Turku Jazz juhlii 40 toimintavuottaan viisipäiväisenä

Kuvat:

05.02.2009 18:00

turku_jazz_2009_prog

Turku Jazz on valmistellut tulevaa tapahtumaa jo pitkään ja tuottaa erityisen juhlaohjelman useiden turkulaisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Tapahtuma on kasvanut ensimmäistä kertaa peräti 5 päivän mittaiseksi ja tuo Turkuun jazztähtiä, ainutkertaisen levytyskonsertin ja aloittaa vuoden Turku Jazz artistin nimeämisen perinteen.

40-vuotis juhlanäyttely Sibelius-museossa keskiviikkona 11.3. avaa tapahtuman.

Sibelius-museossa avattavaan näyttelyyn kootaan harvinaista ja hauskaa materiaalia vuosikymmenten varrelta. Mukana on muistoja kuuluisista esiintyjistä ja tänä päivänä lähes hellyttäväksi luonnehdittavia alkuvuosien käsin piirrettyjä ohjelmalehtiä, mainoksia ja muita jazz-juttuja. Kaikki vuosien aikana tehdyt tapahtuman julisteet ovat esillä museon konserttitilassa. Julisteissa näkyy viileän 60-luvun tyylin muuttuminen radikaalin 70-luvun kautta ensimmäisillä tietokonegrafiikkaohjelmilla väsättyihin 1980-luvun jättiprintteihin. Tämän vuoden juliste kopioi ensimmäistä, vuoden 1969 julistetta tyyliltään ja väreiltään. Julisteen on suunnitellut graafinen suunnittelija Päivi Häikiö. Juhlanäyttelyn avajaiskonsertissa esiintyy trio ”Pettinen – Viinikainen plus Poussa” (Mikko Pettinen trumpetti, Teemu Viinikainen kitara, Zarkus Poussa multi-instrumentit).

Rumpalilegenda Alex Riel Sigyn-salissa 12.3.

Tanskasta saapuu Turku Jazz festivaalille rumpalilegenda, vastikään 50-vuotis taiteilijajuhlaansa viettänyt Alex Riel. Kvartetin laulusolistina on nuori ja lahjakas Mette Juul, pianossa Tanskan ja Skandinavian lupaavimpiin nuoriin pianisteihin lukeutuva Heine Hansen, bassoa soittaa ruotsalainen Petter Eldh. – Festivaali halusi järjestää tälle ”klassis-modernille” jazz-kokoonpanolle erityisen hyvät akustiset ja kuunteluolosuhteet, niinpä päädyimme Turku Jazzille tyypillisen klubi-konsertin sijaan Sigyn-saliin, toteaa festivaalin johtaja Kimmo Hyyppä. Juhlafestivaali panostaa muutenkin yhden isomman tapahtumapaikan sijaan nyt klubeilla ja konserttisaleissa tehtäviin yksittäisiin laatukonsertteihin.”

Turun filharmoninen orkesteri juhlistaa tapahtumaa levytyskonsertilla

Perjantaina 13.3. järjestetään virallinen 40-vuotisjuhlakonsertti Turun konserttitalossa yhteistyössä Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Konsertti huipentuu harvoin kuultuun, vuonna 1963 ensi kertaa levytettyyn Eddie Sauterin ”Focus” -teoksen esitykseen, joka nyt myös levytetään tässä konsertissa. Legendaarisen solistiosuuden teki aikoinaan Stan Getz ja tässä konsertissa sen soittaa saksofonisti Jukka Perko. Toisena orkesteriteoksena kuullaan Severi Pyysalon ”Konsertto orkesterille”, konsertissa nimetään lisäksi ensimmäistä kertaa vuoden Turku jazz artisti.

