrion soundi saa rinnalleen elektronisen musiikin maailmasta kumpuavaan materiaalia. Saksofonisti Jussi Kannaste ja basisti Antti Lötjönen tuovat takuuvarman lisän soundilliseen iloitteluun.

Kolmen erilaisen keikan sarja intiimissä Bar Bizarressa tuo New Yorkin jazzklubi-tunnelman SaloJazziin.

JEFF ”TAIN” WATTS (US). 
klo 19 / Rikala Nightclub

Jeff ”Tain” Watts – rummut, Paul Bollenbac – kitara, Antti Lötjönen – basso.

Jeff ”Tain” Watts on yksi aikamme kysytyimmistä jazzrumpaleista. Hänen energistä ja virtuoottista soittoaan on kuultu mm. Michael Breckerin, Wynton ja BranfordMarsalisin sekä Kenny Garrettin yhtyeissä. Watts on julkaissut kahdeksan soololevyä, ja hänet on valittu kaksi kertaa parhaaksi rumpaliksi Modern Drummer -lehden äänestyksessä. Hänellä on 6 Grammy-palkintoa Marsaliksen veljesten jazz-albumeista. Hän on työskennellyt myös tv- ja elokuva-alalla ja esiintynyt mm. The Tonight Show with Jay Leno -ohjelmassa.

Useiden suomalaisten jazzkokoonpanojen basistina tutuksi tullut Antti Lötjönen kiersi vuonna 2018 yhdessä yhdysvaltalaisen rumpuvirtuoosi Wattsin kanssa. Tämä yhteistyö jatkuu Suomen keikoilla syyskuun lopussa.Kitaristi Paul Bollenback esiintyy usealla Wattsin levyllä ja hänet tunnetaan myös monipuolisena pedagogina.

IMAANI & SaloJazz House Band 
klo 22 / Hometown

Imaani – laulu, Konsta Mäenpää – kitara,Esa Mäkynen – basso, Okke Komulainen – kosketinsoittimet, Kari Paavola – rummut.   

SaloJazz Festivalin päätöskonsertin solistina toimii upea brittiläinen soul-laulaja Imaani. Laulajatar tunnetaan yhtenä jazzfunk-bändi Incogniton laulajista. SaloJazz Festivalin päätöskonsertin solistina toimii upea brittiläinen soul-laulaja Imaani. Laulajatar tunnetaan yhtenä jazzfunk-bändi Incogniton laulajista. Hän on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ympäri maailmaa ja on haluttu vierailija usean eri artistin levyillä. Salossa ohjelmisto koostuu jazz- ja soulklassikoista sekä Imaanin omasta musiikista.

Svengin ja tiukan grooven takaa SaloJazz House Band ja festivaali päättyy tavan mukaisesti jameihin.Salossa ohjelmisto koostuu jazz- ja soulklassikoista sekä Imaanin omasta musiikista.

Svengin ja grooven takaa SaloJazz House Band ja festivaali päättyy tavan mukaisesti jameihin.

Oikeudet muutoksiin pidätetään.

 

 

Takaisin
Translate »