Hannu ”Heavy” Tikkanen: Rytmejä susirajalta

Kuvat:

23.02.2021 18:25


Hannu "Heavy" Tikkanen: Rytmejä susirajalta

Musiikin ja kulttuurin monitoimipersoona Hannu ”Heavy” Tikkanen on pannut kansien väliin nostalgisen annoksen rytmimusiikin historiaa. Pääosin Joensuun näkövinkkelistä, mutta kokonaisvaltaisesti myös runsaalla annoksella viime vuosisadan alkupuoliskolta aina 1970 luvun alkuvuosille Suomeen vyörynyttä länsimaista rytmimusiikkia.  

Tämä nostalginen teksti suorastaan tihkuu tiukkaa asiaa, tosin mehukkaan heavymaiseen leppoisuuteen kietoutuneena. Artistien elämän kuvausten lisäksi läpikäydään niin Joensuun kuppilat, musiikkikaupat, kaupungin ja periferian tanssipaikat, levytykset… hillittömän hienona, kronologisesti ja tunnetta pursuen. Siis helvetillisen taustatyön saavutuksena ja aistikkaaseen muotoon sorvattuna.Siinä silmä lepää ja aivot hyrräävät tyytyväisyyttä, etenkin jos pistää soimaan nostalgiaa Heavyn tekstissä mainitsemista kappaleista.   

Tämä viime vuoden lopulla ilmestynyt opus pitää sisällään noin 160 sivua nostalgista  tavaraa, siis tietoa ja muistoja. Niin koko Suomesta kuin erityisesti ”susirajalta”. Erinomaisesti julkituotuna. 

Heavy käsittelee kirjan alkulehdillä rytmimusiikin yleistä historiaa, eritoten jazzia, joka bluesin kanssa muodostaa nykyisen rytmimusiikin lähtöpisteen. Heavy kertoo makoisasti ko tyylisuunnan saapumisen Suomeen ja eritoten susirajalle. Joen kaupungin jazzpioneeriksi hän nimeää haitarijazzin taituri Pentti Husgafvelin (myöh. Haantio) Amatööri Jazz – orkestereineen. Orkesteri oli 7-miehinen tanssiorkesteri, joka soitti myös haitarijazzia.

Kirjan alkuvuosien soittajien nimet jäävät monelle Joensuun ulkopuoliselle oudoiksi, mutta sitten napsahtaa esiin tuttu joensuulaisen jazzin lähettiläs; Juhani Okkonen. Vibrafonisti, joka niitti mainetta,mm. Sacy Sandin yhtyeessä. Okkonen kokosi sittemmin myös Joensuussa ison UJOn (Uusi Jazzorkesteri). Okkonen olikin aikoinaan yksi joensuulaisen jazzin isä-hahmoja.

Kirja kertoo myös joensuulaisista jazzkerhoista, jazzin soittopaikoista ja avainhenkilöistä Yksi merkittävimmistä kerhoista on loppuvuonna 1976 synnytetty Jazzkerho 76, joka toimii edelleen voimakkaalla sykkeellä, nykyisin Jussi Sierlan jalanjäljissä Jari Hytin väkevässä komennossa. Kerho edustaa tänäpäivänä jazzkerhojen todellista aatelia Suomessa ja pitää Joensuun jazzkaupungin mainetta kunniakkaasti yllä. 

Heavy Tikkanen purjehtii teksteissään ja ajassa maukkaasti Joensuun ja pääkaupungin välillä. Oivat irtiotot stadilaisuudesta susirajalle ovat niin tietomäärältään kuin olosuhteiltaan hersyvän makoisaa luettavaa. Heavy osaa mukavin anekdootein katkaista hurjan nimi-/orkesterien nimimäärän ja levynimikkeistön ”luettelot”. Eli näin antaa tiukan faktoittelun lisäksi myös maistuvaa taiteilijaelämää.

Hän nostaa esille myös monta suomalaisille tuttua musiikkipersoonaa, jotka ovat lähtöisin ”susirajalta” tai jotka ovat vaikuttaneet merkittävästi siellä. Esimerkkeinä voidaan nostaa esille vaikkapa Katri-Helena, Eero Aven, Tapio Korjus… Alangon veljekset edustavat tuoreempaa vuosikertaa.

Ja kaiken tämän kruunaa kattava valokuvamateriaali että lehti-ilmoitukset. Näin tekstit saavat ympärilleen  dokumentaarista faktaa. Kun kaikki em. on taitettu vapaan rytmikkäästi, on kokonaisuus helposti hahmotettavaa ja menneiden aikojen kaipuutaa nostattavaa.

Oiva teos kaikille, jotka haluavat nostlgoida niin susirajan rytmimusiikkikentällä. Kuin  reilusti myös laajemmallakin. Suosittelen! (OR)

Kirjaa voi  ostaa  kirjoittajalta itseltään osoittesta: heavy.tikkanen@gmail.com
Hinta 30 € + 8,80 € postimaksu

Kirjaa on saatavissa myös Kimmon Soittimesta Joensuussa, puh. 040-0386001, kimmonsoitin@gmail.com

 

   

 

Takaisin
Translate »