Konserttitalon levytyskonsertin jälkeen ohjelma jatkuu Turku Jazzin historiajameissa Hamburger Börsin jugend-salissa. Paikalle on kutsuttu ja sinne toivotaan tulevan muusikoita soittimineen vuosien varrelta. House-bandina soittaa Turku Jazz Quartet feat. Häkä Virtanen sekä vasta nimetty vuoden Turku Jazz artisti. Loppuillan ajan lava on vapaa jameille.

Perjantain päiväohjelmassa on jo vakiintunut turkulaisille 7-luokkalaisille yhteistyössä Turun seudun musiikkiopiston kanssa järjestetty koululaiskonsertti.

Nomy Rosenberg Trio tähdittää ”Django Night” -illan

Lauantaina 14.3. soi Linnateatterissa Django Reinhardt -ilta, jonka pääesiintyjänä on Nomy Rosenberg Trio Hollannista. Kotimaisesta osuudesta vastaa Pan Salmenhaaran luotsaama Swing du Nord. Nomy Rosenberg on kohonnut tyylilajin eliittiin, ellei peräti kärkeen ja esiintynyt mm. New Yorkin Carnegie Hallissa ja maailman suurimmilla jazz-festivaaleilla. 6-vuotiaana mustalais-swingin aloittaneen virtuoosin ällistyttävää tekniikkaa voi hämmästellä mm. You Tubessa tai muilla nettisivulla. Nomy Rosenberg tekee ainoan Suomen keikkansa Turku Jazzissa.

Swing-konsertin jälkeen vaihdetaan vaihdetta nuoren jazz-sukupolven pariin Humalistonkadun Klubilla, Norjasta saapuu kitaristi Kim Johannesenin kokoonpano: ”Johannesen – Furu – Sandbakken” ja kotimaista kovinta tasoa edustaa turkulaisen Jussi Fredrikssonin luotsaama ”Reactor 5” (Aki Rissanen – koskettimet, Jussi Fredriksson – koskettimet Janne Toivonen – trumpetti, Ville Herrala – basso, Jaska Lukkarinen – rummut). (ks. lisätiedot alla).

Lauantaina Turun seudun musiikkiopistolla tarjoillaan swing-kitaroinnin vaihtoehtona samaan aikaan Ari Hoenig Punk Bop (USA), jossa ei ainakaan mennä missään kohdassa sieltä missä aita on matalin.

Turun ruotsalaisessa teatterissa kuullaan musikaaleista tuttuja jazz-sävelmiä

Festivaalin viimeisen päivän, sunnuntain ”Musicals in jazz” -konsertin on koonnut kapellimestari Jussi Vahvaselkä, orkesterissa soittavat turkulaiset moniosaajat, laulusolistinaan Rune Saeter. Arto Nurmi basso, Ville Pynssi rummut, Ilpo Murtojärvi kitara, Kimmo Gröhn Saksofoni, William Thorburn trumpetti
Jussi Vahvaselkä piano ja sovitukset. Konserttiin on poimittu jazz-sävelmiä eri musikaaleista.

Festivaalin päättää päätösjamit ravintola Rennossa ja siellä toimii house bändinä vuoden Turku Jazz artisti kokoonpanoineen.

–      Kaikkiaan meillä on varsin monipuolinen ja eri tyylejä esittelevä jazz-tapahtuma, toteaa Kimmo Hyyppä, – Turku Jazz toimii yhteistyössä monien taidelaitosten, koulujen ja kaupungin kanssa, muuten ei näinkin suuren tapahtuman läpivienti onnistuisi talkootyönä toimivan yleishyödyllisen yhdistyksen toimsesta. Olemme myös vuosikymmenien mittaan vakiintuneet toimijana, luoneet hyvät suhteet muusikoihin ja liittyneet yhteistyöketjuihin. Turku Jazz on Finland Festivals -ketjun ja Suomen jazzliiton jäsen, meillä on myös edustaja molempien verkostojen hallituksessa. Olemme mukana myös Turku 2011 ohjelmaneuvotteluissa.

Turku Jazz ohjelmatiedot

Takaisin
Translate »